Με τον Κάρμο στην ενδεκάδα ο Ολυμπιακός ήταν… αλλιώς!

Με τον Κάρμο στην ενδεκάδα ο Ολυμπιακός ήταν… αλλιώς!

Με τον Κάρμο στην ενδεκάδα ο Ολυμπιακός ήταν… αλλιώς!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την εικόνα του Ολυμπιακού χθες στη Λαμία, εστιάζοντας σε κάποιους παίκτες του.

Σε ένα 3-0 του Ολυμπιακού με τη Λαμία και εστιάζω σε ένα κεντρικό αμυντικό που μπήκε αλλαγή;

Κι όμως νομίζω ότι η παρουσία του Κάρμο στην ενδεκάδα της ομάδας μετά το 54ο λεπτό, της έδωσε άλλον αέρα. Άλλη σιγουριά, άλλη εμπιστοσύνη, άλλη οντότητα-κι όχι ότι ο Πιρόλα, τον οποίο αντικατέστησε, δεν ήταν καλός: ο Ιταλός κέρδισε τη συντριπτική πλειοψηφία στις μάχες, χαμηλά και ψηλά, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις στις οποίες δυσκολεύθηκε με τον αντίπαλο φορ.

Ο Κάρμο, όμως, ήταν αλλιώς! Πρώτον, δεν άφησε την παραμικρή δυνατότητα για τον αντίπαλο στο ψηλό παιχνίδι. Και δεύτερον, η ικανότητα του στο να βγάζει σωστά την μπάλα από πίσω, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, είναι σχεδόν μοναδική για στόπερ, όπως είχαμε την ευκαιρία να το θυμηθούμε χθες. Τόσο σε επίπεδο μακρινής πάσας, όσο και σε επίπεδο κάθετης.

Γενικά, έκοψε, κάλυψε, πάσαρε, κι αν δεν έκανε δύο αχρείαστα φάουλ, από αυτά που κάνει, θα μιλούσαμε για μία εμφάνιση 40 λεπτών που άγγιξε το 9 με άριστα το 10! Και δεν είναι τόσο τυχαίο ότι μπήκε με το σκορ στο εύθραυστο 1-0 κι έκτοτε ο μεν Ολυμπιακός είχε πέντε στιγμές για γκολ, η δε Λαμία μία τελική, τραγική, από μακριά. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή του Κάρμο, πρώτη εμφάνιση με τα «ερυθρόλευκα» μετά τον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ, ήταν μία πολύ ευχάριστη είδηση για την ομάδα.

Κάρμο

Όπως, φυσικά, και η επιστροφή στα γκολ του Ελ Κααμπί, επίσης για πρώτη φορά από το ιστορικό παιχνίδι με τη Φιορεντίνα! Ο Μαροκινός πέτυχε δύο γκολ σπεσιαλιτέ: το ένα με κεφαλιά κινούμενος ανάμεσα στα στόπερ και το άλλο με σουτ με τη μία από κάθετη πάσα. Μία πολύ γεμάτη εμφάνιση, με εκτός των άλλων 100% ευστοχία (δυο τελικές, δύο γκολ!!!), που ολοκληρώθηκε λίγο πριν γίνει αλλαγή προς το τέλος από μία ασίστ για το τελικό 3-0.

Είχε, όμως, πολύ δίκιο ο Μεντιλίμπαρ, με αφορμή τη συγκεκριμένη εμφάνιση του παίκτη, που δεν είχε καμία σχέση ούτε με το ημίχρονο του στο Βόλο, ούτε με το 90λεπτο του με την Καλλιθέα, επισημαίνοντας ότι ο Ελ Κααμπί κάνει πολύ περισσότερη δουλειά στο παιχνίδι από το να σκοράρει. Ο Αφρικάνος στράικερ αυτή τη φορά πραγματικά έβγαλε το ψωμί του με δουλειά από το πρώτο έως το 85ο λεπτό. Αφενός μεν μπροστά πήρε πάρα πολλές κεφαλιές κι έσπασε μπάλες, βγάζοντας και καλές πάσες σε Βέλντε και Τσικίνιο, αφετέρου δε ανασταλτικά έκοψε και καθάρισε δύο σέντρες!

Ελ Καμπί

Ήταν πιεστικός μπροστά και λίγη τύχη χρειάζονταν για να εκθέσει τον αντίπαλο γκολκίπερ, όταν τον πρέσαρε και διώχνοντας ο τερματοφύλακας η μπάλα κόντραρε στον Ελ Κααμπί, αλλά βγήκε άουτ και δεν κατευθύνθηκε στην εστία του. Αν εξαιρέσεις μια φάση που μας θύμισε τον κακό του εαυτό του, καταστρέφοντας πραγματικά μία αντεπίθεση για γκολ και μία άλλη στιγμή που βγήκε πλάγια και κόπηκε εύκολα, ήταν ένας πολύ καλός φορ που πάλευε μάλιστα για την ομάδα.

