ΠΑΟΚ: Μεταγραφές και λίστες πιο μεγάλος αντίπαλος από ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

ΠΑΟΚ: Μεταγραφές και λίστες πιο μεγάλος αντίπαλος από ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

ΠