Ολυμπιακός: Ο Γουίλιαν και οι άλλοι Βραζιλιάνοι Legends που έκαναν τον κόσμο να χορεύει... σάμπα! (vids & poll)

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Ο Γουίλιαν και οι άλλοι Βραζιλιάνοι Legends που έκαναν τον κόσμο να χορεύει... σάμπα! (vids & poll)

bet365

Η λατρεία των φιλάθλων του Ολυμπιακού για Βραζιλιάνους σταρ υπήρχε πάντα και ο Γουίλιαν είναι ένας ακόμα πολύ σπουδαίος παίκτης από τη χώρα του καφέ που φόρεσε τα ερυθρόλευκα.

Ο Γουίλιαν είναι ένας από τους Βραζιλιάνους Legends που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Και βέβαια πραγματικά μία από τις πραγματικά πολύ σπουδαίες κινήσεις που έχουν γίνει ποτέ.

Ο Ζιοβάνι ήταν ο πρώτος Βραζιλιάνος που κόντεψε να... γκρεμίσει το αεροδρόμιο και παραμένει ο πλέον αγαπημένος ξένος για τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ακολούθησε ο Ριβάλντο και αρκετοί ακόμα. Τελευταία χρονικά μεταγραφή αεροδρομίου ή καλύτερα μεταγραφή... Καραϊσκάκη για Βραζιλιάνο, αφού εκεί έγινε η επίσημη υποδοχή από 25.000 και πλέον κόσμο, αποτέλεσε ο Μαρσέλο, ο άλλοτε αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Μαρσέλο ήταν ο πρώτος μεγάλος και τόσο σπουδαίος Βραζιλιάνος που έπιασε Λιμάνι από τη Ρεάλ. Η θητεία του ήταν σύντομη αλλά η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει. Να δούμε τους Βραζιλιάνους Legends που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού και έκαναν τον κόσμο είτε να βγει στους δρόμους είτε να... ξετρελαίνεται στο γήπεδο!

Loading...

Ο... Μαγικός Ζιοβάνι

Ο... Μαγικός Ζιοβάνι

Ο Ριβάλντο ή «Ρίμπο» με το «Κόκκαλη, Κόκκαλη σε παρακαλώ φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό»

Ο Ριβάλντο ή «Ρίμπο» με το «Κόκκαλη, Κόκκαλη σε παρακαλώ φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό»

Ο Ραφίνια με το... βαρύ όνομα από τη Μπάγερν

Ο Ραφίνια με το... βαρύ όνομα από τη Μπάγερν

Ζε Ελίας, ένας χαφ που... δάγκωνε

Ζε Ελίας, ένας χαφ που... δάγκωνε

Ο τρομερός χαφ Γκιγιέρμε

Ο τρομερός χαφ Γκιγιέρμε

Ο Μαρσέλο που ήρθε ως αρχηγός της Ρεάλ

Ο Μαρσέλο που ήρθε ως αρχηγός της Ρεάλ

Γουίλιαν, ο απόλυτος επαγγελματίας με τη σούπερ καριέρα πίσω του

Γουίλιαν, ο απόλυτος επαγγελματίας με τη σούπερ καριέρα πίσω του

Ντουντού Σεαρένσε, ένας μέσος υψηλότατου επιπέδου

Ντουντού Σεαρένσε, ένας μέσος υψηλότατου επιπέδου

Ο Λουτσιάνο με το φάουλ... φωτοβολίδα στη Λεωφόρο

Ο Λουτσιάνο με το φάουλ... φωτοβολίδα στη Λεωφόρο

Ζούλιο Σέζαρ με τα αξέχαστα γκολ στο Ολίμπικο και τη Μαδρίτη

Ζούλιο Σέζαρ με τα αξέχαστα γκολ στο Ολίμπικο και τη Μαδρίτη

Η πρώτη πραγματική και πολύ μεγάλη βραζιλιάνικη «βόμβα» που πυροδότησε ο Ολυμπιακός ήταν η μεταγραφή του Ζιοβάνι το καλοκαίρι του 1999. Μέσα στον καυτό ήλιο του Ιουλίου ο «Μάγος» προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας και πάνω από 5.000 κόσμου τον υποδέχθηκαν με... σάμπα!

Ο Ολυμπιακός θα έφερνε στην Ελλάδα τον Ζιοβάνι στα 27 του, Πρωταθλητή με την Μπαρτσελόνα και εν ενεργεία διεθνή με τη Βραζιλία, με την οποία έπαιξε στον τελικό του Μουντιάλ του 1998.

