Ολυμπιακός: Τελικά απέχει 6 παιχνίδια (τεράστιας, όμως, δυσκολίας) από ένα διπλό ποδοσφαιρικό θαύμα!

Ολυμπιακός: Τελικά απέχει 6 παιχνίδια (τεράστιας, όμως, δυσκολίας) από ένα διπλό ποδοσφαιρικό θαύμα!

Ολυμπιακός: Τελικά απέχει 6 παιχνίδια (τεράστιας, όμως, δυσκολίας) από ένα διπλό ποδοσφαιρικό θαύμα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο gazzetta πώς έχει η κατάσταση πλέον για τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ, που βιώνει μία φοβερή πρόκληση.

Αντί προλόγου: Και ουσιαστικά εκτός τίτλου από χθες η πρώτη ομάδα, ο ΠΑΟ. Παρότι πήρε ένα ματς στα χαρτιά, εκείνο στο 1-1 στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό, για να μην ξεχνιόμαστε…

Τελικά τα πράγματα εξελίσσονται έτσι όπως τα είχα «ζητήσει», ώστε να έχει «πλάκα» το φινάλε της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας, σταθερά για 8η σερί αγωνιστική (!), δηλαδή σε ολόκληρη τη διάρκεια των play off, αλλά είναι η ομάδα που μπορεί να κάνει ένα απίστευτο νταμπλ: αφενός μεν να κερδίσει το πρωτάθλημα, αφετέρου δε να κερδίσει και το Κόνφερενς Λιγκ! Για την ακρίβεια, απέχει έξι αγώνες από αυτό το ποδοσφαιρικό θαύμα! Μόνο που πρόκειται για έξι αγώνες, οι τελευταίοι του μέσα στη σεζόν, τρομακτικής δυσκολίας.

Πρέπει να κερδίσει, για να πάρει το πρωτάθλημα, μέσα σε μία εβδομάδα, από τις 12 έως τις 19 Μάιου, τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο! Και πρέπει, για να πάρει το Κόνφερενς Λιγκ, να αποκλείσει την Άστον Βίλα μέσα από τη διαδικασία των δύο μεταξύ τους αγώνων στις 2 και 9 Μαίου, αλλά και φτάνοντας στον τελικό της διοργάνωσης να κερδίσει στις 29 Μάιου τη νικήτρια του άλλου ζευγαριού, Φιορεντίνα-Κλαμπ Μπριζ!

Στη θεωρία είναι ένα διπλό θαύμα! Αλλά και μόνο που ο Ολυμπιακός το παλεύει, έχει την πλάκα του ρε παιδί μου, ειδικά όταν μιλάμε για μία ομάδα που στο πρωτάθλημα είχε φτάσει στο -8 την 2η αγωνιστική των play off και που στο πρώτο παιχνίδι της δεύτερης φάσης των νοκ άουτ είχε συντριβεί με 1-4 μέσα στο γήπεδο της από τη Μακάμπι τελ Αβίβ και ήταν με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης...

peretz

Δεν κρύβομαι: οι πιθανότητες είναι μικρές, ο Ολυμπιακός να κάνει τρεις σερί νίκες σε ντέρμπι μέσα σε εφτά 24ωρα, αλλά και να αποκλείσει την 4η στη βαθμολογία στην Πρέμιερ Λιγκ και μετά να νικήσει και την (περσινή φιναλίστ στο Κόνφερενς Λιγκ) Φιορεντίνα η, την (πρωτοπόρο στο βελγικό πρωτάθλημα) Κλαμπ Μπριζ! Δεν είναι με το μέρος του οι πιθανότητες, ακόμη και σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος-η ΑΕΚ είναι μεγάλο φαβορί. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο Ολυμπιακός πρώτον έχει ήδη κερδίσει φέτος στην Τούμπα κι ακόμη και μαθηματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξανακερδίσει εκεί μέσα για δεύτερη σερί φορά και ότι δεύτερον με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ στη φετινή σεζόν δεν έχει καν μία νίκη σε οκτώ παιχνίδια που έχει παίξει μαζί τους!!!

Καθαρά ρεαλιστικά, μάλιστα, οι πιθανότητες είναι και να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά της 3ης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας να αντιμετωπίσει μία ομάδα που αφήνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ στην Αγγλία Τότεναμ, Μάντσεστερ, Τσέλσι (!), αλλά και να τερματίσει 4ος στο πρωτάθλημα, παρακαλώντας τελικά στις 25 Μαίου να μην πάρει ο Άρης το Κύπελλο, ειδάλλως θα μείνει εκτός Ευρώπης για του χρόνου! Είναι μία σκληρή πραγματικότητα, που πολύ πιθανόν να την βιώσουν οι «ερυθρόλευκοι».

