Aρης: Ο Χοσέ Σιφουέντες… ψήλωσε κι έρχεται για να κάνει τη διαφορά
Αυτές οι παλιές ιστορίες συνήθως κλειδαμπαρώνονται σε μπαούλα, ειδικά στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος για την επαναφορά τους. Εκτός κι αν ο άμεσα εμπλεκόμενος τις θυμάται και χαμογελά, διδασκόμενος από τις λανθασμένες εκτιμήσεις των άλλων. Κατά ομολογία του ιδίου, το περιβάλλον του Χοσέ Σιφουέντες άρχισε να συμβιβάζεται με την ιδέα της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής πορείας όταν ήταν σε ηλικία τεσσάρων ετών όπου βρισκόμενος στην εκκλησία ξέφυγε από την επίβλεψη της μητέρας του και προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο μ’ ένα πλαστικό μπουκάλι νερού σε κεντρικό δρόμο. Τα δυνατά κορναρίσματα προκάλεσαν την οργή του ιερέα και την έξοδο δεκάδων πιστών από την εκκλησία όπου η μητέρα του έντρομη έσπευσε να τον μαζέψει καθώς οι οδηγοί των σταθμευμένων αυτοκινήτων χαμογελούσαν με το θράσος του πιτσιρικά. Όσοι, ωστόσο, διαβάζετε αυτή την ιστορία και είστε άνω των 40 ετών προφανώς έχετε βρεθεί στην ίδια θέση. Κι αν δεν κλωτσήσατε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, σίγουρα το κάνατε με αντίστοιχο μεταλλικό.
Η δεύτερη ιστορία που ο 25χρονος λέει με περηφάνια και χαμόγελο ήταν αυτή όταν στα 13 του χρόνια, όταν είχε πάει να δοκιμαστεί στην Independiente del Valle όπου οι «σοφοί» εκτιμητές ταλέντων τον… είπανε «κοντό» και παράλληλα ακατάλληλο για τη θέση του κεντρικού αμυντικού καθώς ήταν δεν ήταν 1.65μ. «Πήγα για δοκιμαστικά, δεν με δέχθηκαν επειδή ήμουν κοντό και επέστρεψα στην γειτονιά μου για να συνεχίσω το σχολείο», είχε πει σε μια συνέντευξή του και βλέποντας τον κόσμο από τα 178 εκατοστά του ύψους του.
Ο Σιφουέντες είναι το πέμπτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας και μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά (Tripa de Pollo) της πόλης Esperaldas, εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ισημερινού. Δύο ήταν τα όνειρά του. Η επαγγελματική πορεία στο ποδόσφαιρο ήταν το πρώτο και η αγορά σπιτιού στη μητέρα του, το δεύτερο. Πριν την ενηλικίωσή του φάνηκε ξεκάθαρα ότι είχε υλοποιήσει τον πρώτο στόχο του κι όταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στους Los Angeles F.C. πέτυχε και τον δεύτερο καθώς πρόσφερε στη μητέρα του τη στέγη που αυτή ονειρευόταν και δήλωσε με περηφάνια στα social media ότι εκπλήρωσε μια δέσμευση επτά χρόνων.
Στις ποδοσφαιρικές αλάνες υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί και προφανώς δεν υπάρχουν θέσεις. Σημασία έχει να βρίσκεσαι στην ομάδα και όχι οι χώροι στους οποίους θα κινηθείς, στην επιτομή της ποδοσφαιρικής αναρχίας. Αυτό ενδιέφερε και τον Σιφουέντες ο οποίος από την ημέρα που εντάχθηκε σε τμήματα ακαδημιών πέρασε από ένα σωρό θέσεις. Καθώς «κόπηκε» γι’ αυτή του κεντρικού αμυντικού, στη συνέχεια «βαφτίστηκε» full back για να ακολουθήσει αυτή του επιθετικού και τελικώς να καταλήξει στην αντίστοιχη του δημιουργικού μέσου. Στην πραγματικότητα, η έμπνευση για τη θέση του full back ανήκε στους προπονητές του στην Κατόλικα καθώς διέκριναν την ταχύτητα, τη μαχητικότητα αλλά και την ποιότητά του. Κι έτσι ο «Σίφου», όπως είναι το υποκοριστικό του, ξεκίνησε από τις ομάδες U16, U18 και στη συνέχεια πήγε στη δεύτερη ομάδα υπό τις οδηγίες του Πατρίσιο Λάμα. Αυτός άλλαξε και τον αγωνιστικό ρόλο του καθώς εκτίμησε ότι… «διαπιστώσαμε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα ως κεντρικός αμυντικός κυρίως όμως ότι η θέση που ταίριαζε περισσότερο στα χαρακτηριστικά του ήταν αυτή του μέσου». Αργότερα οι δυο τους συναντήθηκαν στην εθνική Εκουαδόρ.
Σταδιακά, ο Χοσέ Σιφουέντες άρχισε να αφοσιώνεται στο ποδόσφαιρο αλλά για να πάρει την έγκριση της μητέρας του υποσχέθηκε, όχι απλά, να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει. Έτσι πήγε στο John Osteen School και συνδύασε το ποδόσφαιρο με τη μάθηση σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε από το Futbol Estudio Project.