Στο Λιμάνι τον λάτρεψαν σαν Θεό. Ισως και να είναι στην κορυφή της λίστας με τους πιο λατρεμένους ξένους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Στον Ολυμπιακό - που είχε δώσει ένα αδιανόητο για τα τότε δεδομένα ποσό - θα προσέφερε αρκετή από τη... μαγεία του έχοντας στο σύνολο σε 208 συμμετοχές 97 γκολ. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι ξεσήκωνε την εξέδρα με τις ντρίμπλες του και τα εντυπωσιακά του γκολ. Πρόλαβε δε και τον Ριβάλντο στην ομάδα.

Ήταν Ιούλιος του 2004 όταν ο Ριβάλντο μετέτρεψε σε... Καραϊσκάκη το αεροδρόμιο. «Κόκκαλη, Κόκκαλη σε παρακαλώ φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό», φώναζαν εν χορώ οι φίλοι του Ολυμπιακού εκείνη την εποχή και ο τότε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ τους έκανε το χατίρι. Ο Ριβάλντο μάλιστα έπιασε Λιμάνι στα 32 του χρόνια και ήταν έτοιμος να συνεχίσει την τεράστια καριέρα του.

Οταν πήγε στον Ολυμπιακό, είχε ολοκληρώσει μια 5ετή μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα, με εντυπωσιακές επιδόσεις. Με 235 συμμετοχές και 129 γκολ και ενώ ήταν από τους πρωταγωνιστές της. Ο Ολυμπιακός του προσέφερε την ευκαιρία να ξανακερδίσει τη χαμένη του όρεξη για ποδόσφαιρο.

Το καλοκαίρι του 2007, αποχώρησε οργανώνοντας συνέντευξη Τύπου όπου ισχυρίστηκε πως ενώ πριν από λίγο καιρό είχε συμφωνήσει με τη διοίκηση να ανανεώσει το συμβόλαιό του αλλά τελικά οι Πειραιώτες επέλεξαν να μην συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Οι επιδόσεις του στο Λιμάνι ήταν εντυπωσιακές κλείνοντας την τριετία του κοντά στις 100 συμμετοχές και με 43 γκολ.

Τον Αύγουστο του 2020 θα έπαιρνε μεταγραφή στον Ολυμπιακό ο Ραφίνια. Αν και παίκτης της Φλαμένγκο με συμβόλαιο, εκμεταλλεύτηκε τον ειδικό όρο που του επέτρεψε να φύγει για την Ευρώπη αν παρουσιαστεί ελκυστική πρόταση. Ο εμβληματικός ακραίος μπακ κουβαλούσε πίσω του 8 χρόνια επιτυχημένης θητείας στη Μπάγερν με την οποία πανηγύρισε συνολικά 18 τίτλους μεταξύ των οποίων και 1 Champions League. Στον Ολυμπιακό τα πράγματα δεν κύλησαν καλά από αγωνιστικής πλευράς και αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2021.

Ένας ακόμα φοβερός παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Ζε Ελίας ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ στην Ευρώπη, όταν έπαιζε στην Ιντερ τη διετία 1997-99 (όπου είχε συμπαίκτη του και τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο). Στον Ολυμπιακό πήγε το 2000, στα 24 του και όπως είχε πει πριν από καιρό, η υποδοχή που βίωσε στο αεροδρόμιο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αυτόν: «Δεν το περίμενα. Ηξερα ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν μεγάλο πάθος με την ομάδα τους, αλλά εγώ δεν ήμουν ο παίκτης που βάζει γκολ».

Εμεινε 3 χρόνια στον Ολυμπιακό έχοντας 62 συμμετοχές και 3 γκολ, αλλά αγαπήθηκε πολύ από την εξέδρα για τη δύναμη, το πάθος του και ενώ ήταν και σκληρός αρκετές φορές. Ο Ζε Ελίας ήταν ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που επέλεξε και φορούσε τη φανέλα με το Νο 13.

Με διαφορά ένας από τους καλύτερος ή τοπ εάν προτιμάτε μέσους που έχουν αγωνιστεί ποτέ με τα «ερυθρόλευκα». Ο λόγος για τον Γκιγιέρμε Ντος Σάντος Τόρες, ο παίκτης που γέμισε το κέντρο του Ολυμπιακού και πρόλαβε σε μία διετία να βάλει το όνομά του στις καρδιές των Πειραιωτών. Έβαλε τη σφραγίδα του σε μεγάλες νίκες όπως στις αναμετρήσεις με τις Άρσεναλ και Μίλαν. Στις δυο σεζόν του στον Ολυμπιακό είχε 79 συμμετοχές με 11 γκολ και κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Στα 34 του χρόνια ο Μαρσέλο αποχώρησε από τον Ολυμπιακό μετά από σχεδόν 6 μήνες και χωρίς να είναι μία προσθήκη που... περπάτησε για την ομάδα. Εάν θέλουμε να το πάμε με ακρίβεια ημερών ήταν μετά από 169 ημέρες.

