Ολυμπιακός: Αν είναι να κάνεις λάθος, καλύτερα να το έχεις πληρωθεί καλά

Ολυμπιακός: Αν είναι να κάνεις λάθος, καλύτερα να το έχεις πληρωθεί καλά

Ολυμπιακός: Αν είναι να κάνεις λάθος, καλύτερα να το έχεις πληρωθεί καλά

bet365

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης γράφει για τον (αναμενόμενο) θόρυβο της μετακόμισης Φορτούνη στην Σαουδική Αραβία και σημειώνει ότι το να είσαι “σημαία” σε μια ομάδα έχει και (πολλές) παρενέργειες.

Αν έχεις κλειδώσει το μυαλό σου στο “μπινελίκι” θα το ρίξεις ότι και να σου πει ο άλλος. Δικαίωμα σου δεν είναι να βρίζεις κάποιον, αλλά άκρη σε αυτό δεν θα βρούμε. Δικαίωμα σου είναι να κρίνεις την απόφαση κάποιου, ασφαλώς. Ειδικά όταν αυτός είναι δημόσιο πρόσωπο. Και ένας ποδοσφαιριστής -σε υψηλό επίπεδο ειδικά- είναι. Όχι βέβαια (το λέω ξανά) να τον περνάς γενεές δεκατέσσερις.

Ομολογώ ότι -ακόμα και τους πιο ρομαντικούς καιρούς- η περίφημη “προδοσία” (ή “πούλημα”) στην αλλαγή ομάδας ήταν κάτι που, είτε με άφηνε παγερά αδιάφορο, είτε με έκανε να γελάω με ακραίες αντιδράσεις πολλές εκ των οποίων θύμιζαν σενάριο μέλος ελληνικής ταινίας. Αν και αποδέχομαι (γενικότερα) την “καψούρα” πιστεύω ότι θέλει προσοχή στις αντιδράσεις που προκαλεί (όχι μόνο στη μπάλα), γιατί προσεγγίζεις εύκολα το όριο της γραφικότητας. Αλλά και πάλι το ότι δεν το καταλαβαίνω δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πονάει και η καρδούλα του οπαδού. Προφανώς εγώ είμαι ο αναίσθητος.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να φύγει κάποιος από μια ομάδα ακόμα και αν είναι η σημαία της, ακόμα και αν έχει μέσα ζήσει σε αυτή 10-15 χρόνια. Είναι αρκετοί αυτοί που δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά είναι επίσης πολλοί αυτοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί ένα ζευγάρι μπορεί να χωρίσει μετά από 30 χρόνια γάμου. Γίνεται όμως! Και το ένα και το άλλο.

Το αν τα χρήματα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην περίπτωση της αποχώρησης του Κώστα Φορτούνη από τον Ολυμπιακό το γνωρίζουν ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι. Και να είναι όμως, τα 2,5-3 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μια διετία -από αυτά που θα έπαιρνε στους Ερυθρόλευκους- είναι μια πολλή πειστική εξήγηση. Βγάζω το καπέλο σε όποιον, σε μια αντίστοιχη επαγγελματική πρόταση δεν διάλεξε τα τριπλάσια λεφτά αλλά δεν σημαίνει πως είναι και το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Αν δεν κάνεις τεράστια έκπτωση στις συνθήκες ή στο ηθικό κομμάτι (μιλάω για όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνο για το ποδόσφαιρο) δεν έχεις λόγο να μην κουνήσεις μαντίλι.

Όταν είσαι (και) ο πρώτος στόχος

“Ναι αλλά το ποδόσφαιρο και η σύνδεση μια ομάδα δεν είναι σαν τις άλλες δουλειές” λένε πολλοί (πάρα πολλοί) φίλοι του Ολυμπιακού, αλλά και όλων των ομάδων όταν φεύγει κάποιος παίκτης που έχουν συνδεθεί στενά μαζί του, επιλέγοντας καλύτερο συμβόλαιο. Το θέμα είναι αν οι ίδιοι μπορούν να δώσουν ειλικρινή απάντηση για το πως έχουν αντιμετωπίσει παίκτες όπως ο Φορτούνης όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην ομάδα τους και του ζητούσαν να είναι πάντα 100% επαγγελματίας, αλλά παράλληλα και πάντα 100%...διαθέσιμος για να τα ακούσει (και χοντρά) και να ισοπεδωθεί όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Γιατί ακριβώς αυτός, που έχει συνδεθεί τόσο στενά με μια ομάδα, είναι ο πρώτος που γίνεται στόχος, όταν το πράγμα στραβώσει. Το ξεχνάμε όταν θέλουμε να ρίξουμε το κρίμα στον παίκτη, γιατί έτσι μας βολεύει.