Η λάμψη ήρθε μέσα από την εθνική ομάδα
Αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίζονται σε υποβαθμισμένα Πρωταθλήματος. Διαχειρίζονται την εθνική εκπροσώπηση σε μεγάλες διοργανώσεις ως την τέλεια ευκαιρία για να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να πάρουν θέση στην παγκόσμια αγορά. Ο Σιφουέντες έφτιαξε το όνομά του μέσα από τις μικρές εθνικές ομάδες του Εκουαδόρ ξεκινώντας από το Κύπελλο εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής όπου ψηφίστηκε μέσα στους καλύτερους μέσους της διοργάνωσης που είχε πραγματοποιηθεί στη Χιλή Εκείνες οι εμφανίσεις οδήγησαν στη μεταγραφή του στους Los Angeles FC, στον δρόμο της καταξίωσης αλλά και στην απόδραση από τις φτωχογειτονιές. Ωστόσο το… ξεπέταγμά του έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πολωνίας το 2020. Τότε το όνομά του μπήκε στο μπλοκάκι της Ρέιντζερς η οποία τον είχε υπό στενή παρακολούθηση για περίπου τρία χρόνια πριν τελικώς προχωρήσει στην αγορά των δικαιωμάτων του έναντι 1.4 εκατ. λιρών.
Μάλιστα, όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στην ομάδα της Γλασκόβης ο Ιρλανδός scout και αναλυτής ποδοσφαίρου, Κιθ Κόστιγκαν, είχε σκιαγραφήσει τον Σιφουέντες κυρίως όμως τον συμπεριέλαβε στους κορυφαίους μέσους εκείνης της διοργάνωσης. Σε συνέντευξή του είχε πει μεταξύ άλλων ότι… «ήταν από τους καλύτερους χαφ της διοργάνωσης και είναι από τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν πτοούνται από το επίπεδο αθλητικότητας ενός αγώνα. Δεν είναι από τους παίκτες που θα κάτσουν πίσω και δεν φοβάται τις προκλήσεις. Στην ίδια διοργάνωση το Εκουαδόρ έπαιξε με τρεις κεντρικούς μέσους και ο ρόλος του Χοσέ ήταν στο ‘8’. Ήταν από τους παίκτες που έδιναν ενέργεια στην ομάδα με συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη », είπε πει. Γι’ αυτό μάλιστα ένιωσε βέβαιος για την ορθότητα εκείνης της απόφασης της Ρέιντζερς.
Στην ίδια διοργάνωση, το Εκουαδόρ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και ο Χοσέ Σιφουέντες σκόραρε μόλις μια φορά αλλά το υπέροχο γκολ που σημείωσε απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ψηφίστηκε ως το καλύτερο εκείνο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Ένα από τα κομμάτια του παιχνιδιού του είναι το σουτ από μακρινή απόσταση», είχε συμπληρώσει.
Ο Κιθ Κόστιγκαν συνέχισε να παρακολουθεί την πορεία του Σιφουέντες και μάλιστα είχε δηλώσει με βεβαιότητα ότι ένας από τους λόγους της σπουδαίας επιτυχίας των Λος Άντζελες FC ήταν οι αγωνιστικές επιδόσεις του 25χρονου. Αυτές οδήγησαν τη Ρέιντζερς στην επένδυση των 1.4 εκατ. λιρών για την απόκτησή του. Με την ομάδα της Γλασκόβης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, αποδείχθηκε όμως ότι ο διαθέσιμος χρόνος ήταν πολύ λιγότερος. Ο Κόστιγκαν εκτίμησε ότι ο Σιφουέντες «μέθυσε» από την επιτυχία που είχε στο MLS. Στη Ρέιντζερς πήγε με εισήγηση του Μάικλ Μπιλ παράλληλα της βεβαιότητας ότι… «θα μας αλλάξει επίπεδο», όπως είχε πει. Ωστόσο, ο Βρετανός μάνατζερ αντικαταστάθηκε στις αρχές του Οκτώβρη και ο αντικαταστάτης του, Φιλίπ Κλέμεν. Ο Βέλγος τεχνικός απέσυρε τον Σιφουέντες από το τακτικό πλάνο του κι αυτή η απόφαση οδήγησε μοιραία στον δανεισμό του στην Κρουζέιρο, έπειτα από είκοσι συμμετοχής με τη φανέλα της Ρέιντζερς.
Στην άλλοτε ομάδα του Ρονάλντο δεν έκανε πολλά. Λίγο η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, λίγο περισσότερο κάποιοι μικροτραυματισμοί και… πολύ περισσότερο το κακό κλίμα που συνάντησε στην ομάδα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σκέψεων απόδρασης από το συγκεκριμένο περιβάλλον. Αυτά έμαθε ο Άρης και κινήθηκε για την απόκτησή του εκτιμώντας την πορεία του ποδοσφαιριστή από το 2019 έως και το 2023 και φυσικά, όταν η περσινή χρονιά απλά αποτέλεσε μια κακή παρένθεση στη σταδιοδρομία ενός ελπιδοφόρου ποδοσφαιριστή.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.