Η δύναμη της ήττας και ο δικός μας ΠΑΟΚ…

Η δύναμη της ήττας και ο δικός μας ΠΑΟΚ…

Η δύναμη της ήττας και ο δικός μας ΠΑΟΚ…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ στο δεύτερο φιλικό και αναλύει διάφορες ΠΑΟΚτσήδικες θεωρίες για την ήττα γενικώς.

Ο ΠΑΟΚ έχασε! Είναι θέμα όπως και αν το κάνουμε… Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με το ότι δεν σκόραρε στο χθεσινό φιλικό με τη Χιμπέρνιαν, πρόκειται για φαινόμενο που ξεχάσαμε πότε συνέβη τελευταία φορά…

Από τη μία λοιπόν το άκρως ΠΑΟΚτσήδικο ρητό που συγκίνησε και στην τελευταία ταινία με τον… «δικό μας ΠΑΟΚ που δεν χάνει ποτέ». Ένα οπαδικό δόγμα που διατυμπανίζει μία αήττητη νοοτροπία που πρωταρχικά διακατέχει τον ίδιο τον οπαδό και σκοπό έχει να περάσει και μέσα στην ομάδα κάτι που αλήθεια είναι ότι κατά περιόδους γίνεται πράξη.

Από την άλλη το ρητό του Μπάνε Πρέλεβιτς… «η δύναμη της ήττα» με το βιβλίο που έγραψε ο μύθος της ιστορίας του Δικεφάλου, με τις μεγάλες ήττες που σημάδεψαν εκείνη την ομάδα, καταστάσεις και γεγονότα που τη δυνάμωσαν, την ατσάλωσαν και την βοήθησαν να ανέβει τελικά επίπεδο.

Ήττα και Λουτσέσκου

Να λοιπόν μία ήττα σε φιλικό για τον ΠΑΟΚ που από τον Λουτσέσκου αντιμετωπίστηκε ψύχραιμα. Ήταν παράξενο για Λουτσέσκου να χάνει και να τον βλέπεις τόσο αισιόδοξο και… καλοπροαίρετο. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είναι δύσκολος όταν χάνει και πολλές φορές αντιδρά ακραία. Σε δηλώσεις και όχι μόνο. Έχει δηλαδή μέσα του (έμφυτα ή του μπήκε πιο ΠΑΟΚτσήδικα…) το… «ο δικός μου ΠΑΟΚ δεν χάνει και τώρα που αυτό συνέβη εγώ αρρωσταίνω». Είναι… κάπως το να μην αποδέχεσαι την ήττα. Με θετικές και αρνητικές προεκτάσεις. Θετικό το ότι… δεν το περνάς… έτσι και σκας για να μην ξανασυμβεί. Δεν το αποδέχεσαι ρε παιδί μου και δεν το θεωρείς φυσιολογικό για τον εαυτό σου. Είναι χαρακτηριστικό των… νικητών το συγκεκριμένο στοιχείο. Όταν χάνουν… χαλάνε τον κόσμο. Επικίνδυνο βέβαια, γιατί αν απωλέσεις τη ψυχραιμία σου σε εκείνες τις περιπτώσεις, τότε μπορεί να προκύψουν άλλα δεινά. Όσοι -σε γενικές γραμμές- δεν ξέρουν να χάνουν, είναι επιτυχημένοι αλλά και επικίνδυνοι…

Χθες είδαμε τον Λουτσέσκου που εκτίμησε τη… δύναμη της ήττας για την οποία έγραψε ο Μπάνε! Ήταν ένα φιλικό, ο ΠΑΟΚ με τους θεωρητικά πιο δυνατούς του έπαιξε καλά για ένα ημίχρονο, ο πολύ δυνατός αέρας δεν επέτρεψε καλύτερα πράγματα και όταν στην επανάληψη έπεσε -κάπως- η ποιότητα τότε φυσιολογικά έμεινε και το 1-0 υπέρ των πολύ πειθαρχημένων αμυντικά Σκοτσέζων.

«Είδαμε τα λάθη μας, ξέρουμε τι δεν πήγε καλά, χρήσιμες μπορεί να είναι και οι ήττες για να προσγειωθούμε..» έλεγε με ένα μικρό χαμόγελο στο τέλος ο Λουτσέσκου που ξέρει καλά τι έχει στα χέρια του και με την ανάλυση που κάνει καθημερινά έχει αντιληφθεί ότι η ομάδα είναι σε καλό δρόμο. Αλίμονο αν οι μεταγραφές «έκαναν» την ομάδα σε αυτό το στάδιο. Όταν έχεις καλοκαιρινά προκριματικά δεν είναι οι μεταγραφές το Α και το Ω γιατί πολύ απλά οι νεοαποκτηθέντες μπορεί και να μην έπαιζαν! Ειδικά με Λουτσέσκου… Απλά ο προπονητής ήθελε οπωσδήποτε και Κεντζιόρα και Μεϊτέ, δυσκολεύτηκε λίγο και λόγο του φορ που δεν βρέθηκε μέχρι στιγμής, ξέρει ότι θα αργήσει λίγο η βελτίωση και η άνοδος στο επόμενο επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ πάντως στα πρώτα φιλικά πιο πολύ δυσκολεύεται επειδή του λείπουν καμία… 40 γκολ και 30 ασίστ από Αντρίγια και Ντέλια, παρά επειδή δεν έχει τον Μεϊτέ. Αλίμονο…

Χθες λοιπόν οι πιο… βασικοί στο πρώτο μέρος κυκλοφόρησαν καλά την μπάλα και απλά ήταν τσαπατσούληδες στην τελική ενέργεια. Ο Κοτάρσκι έκανε ένα επιπόλαιο λάθος από αυτά που σπάνια κάνει στα επίσημα και από εκεί και πέρα έμεινε το 0-1 αφού και στο δεύτερο μέρος επικράτησε μία απλά καλή οργάνωση χωρίς ποιότητα στην επιθετική λειτουργία όπου έπαιζαν Γκούμας, Κουαλιάτα, Σαμάτα

Μεταγραφικά και άλλα

Ο Κεντζιόρα είναι από χθες με τον ΠΑΟΚ και όταν υπογράψουν όλες οι πλευρές θα κλείσει μία από τις εκκρεμότητες. Ο Πολωνός δεν είναι… Μπαρέζι, αλλά ανήκει στο σύνολο των πρωταθλητών. Είναι κομμάτι τους και έλειπε από τα στόπερ. Έκλεισε κι αυτή η τρύπα και τώρα πάμε για τις υπερβάσεις στο κέντρο και μπροστά.

Εκεί ο ΠΑΟΚ «βγαίνει» όπως είναι στα φιλικά, μπαίνει και παίζει τα πρώτα ματς κι’ απλά χάνει χρόνο για να πάει ένα βήμα παραπάνω. Ο Μεϊτέ προτιμάται από άλλους αλλά αργεί, ο Μπρεθγουεϊτ φαινόταν ότι θα αργήσει πολύ και τώρα ο ΠΑΟΚ ξαναβλέπει τον Κροάτη Πέτκοβιτς και άλλους. Νομίζω ότι εδώ που φθάσαμε πρέπει να ικανοποιηθεί η απαίτηση για πολύ καλό παίκτη (όπως ο ΠΑΟΚ τον θεωρεί) και ας αργήσει λίγο ακόμη…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.