Παναθηναϊκός: Το ματς της χρονιάς, το χρέος των παικτών και κάποια «μαθήματα» από τον ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός: Το ματς της χρονιάς, το χρέος των παικτών και κάποια «μαθήματα» από τον ΠΑΟΚ

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Το ματς της χρονιάς, το χρέος των παικτών και κάποια «μαθήματα» από τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, την ευθύνη των ποδοσφαιριστών και κάποιες «λεπτομέρειες» από το πρόσφατο ντέρμπι στη Λεωφόρο κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός αυτά που «έχτισε» στο Καραϊσκάκη, τα γκρέμισε κόντρα στον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε και νόημα να συζητάμε άλλο για αυτό το παιχνίδι ως προς το αποτέλεσμά του. Για την εικόνα του ματς και κάποια «μαθήματα» ενόψει του αθηναϊκού ντέρμπι θα αναφερθούμε παρακάτω.

Το Τριφύλλι έχει αύριο κόντρα στην ΑΕΚ το ματς της χρονιάς. Ένα παιχνίδι χωρίς αύριο, ενενήντα λεπτά που θα κρίνουν την συνέχεια στην διεκδίκηση του τίτλου. Το παίρνεις και μένεις ζωντανός. Δεν νικάς και η Ένωση παραμένει στο +6 ή πηγαίνει στο +9 ενώ ο ΠΑΟΚ-λογικά- θα πάει στο +7, καθώς παίζει με την Λαμία στη Τούμπα ή στο +6.

Είναι ένα παιχνίδι χωρίς αύριο. Και εδώ υπάρχει ένα χρέος των παικτών, όπου πολλοί από αυτούς δεν ήταν ατομικά αυτοί που έπρεπε κόντρα στον «δικέφαλο του βορρά». Έχουν οι «πράσινοι» μία μεγάλη ευθύνη. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, παλιομοδίτικο αλλά δεν παύει να είναι αληθινό. Αύριο το βράδυ στη Λεωφόρο οι έντεκα με τις πράσινες φανέλες θα πρέπει να έχουν άριστη πνευματική προετοιμασία ή όπως έλεγαν και οι παλιοί, να γυαλίζει το μάτι τους. Η αυτοπεποίθηση, η πίστη, η θέληση, η συγκέντρωση, η τρέλα «μεταφράζεται» ποδοσφαιρικά σε κερδισμένες δεύτερες μπάλες, σε κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες, σε επικράτηση εκεί όπου παίζουν μπάλα όλοι οι παραπάνω τομείς. Ενέργειες όπως εκείνη που έφερε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ, με τον Μπράντον Τόμας να περνά σαν σταματημένους τρεις πάνω στην γραμμή, είναι απαγορευτικές.

Δεν βγαίνει το κλέψιμο; Φάουλ. Είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε αυτό το κομμάτι σε ένα σημείωμα προ μηνών, για την χρησιμότητα των φάουλ όταν σπάει η πίεση ψηλά και υπάρχει αμυντική ανισορροπία στο υπόλοιπο γήπεδο. Η ΑΕΚ για παράδειγμα είναι μία ομάδα που τα χρησιμοποιεί άριστα στο τακτικό της σχέδιο.

Για μία κλωτσιά, για μια κάρτα παραπάνω, για ένα τράβηγμα που δεν έγινε η φετινή έκδοση έχει δεχθεί τουλάχιστον 5-6 γκολ που θα είχε γλιτώσει από την «γέννηση» των φάσεων. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτάσει στο μάξιμουμ της δίψας, της θέλησης, της επιθυμίας, της αποφασιστικότητας για την νίκη. Πέρα φυσικά από την σωστή προπονητική διαχείριση στο τακτικό κομμάτι.

