O Παναθηναϊκός οφείλει να προβληματιστεί από την μη κάλυψη των κενών στους εξτρέμ ενόψει Μπότεφ

O Παναθηναϊκός οφείλει να προβληματιστεί από την μη κάλυψη των κενών στους εξτρέμ ενόψει Μπότεφ

O Παναθηναϊκός οφείλει να προβληματιστεί από την μη κάλυψη των κενών στους εξτρέμ ενόψει Μπότεφ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το μάθημα που πρέπει να πάρει το Τριφύλλι από την ανεπιτυχή διαδικασία αναζήτησης ακραίων μεσοεπιθετικών στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου.

Yπάρχουν πράγματα, τα οποία στο ποδόσφαιρο δεν κρίνονται μόνο από τα αποτέλεσματα αλλά από την λογική του αθλήματος και της διαχείρισης των πραγμάτων. Δεν περιμένεις να δεις, για να κρίνεις. Είτε είναι σωστά είτε λάθος, εκ των προτέρων.

Ο Παναθηναϊκός, προφανώς, μπορεί να περάσει την Μπότεφ, την έβδομη ομάδα του περσινού πρωταθλήματος στη Βουλγαρία, με το ρόστερ που έχει τώρα στα χέρια του ο Ντιέγκο Αλόνσο.

Αν αυτό συμβεί δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα ''πέρασε η ομάδα, καλά έκανε και δεν πήρε εξτρέμ'', αν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και όχι πίσω από παραμορφωτικούς καθρέφτες.

Το ζητούμενο είναι πάντα να μπορείς να αυξάνεις τις πιθανότητες επιτυχίας, να δίνεις στον προπονητή τα καλύτερα δυνατά ''εργαλεία'', όσο πιο νωρίς γίνεται. Όταν υπάρχουν προκριματικά, όταν κρίνεται ένας μεγάλος στόχος, θα πρέπει να παρουσιάζεις το καλύτερο δυνατό πρόσωπό σου.

Το Τριφύλλι πηγαίνει σε αυτά τα δύο παιχνίδια χωρίς να έχει καταφέρει να καλύψει το μεγάλο ποιοτικό κενό που υπάρχει σε σχέση με πέρσι στα άκρα της επίθεσης. Στις υπόλοιπες θέσεις, τα έχει πάει καλά, γράψαμε και στο χθεσινό σημείωμα για την θεωρητική αναβάθμιση σε κάποιες θέσεις και τα θετικά του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Στα ''φτερά'' της επίθεσης, όμως, τούτη την στιγμή ο Αλόνσο έχει πολύ λιγότερη ποιότητα σε σχέση με αυτή που είχαν στα χέρια τους, ο Γιοβάνοβιτς, ο Τερίμ και ο Κόντης.

Τα πράγματα είναι απλά. Έφυγαν οι δύο πιο επιδραστικοί και παραγωγικοί εξτρέμ της περσινής ομάδας. Ο Μπερνάρντ και ο Σεμπαστιάν Παλάσιος. O Βραζιλιάνος ολοκλήρωσε πέρσι την σεζόν με 11 γκολ και 10 ασίστ. Ο Αργεντινός από την άλλη είχε 7 γκολ και 8 ασίστ.

Αριθμοί... χαοτικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους εξτρέμ του ρόστερ, που οδηγούν στο απλό και αληθινό συμπέρασμα, πως ο Παναθηναϊκός έχασε τους δύο καλύτερους μεσοεπιθετικούς του και μέχρι και σήμερα δεν έχει καλύψει το κενό τους.

Με βάση τα κριτήρια της αναζήτησης και των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, είναι δεδομένο πως στη πορεία του καλοκαιριού, ο Παναθηναϊκός θα κάνει κινήσεις από το πάνω ράφι στους εξτρέμ.

Το θέμα είναι και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το κλαμπ, το γιατί δεν κατάφερε να ενισχυθεί on time, το γιατί δεν έβαλε στην εξίσωση αρκετά νωρίς έστω τον έναν από τους δύο εξτρέμ, ώστε να μην υπάρχει αυτό το κενό, τούτη την στιγμή. Κάθε καλοκαίρι που έχει Euro αργεί να... ξεκλειδώσει την αγορά.

Είναι μία πραγματικότητα. Από την άλλη, όμως, ξέρεις ότι ο Μπερνάρντ θα φύγει και το ξέρεις ως κλαμπ από τον Ιανουάριο του 2024. Πέρασαν έξι μήνες.

Κατά καιρούς σε τούτη εδώ την γωνιά, έχουμε αναφερθεί στους μηχανισμούς, τις δομές και την οργάνωση που θα έπρεπε να έχει ο σύλλογος στην αναζήτηση μεταγραφικών στόχων.

Έγινε μια μικρή αρχή πέρσι με το ολιγομελές τμήμα scouting που δημιουργήθηκε, ο σύλλογος όμως θα πρέπει σε αυτό το κομμάτι να επενδύσει πολύ περισσότερο, να φτάσει στο επίπεδο των ευρωπαϊκών ομάδων, να κάνει την ζωή του πιο εύκολη, πιστεύοντας στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Όταν το ζήτημα δεν είναι οικονομικό και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από την αγορά του Ίνγκασον από την Μίντιλαντ(3.5 εκατομμύρια ευρώ) και από τα συμβόλαια που έχουν δοθεί σε παίκτες όπως ο Μαξίμοβιτς(2 εκατομμύρια ευρώ), το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί μόνο στην γενικότερη λειτουργία.

Μία λειτουργία που έχει βελτιωθεί σε γενικές γραμμές αλλά πρέπει να πάει και ένα βήμα παρακάτω, ώστε να μην προκύπτουν καταστάσεις όπως αυτή που περιγράφουμε παραπάνω.

Ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος απέναντι στον εαυτό του πρωτίστως, να έχει πάρει έστω έναν πολύ ποιοτικό εξτρέμ. Το γεγονός πως δεν το έχει καταφέρει ακόμη, θα πρέπει να είναι αντικείμενου προβληματισμού για τους ανθρώπους της ομάδας, ακόμη και αν την ερχόμενη εβδομάδα έρθει ο ''Χ''...παικταράς και προς τα τέλη Αυγούστου ο ''Ψ''... παιχταράς.

Kαι η συζήτηση δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιχνίδια κόντρα στην Μπότεφ. Ο Παναθηναϊκός στον επόμενο γύρο πιθανότατα θα έχει πιο δύσκολο εμπόδιο, όσο αργεί να έρθει ο εξτρέμ, τόσο μικρότερο βαθμό χημείας, συνοχής, επικοινωνίας, θα έχει με το υπόλοιπο σύνολο.

Οπότε, κάθε μέρα που περνά και το Τριφύλλι δεν ανακοινώνει τον εκλεκτό, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχει αυτός που θα έρθει, να του κάνει τούτο το καλοκαίρι την διαφορά.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.