Πριν από όλα αυτά όμως ο έμπειρος αριστερός μπακ και άλλοτε εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού όταν αποκτήθηκε και παρουσιάστηκε στο Καραϊσκάκη μπροστά σε 25.000 και πλέον κόσμο - σε μία παρουσίαση που θα μείνει στην ιστορία καθώς για παίκτη τέτοιου βεληνεκούς έγινε πρώτη φορά στο φαληρικό γήπεδο - που... παραληρούσε για αυτόν.

Από τον Μαρσέλο θα μας μείνουν βέβαια και οι 3 γκολάρες του με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο Ελλάδας. Είναι μία περίπτωση παίκτη που χειροκροτήθηκε και αποθεώθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού κάθε φορά που τον έβλεπε και ακόμα και όταν απλά έκανε προθέρμανση. Ένας από τους σπουδαιότερους ξένους που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Ελλάδα.

Ο Γουίλιαν παρά τα 36 του χρόνια είναι ένας μεσοεπιθετικός με πολύ μεγάλη αξία και ποιότητα. Ένας παίκτης που έχει πίσω του πολύ μεγάλη καριέρα στην Αγγλία και σε ομάδες όπως οι Τσέλσι, Αρσεναλ και Φούλαμ. Πραγματικά ιεραρχικά είναι πολύ ψηλά στη λίστα των Βραζιλιάνων Legends, ήτοι των πιο μεγάλων από πλευράς ονόματος που ήρθαν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ο Βραζιλιάνος σταρ που στην καριέρα του υπήρξε πάντα ο απόλυτος επαγγελματίας είχε μείνει ελεύθερος από τη Φούλαμ. Επέλεξε να μην ανανεώσει εκεί και παρότι είχε τουλάχιστον 15 κρούσεις διάλεξε τον Ολυμπιακό για να χορεύει ποδοσφαιρική... σάμπα στο Καραϊσκάκη.

Μπορεί να μην έφυγε με τον καλύτερο τρόπο σε ένα... αντίο που ουσιασστικά δρομολογήθηκε επί των ημερών του Ζίκο όμως ο 41χρονος σήμερα Ντουντού άφησε το στίγμα του στον Ολυμπιακό και δέθηκε για τα καλά μαζί του. Με 94 συμμετοχές είχε 14 γκολ στο ενεργητικό του ο Βραζιλιάνος χαφ υπήρξε ένας από τους σημαντικότατους μέσους που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα (από το 2008 έως το 2011) και παίρνοντας τίτλους.

Μιλώντας στο Gazzetta ο Ντουντού - που δήλωνε ευγνώμων για όσα έζησε στον Ολυμπιακό - είχε πει για τον πανηγυρισμό του με το χέρι πώς «έτσι είμαι εγώ. Ήταν μια δόνηση για μέσα από την ενέργεια του Ολυμπιακού. Πάντα πάθος για αυτήν τη φανέλα».

Η γκολάρα του στο ματς της Λεωφόρου πέρασε για πάντα στην ιστορία. Ήταν αυτή η ασύλληπτη φαουλάρα του Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, του... κολλητού του Ζιοβάνι. Ένα φάουλ... φωτοβολίδα. Ενα γκολ που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους φίλους του Ολυμπιακού και όχι μόνο.

Ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» το καλοκαίρι του 1998 κι έμεινε στο Λιμάνι μέχρι το 2001. Την τριετία που φόρεσε τη φανέλα των Πειραιωτών κατέγραψε συνολικά 93 συμμετοχές και έχοντας 21 γκολ. Ενας σπεσιαλίστας των φάουλ, εντυπωσιακός ντριμπλέρ και ένας αρτίστας με τη μπάλα.

Ο Ζούλιο Σέζαρ ήταν ένας ακόμα παίκτης με θητεία στη Ρεάλ Μαδρίτης προτού βρεθεί στον Ολυμπιακό. Έπαιξε στον Ολυμπιακό από το 2006 έως το 2008 και σε 63 ματς, είχε 11 γκολ και 2 ασίστ. Για στόπερ ήταν σούπερ στατιστικά και ενώ κατέκτησε τίτλους.

Ποιος θα ξεχάσει το γκολ του με την Ρόμα στο 1-1 του «Ολίμπικο»; Ποιος θα λησμονήσει επίσης και το γκολ του στη Μαδρίτη (είχε προηγηθεί με 1-2 ο Ολυμπιακός) και σε ένα φοβερό ματς των Ερυθρόλευκων που ενώ πίεζαν για το 3-3 (άρα για την ισοπαλία δηλαδή) τελικώς ηττήθηκαν με σκορ 4-2.

@Photo credits: eurokinissi, Η κεντρική φωτογραφία είναι του Χρήστου Ζωίδη