Τακτικά ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και λειτουργικός στα κομμάτια του παιχνιδιού που θα αποφασίσει να πιέσει την ΑΕΚ ψηλά. Αν το high press δεν είναι εκτελεσμένο σωστά, αν δεν υπάρχει συγχρονισμός, σωστές αποφάσεις, σωστές αποστάσεις, άριστη προετοιμασία, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο αρνητικό παράγοντα. Όπως έγινε στο πρόσφατο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Τα δύο από τα τρία γκολ του «δικεφάλου του βορρά» έχουν στην αρχή της φάσης το Τριφύλλι τοποθετημένο ψηλά στο γήπεδο, πιέζοντας στο «χτίσιμο» του αντιπάλου. Στο πρώτο γκολ, όμως, ο Σοάρες είναι μόνος του γιατί ο Κώτσιρας είναι πολύ μακριά, στο δεύτερο γκολ ο Μεϊτέ είναι μόνος του γιατί ο Μπακασέτας πηγαίνει πάνω στον Σβαμπ, ο Τσέριν δεν ακολουθεί και όταν το κάνει το κάνει με λάθος timing στο «jump» πάνω στον Μεϊτέ, ο Ιωαννίδης δεν κλείνει την γραμμή πάσας του Κουλιεράκη στην αρχή και είναι ένα γκολ σαν σε προπόνηση για τον ΠΑΟΚ.

Και αν για το πρώτο γκολ, υπάρχουν τα όσα πολύ σημαντικά γίνονται στο δεύτερο μισό του γηπέδου με τον Τόμας, στο δεύτερο η ανεπάρκεια του Παναθηναϊκού να πρεσάρει σωστά, δημιουργεί ένα 5vs4 για τον ΠΑΟΚ και φέρνει το γκολ του Τόμας. Ο ΠΑΟΚ όπως και η ΑΕΚ είναι ομάδες που ζουν και πεθαίνουν, παίζοντας στον χώρο. Αν τους τον δώσεις θα σε σκοτώσουν.

Αν ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πρεσάρει σωστά έξω από την περιοχή του αντιπάλου, να το περιμένει σε μεσαίο μπλοκ, θα ήταν σίγουρα πιο ασφαλές και αποτελεσματικό. Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί και στις αμυντικές στατικές φάσεις. Και στις επιθετικές θα έλεγε κανείς, από την στιγμή που έχουν υπάρξει κόρνερ, στα οποία ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανέναν παίκτη υπεύθυνο για την «αναχαίτιση» πιθανής αντίπαλης μετάβασης, ανάμεσα στη σέντρα και την περιοχή του αντιπάλου. Το πλήρωσε αυτό με το τρίτο γκολ που δέχθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ έχει πετύχει φέτος 24 γκολ από στατικές φάσεις, είναι πολύ δυνατή σε αυτό το κομμάτι, βγάζοντας αρκετές φορές «κομπίνες» καλά δουλεμένες, προετοιμασμένες και αποτελεσματικές. Επαναλαμβάνουμε: 24 γκολ, είναι τρομακτικός αριθμός, ενδεικτικός της πολύ καλής δουλειάς που κάνει ο Αλμέιδα και σε αυτό το κομμάτι.

Σε γενικές γραμμές όπως κάθε παιχνίδι με την ΑΕΚ, έτσι και το αυριανό, είναι ένα ματς υψηλών απαιτήσεων, σούπερ ανταγωνιστικό και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πάει απόλυτα διαβασμένος, συγκεντρωμένος και έτοιμος από κάθε άποψη για αυτό το ματς...

Υ.Γ1: Η επιλογή του Κλαούντιο Περέιρα από την ΚΕΔ για να σφυρίξει αυτό το παιχνίδι, είναι πέρα για πέρα επικίνδυνη. Δεν έχει ξανασφυρίξει εκτός Πορτογαλίας, είναι δεύτερης κατηγορίας και μακάρι να μην γράψει ιστορία όπως πέρσι ο ένας και μοναδικός, Νταμπάνοβιτς.

Υ.Γ2: Η-ποδοσφαιρική-ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη σαν φάρσα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.