Κι όμως, ο Ραζβάν του 2024 δεν έχει καμία σχέση με τον Λουτσέσκου του 2023!

Κι όμως, ο Ραζβάν του 2024 δεν έχει καμία σχέση με τον Λουτσέσκου του 2023!

Κι όμως, ο Ραζβάν του 2024 δεν έχει καμία σχέση με τον Λουτσέσκου του 2023!
Ο Σταύρος Σουντουλίδης παρακολουθεί από κοντά κι αυτό το καλοκαίρι την προετοιμασία του ΠΑΟΚ και γράφει από την Ολλανδία για τη μεγάλη αλλαγή που έχει να κάνει με το πιο λαμπερό πρόσωπό της, τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Για όλους εμάς που ζήσαμε την περσινή προετοιμασία του ΠΑΟΚ στο Τέγκελεν, είναι πολύ πιο εύκολο και σχεδόν αδιαπραγμάτευτο στο μυαλό μας, να αντιληφθούμε την τεράστια αλλαγή, τοποθετώντας την εικόνα του, πέρσι τέτοιο καιρό, δίπλα στη φετινή του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η μέρα με τη νύχτα…

Το Gazzetta βρίσκεται στην Ολλανδία με την υποστήριξη της Novibet

Ο Ρουμάνος επιμένει, ψάχνεται, αλλά δεν ανησυχεί. Όχι τόσο πολύ, όσο πέρσι το καλοκαίρι όταν μπήκε με… το ζόρι στο αεροπλάνο για την Ολλανδία και έστειλε το ηχογραφημένο μήνυμα στον Μάκη Γκαγκάτση, «Μάκη, άκου. Ακόμη και η πτήση δεν θέλει να αναχωρήσει. Όταν το αεροπλάνο άκουσε τα ονόματα των παικτών που θα ταξιδέψουν, σταμάτησε», που συμπεριλήφθηκε στην εντυπωσιακή ταινία-ντοκιμαντέρ των «ασπρόμαυρων» για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας.

Ο Ραζβάν του 2024 δεν έχει καμία σχέση με τον Λουτσέσκου του 2023.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Χρήστο Καρυπίδη στο Χορστ της Ολλανδίας
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Χρήστο Καρυπίδη στο Χορστ της Ολλανδίας

Το κυριότερο, δείχνει να μην ανησυχεί. Βγάζει μια απίστευτη ηρεμία ακόμα και μετά από ήττες, όπως η χθεσινή από τη Χιμπέρνιαν. Συμφωνώ και επαυξάνω πως τα φιλικά παιχνίδια είναι μόνο για τον προπονητή και τους συνεργάτες του. Ούτε καν για τους εργοδότες-προέδρους των ΠΑΕ. Αυτοί, όπως και οι φίλαθλοι στην κερκίδα, επίσης έχουν λόγο από το πρώτο επίσημο ματς και μετά. Σε δεκαέξι ημέρες από σήμερα. Όμως, και πάλι, ο προπονητής των Πρωταθλητών Ελλάδας δεν δείχνει να ανησυχεί για την ετοιμότητα της ομάδας.

«Μερικές φορές είναι καλό να μην νικάς, γιατί μετά όλοι σας υπερβάλλετε. Να έχουμε τα πόδια κάτω, ειδικά εσείς. Πρέπει μερικές φορές να απελευθερώνουμε την πίεση που έχουμε μέσα μας και αυτό συμβαίνει με μία τέτοια ήττα», είπε παρά την ήττα στο δεύτερο φιλικό προετοιμασίας, στο πρώτο ματς μετά από μήνες (η τελευταία φορά ήταν απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ για τους «8» του Κόνφερενς) που η ομάδα του δεν βρήκε καν τον τρόπο να σκοράρει. Μια ομάδα που πέρσι ολοκλήρωσε με τριψήφιο αριθμό γκολ την σεζόν.

Βλέποντας (και) τον Τόμας Κεντζιόρα να έρχεται στο Χορστ της Ολλανδίας ανακουφίστηκε, τον περιμένει από αύριο να μπει στις προπονήσεις, όπως και τον Γιάννη Κωνσταντέλια, ενώ μετά τις 16 του μήνα θα έχει μαζί του και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Με εξαίρεση τον Σουαλιό Μεϊτέ ο βασικός κορμός (και όχι μόνο) της περσινής ομάδας είναι εδώ. Προσθέστε σ’ αυτή και τον Μαντί Καμαρά, μια εκ των πραγμάτων ποιοτική ενίσχυση στη μεσαία γραμμή.

Ο Λουτσέσκου έχει πείσει (αυτόν που πληρώνει) για την πρακτική αναγκαιότητα της επιμονής του σ’ ότι αφορά τις μεταγραφές για τις οποίες όλοι μιλούν και ανησυχούν. Επίσης και για τις ξεκάθαρες, ως προς την περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ, ιδέες του. Ζήτησε την παραμονή των τριών παικτών (Σβαμπ, Κεντζιόρα, Μεϊτέ) και την απόκτηση άλλων τριών (χαφ, σέντερ φορ, ακραίος επιθετικός) για αναζητώντας την ποιοτική αναβάθμιση. Οι δύο (Σβαμπ, Κεντζιόρα) είναι εδώ, το κεφάλαιο Μεϊτέ παραμένει ανοικτό, ο χαφ (Καμαρά) αποκτήθηκε, απομένει η υπόθεση του φορ (με τον Πέκτοβις να είναι βασική επιλογή) και ακολούθως αυτή του εξτρέμ για «μπακ απ» του Τάισον.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου του 2024 δεν έχει σχέση με τον Ραζβάν Λουτσέσκου του 2023
Ο Ραζβάν του 2024 δεν έχει σχέση με τον Λουτσέσκου του 2023

Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά για τον ΠΑΟΚ του 2024-25 τρεις εβδομάδες πριν από την αφετηρία; Οχι πολλά εν όψει του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό δεν θα κριθεί ούτε στην πρεμιέρα ούτε καν τον χειμώνα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο, στο οποίο το περιθώριο στα λάθη είναι εξ ορισμού στενό από την αρχή του καλοκαιριού κιόλας, το να πηγαίνει κανείς από το σήμερα στο αύριο και από το αύριο στο μεθαύριο μοιάζει κάπως ριψοκίνδυνο.

Όμως και πάλι ο φετινός Λουτσέσκου βγάζει μια ηρεμία και μια σιγουριά πως οι Πρωταθλητές Ελλάδας θα είναι έτοιμοι για την πρώτη μεγάλη δοκιμασία.

Όπως έχω γράψει ο ήρεμος Λουτσέσκου προσδίδει μια τεράστια σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον της ομάδας. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος μέχρι τώρα. Είναι βέβαιο και εντελώς ξεκάθαρο ότι Ρουμάνος προπονητής νιώθει μία σιγουριά και βγάζει μία ηρεμία δουλεύοντας καθημερινά με την ομάδα του. Καμία σχέση με πέρσι και άλλα χρόνια. Ίσως θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτή την αίσθηση με την προετοιμασία του 2018 όταν επίσης είχε ανάλογη εικόνα και πάλι στο προπονητικό κέντρο του Χορστ, όπου βρίσκεται και φέτος. Συμπτώσεις…

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.