Παράλληλα, όμως, η πρόκληση είναι τεράστια! Κι ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ μοιάζει να είναι μία ομάδα για τεράστιες προκλήσεις!

Κι ας το δούμε κι αλλιώς: Τρεις νίκες σε τρία ντέρμπι σε μία εβδομάδα; Στο περσινό πρωτάθλημα, πώς τελείωσε τη σεζόν ο Ολυμπιακός με υπηρεσιακό προπονητή, τον Ανιγκό; Μέσα σε 10 ημέρες έφερε 0-0 με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, κέρδισε 1-0 τον Παναθηναίκό στο Καραϊσκάκη και κέρδισε 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είχε δηλαδή στα τρία ντέρμπι των τριών τελευταίων αγωνιστικών δύο νίκες και μία ισοπαλία κι αυτή λόγω AVAR, αφού του ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Μπακαμπού στη Φιλαδέλφεια, ειδάλλως θα έκανε το τρία στα τρία-και τότε με δύο εκτός έδρας ντέρμπι και ένα εντός έδρας…

baka

Στην δε Ευρώπη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός μπαίνει απλά ως αουτσάιντερ και η Άστον Βίλα ως μεγάλο φαβορί στη μεταξύ τους μάχη των ημιτελικών. Μόνο που και στα προημιτελικά η Λιλ ήταν σε τέτοια θέση, αουτσάιντερ, και τελικά έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου κι αποκλείστηκε, ενώ βάση απόδοσης και στα δύο παιχνίδια έπρεπε αυτή να είναι η νικήτρια. Βεβαίως, η Λιλ είναι 4η στο γαλλικό πρωτάθλημα κι ο Ολυμπιακός 4ος στο ελληνικό πρωτάθλημα, που όπως και να το κάνουμε απέχουν παρασάγγας, αλλά…δύο 90λεπτα είναι: περνάς και με δύο ισοπαλίες!

Και τέλος πάντων, ας ζήσει ο Ολυμπιακός αυτή την τεράστια πρόκληση όσο περισσότερο μπορεί! Μία πρόκληση που έστω με λίγες πιθανότητες μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να πανηγυρίσει πρωτάθλημα μέσα στη Λεωφόρο και ευρωπαϊκό Κύπελλο μέσα στη Φιλαδέλφεια! Όσο επιβιώνει σε κάθε παιχνίδι, τόσο το θαύμα θα έρχεται και πιο κοντά. Αξίζει τον κόπο αν μη τι άλλο να το προσπαθήσει, να εξαντλήσει τις πιθανότητες του ρε παιδί μου κι ας είναι και 10%, για ένα απίστευτο, απίθανο, ίσως κι αδύνατο νταμπλ!

giannoutsos

Να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η «πλάκα»! Άλλωστε, έχει ήδη γούστο ότι ο Ολυμπιακός είναι 4ος, όμως πρακτικά είναι πιο εύκολο να στεφθεί πρωταθλητής απ΄ ότι ο 2ος ΠΑΟΚ, ενώ ο ισόβαθμος του ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, είναι ουσιαστικά εκτός μάχης! Πιο εύκολο, γιατί στον Ολυμπιακό αρκούν τρεις νίκες, ενώ ο ΠΑΟΚ θέλει κι αυτός μεν τρεις νίκες, αλλά και να μην έρθει διπλό στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ…

Άσχετο:

Κάνοντας την πρόβλεψή μου ότι ο ΠΑΟΚ θα κέρδιζε την ΑΕΚ, την είχα εξηγήσει. Κατέγραφα ότι ο ΠΑΟΚ κάθε σεζόν κερδίζει για το πρωτάθλημα την ΑΕΚ στην Τούμπα μία φορά! Εδώ και μία εξαετία πλέον! Συνέβη και τώρα! Μία φοβερή ποδοσφαιρική ιστορία που έχει τις ρίζες του από εκείνο το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που διακόπηκε στο 90ο λεπτό, όταν σκόραρε ο Βαρέλα το 1-0 που θα έδινε στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα, αλλά τελικά διακόπηκε, με την ακύρωση αρχικά του γκολ κλπ, κλπ. Λες και από τότε, το ποδόσφαιρο θέλει πάντα ο ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο να κερδίζει κάθε σεζόν την ΑΕΚ μία φορά!