“Ναι αλλά μετά την κατάκτηση του Conference; Τώρα που όλα δείχνουν καλύτερα;” η άλλη ερώτηση. Πρώτον αν δεν εξαργυρώσεις τώρα μια τέτοια σεζόν πότε θα το κάνεις; Δεύτερον το ότι όλα “δείχνουν” καλύτερα δεν σημαίνει ότι θα είναι κιόλας. Ασφαλώς και με τον Μεντιλίμπαρ ο Ολυμπιακός δίνει άλλες υποσχέσεις για τη χρονιά που έρχεται, αλλά την σεζόν του ευρωπαϊκού θριάμβου, δεν είναι μόνο ο Φορτούνης που θέλει να την εξαργυρώσει, όπως φαίνεται. Αυτό έχει ζορίσει αρκετά την πληρότητα του ρόστερ μέχρι τώρα. Και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει ο κόσμος, φτιάχνοντας στο μυαλό του μια εικόνα σαν συνέχεια του ευρωπαϊκού τίτλου (άρα για πολλούς...πρωτάθλημα από τον Δεκέμβριο) ποιος είναι αυτός που θα τα ακούσει πρώτος; Για μαντέψτε...

Σηκώνει το βάρος της απόφασης του

Εξαιρετικά ήταν τα λεφτά που του έδινε ο Ολυμπιακός και αν θέλετε την άποψή μου καλώς δεν πήγε παραπάνω, αν και αν ήθελε ο Μαρινάκης δεν θα με ρωτούσε. Από εκεί και πέρα ο Φορτούνης αποφάσισε να πάει στην άγονη γραμμή και για τα λεφτά και (πιθανότατα) για ηρεμία. Αν με ρωτάτε στα 31 μου δεν θα πήγαινα να παίξω μπάλα σε ένα πρωτάθλημα “ζωολογικό κήπο”, αλλά μήπως και το δικό μας... ζούγκλα δεν είναι; Οπότε αφού η άλλη επιλογή δίνει και πολύ καλύτερα λεφτά γιατί όχι; Στην τελική ο ίδιος θα βιώσει τα συν και τα πλην της απόφασής του. Αν είναι να μετανιώσει καλύτερα είναι να το κάνει και με επιπλέον λεφτά στην τσέπη. Άλλωστε τι περισσότερο να πετύχει ο Φορτούνης με τον Ολυμπιακό; Να πάρει πάλι πρωτάθλημα, το νταμπλ ή το Europa League; Δεν το αναφέρω ειρωνικά το τελευταίο. Αλλά αν είναι να το διεκδικήσει δεν θα του λείψει ο Φορτούνης για να το κατακτήσει.

Πιστεύω ότι θα ήταν παραπάνω από έντιμο οι δύο πλευρές να χωρίσουν τους δρόμους τους με αγάπη και κατανόηση γιατί η σχέση που έχουν χτίσει έχει περάσει από χίλια κύματα. Ασφαλώς και ο Ολυμπιακός στήριξε στα ζόρικα τον Φορτούνη, το ίδιο έκανε και αυτός ακόμα και όταν αμφισβητήθηκε πολύ ή βρέθηκε να προπονείται με τις μπουλντόζες χωρίς να βγάλει χολή δημόσια. Γνωρίζω ότι δεν θα πείσω κανέναν -που επιθυμεί να είναι τοξικός- να δει αλλιώς τα πράγματα και επαναλαμβάνω ότι για πολλούς λόγους η μπάλα στη Σαουδική Αραβία μου μοιάζει απωθητική. Αλλά δεν θα κρίνω την απόφαση ενός επαγγελματία σε συνάρτηση με το πόσα λεφτά βγάζει η αφεντιά μου το χρόνο, για να αποφασίσω αν και πόσο θα τον βρίσω.

@Photo credits: INTIME, ΝΙΚΟΣ ΒΗΧΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.