Κατά τα άλλα, ο Ρόντινεϊ ήρθε να μας επιβεβαιώσει πόσο μπορεί να μας εκθέσει ένας παίκτης κλάσης. Χθες σε ολόκληρο το παιχνίδι είχε λάθος πάσες, ακίνδυνες σέντρες, (τρία) άστοχα σουτ και όλοι λέγαμε ότι συνεχίζει από τη μέτρια εικόνα του στο παιχνίδι με την Καλλιθέα. Κι όμως πήρε την μπάλα στη φάση του 2-0, έκανε την…βραζιλιάνικη προσωπική του ενέργεια κι έβγαλε την ασίστ για το 2-0, στη φάση που κλείδωσε ο Ολυμπιακός τη νίκη. Γιατί όσο έμενε το 1-0 η Λαμία παρέμενε ζωντανή. Με αυτά και με αυτά, από τα πρώτα εφτά γκολ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, ο δεξιός του μπακ έχει βάλει ένα κι έχει φτιάξει άλλο ένα.

Ροντινέι

Και κάτι για τον Στάμενιτς, που πήρε την ευκαιρία να παίξει βασικός για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι: δεν εντυπωσίασε-καμία αμφιβολία περί τούτου. Ίσως γιατί αυτή τη φορά δεν φάνηκε μπροστά (είχε κι ένα άστοχο σουτ, δεν βρήκε και τον Βέλντε στην περιοχή σε μία μπαλιά). Με εξαίρεση μία καλή πάσα και μία καλή κίνηση, όταν συνδυάστηκε όμορφα με τον Τσικίνιο και την άλλαξε για τον Ορτέγκα.

Αυτή τη φορά ο νεαρός παίκτης εστίασε παραπάνω στο ανασταλτικό κομμάτι, ίσως γιατί έτσι του ζήτησε ο προπονητής, ίσως γιατί αυτός ήταν περισσότερο κόφτης κι ο Έσε περισσότερο οκτάρι. Κάπως έτσι, τον είδαμε να κάνει καλά τάκλιν, να παίρνει πιο πολλές κεφαλιές από κάθε άλλο ματς, να βγαίνει δυναμικά και να κόβει, να καλύπτει συμπαίκτες του, όπως π.χ. τον Ορτέγκα, να έχει ανακτήσεις μπάλας.

Όχι, δεν ήταν αυτό που θέλουμε να βλέπουμε ο Στάμενιτς χθες. Αλλά τον βλέπουμε ότι κάνει την προσπάθεια του κι ότι ακόμη δεν έχει εγκλιματιστεί. Νομίζω αξίζει να τον περιμένουμε.

Άσχετο: Για τον Ολυμπιακό, τέσσερις τελευταίες ημέρες μεταγραφικής περιόδου είναι μία…αιωνιότητα! Με βάση δε το παρελθόν, θα πάρει όχι μόνο τους παίκτες που λέει ότι θα πάρει (τους δύο, στις θέσεις Ποντένσε και Όρτα), αλλά και…παραπάνω!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Πρέπει μία καλή κουβέντα ο Ζέλσον Μαρτίνς για την χθεσινή παρουσία του. Και αναφέρομαι πρώτα απ΄όλα στην επιλογή του δύο φορές που του έκαναν φάουλ να μην πέσει, αλλά να κρατηθεί όρθιος και να επιχειρήσει να κάνει το γκολ, ενώ θα μπορούσε στην πρώτη περίπτωση να κερδίσει πέναλτι και στη δεύτερη απευθείας αποβολή. Και στις δύο, εν τέλει νικήθηκε από τον αντίπαλο γκολκίπερ, όμως ας απονείμουμε τα εύσημα στον Πορτογάλο για τις αποφάσεις που πήρε, σε μία εποχή που οι κυνηγοί ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να κοροϊδέψουν τους διαιτητές.

Zέλσον

Κατά τα άλλα, πραγματικά του άξιζε που σκόραρε έστω στο τέλος, ανοίγοντας κι αυτός λογαριασμό στο φετινό πρωτάθλημα. Μετά τα πέντε του γκολ στα φιλικά, είχε χάσει αρκετές ευκαιρίες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, έως το 81ο λεπτό του χθεσινού παιχνιδιού! Αλλά κι ο Ζέλσον ήταν πολύ περισσότερα από ένα γκολ στον αγώνα στη Λαμία. Έκανε μία εμφάνιση που την λες και πλήρη!

Από τη μία μπήκε σε τέσσερις άμα λάχει φάσεις (κάνοντας) ένα γκολ, αλλά και έφτιαξε δύο φάσεις (σε Τσικίνιο κι Έσε), από την άλλη γύρισε επανειλημμένως πίσω, μάρκαρε κι έκοψε, έτσι όπως πρέπει να κάνει ένας πλάγιος κυνηγός. Κάποια στιγμή τον θυμάμαι να κάνει επιστροφή, να κλέβει, να ντριμπλάρει και να πασάρει! Με ταχύτητα, καλές ενέργειες, συνεργασίες, υπεραριθμίες, έχει εξελιχθεί, νομίζω, στον πιο πολύτιμο ίσως επιθετικογενή παίκτη της ομάδας!

Και για το τέλος ένα ιμότζι 👍

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.