Κατά τα άλλα, το χθεσινό συγκλονιστικό παιχνίδι στην Τούμπα μας επιβεβαίωσε κάποια πράγματα:

Ένα, ότι η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να πιάσει ένα σαρωτικό 20λεπτο-25λεπτο, στο οποίο καμία ομάδα του πρωταθλήματος μας δεν μπορεί να της αντισταθεί. Όμως, η ενέργεια της δεν αρκεί για να ανταποκριθεί και στο β΄ημίχρονο.

Δύο, ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί ακόμη και με ένα καλό δεκάλεπτο στο τέλος ενός ντέρμπι, να φέρει τα πάνω κάτω. Ειδικά δε όταν αντίπαλος του είναι η ΑΕΚ, είτε εκτός, είτε εκτός έδρας!

Τρία, ότι η ΑΕΚ έχει μία φοβερή ικανότητα στο να εκμεταλλεύεται τις στατικές φάσεις κι αν πάρει το πρωτάθλημα, θα το έχει πάρει από τα κόρνερ και τα φάουλ και ειδικά από τα κρίσιμα γκολ του Βίντα.

Τέσσερα, ο Κωνσταντέλιας για πρώτη φορά σκόραρε σε ντέρμπι στην Τούμπα κι αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά γι' αυτό το παιδί.

paok_aek

Από εκεί και πέρα, η συμπεριφορά του Αλμέιδα ξεπέρασε τα όρια και κάθε συμπεριφορά που ξεπερνάει κάθε αποδεκτό όριο πρέπει πολύ απλά να τυγχάνει της ανάλογης συνέπειας-και κύρωσης. Η τιμωρία του πρέπει να είναι μονόδρομος.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Πριν περίπου ενάμιση μήνα είχα καταγράψει την εκτίμηση μου ότι ο μοναδικός χαφ του Ολυμπιακού που μπορεί να δώσει λύση στο θέμα του γκολ ήταν ο Τσικίνιο. Τότε, που ακόμη δεν είχε κάνει σεφτέ.

Με χαρά μου βλέπω τον Πορτογάλο να επιβεβαιώνει την εκτίμηση μου, έχοντας στα τελευταία παιχνίδια σκοράρει και στην Ευρώπη, εναντίον της Φενέρμπαχτσε, αλλά και στο πρωτάθλημα, εναντίον της Λαμίας. Σκοράρει, διότι αφενός μεν πατάει περιοχή, αφετέρου δε έχει αρκετά καλά τελειώματα, είτε με σουτ από τα 15-20 μέρα, είτε κι από πιο κοντά, με το να πλασάρεται καλά στη μικρή περιοχή.

Η εκτίμηση μου εκείνη για τον Τσικίνιο βασίζονταν σε δύο πράγματα. Κατ΄ αρχάς, τον έβλεπα που το γυρόφερνε το γκολ κι ας μην του καθόταν τότε η φάση. Ήταν όμως κοντά. Και κατά δεύτερον το βιογραφικό του έδειχνε ότι το είχε το γκολ, ειδικά όταν έπαιζε όχι 8άρι, αλλά 10άρι. Στη Μορεϊρένσε είχε κάνει 10 γκολ, στην Ακαντέμικα εννιά και στην Τουρκία σε λιγότερο από μισή σεζόν (13 αγώνες) είχε κάνει τέσσερα.

chiquinho_intime

Είναι δε σαφές ότι αυτός ακριβώς είναι κι ο σημαντικότερος λόγος που ο Μεντιλίμπαρ του έχει αλλάξει εσχάτως θέση κι από 8άρι τον βάζει 10άρι-για να τον έχει πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Διότι, ναι μεν ο Γιόβετιτς μπορεί να του δώσει, σε αυτό το ρόλο, πιο πολλά γκολ, ωστόσο δεν του δίνει το πρες ψηλά του Τσικίνιο και το «στρωτό» παιχνίδι του.

Τώρα, για τον Ρέτσο, που με το σκορ 2-0 χθες πάλι έδωσε υποψία δικαιώματος για πέναλτι και δικής του κίτρινης (που θα τον έθετε εκτός μάχης από το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός), δεν μπορώ να κάνω σχόλιο-έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά εδώ και καιρό.

Και για το τέλος ένα Emojiγια τον Σκάρπα, με έξι γκολ και δύο ασίστ μέσα στον Απρίλιο στην Ατλέτικο Μινέιρο σε Κόπα Λιμπερταδόρες, πρωτάθλημα Βραζιλίας και πρωτάθλημα Μινέϊρο

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.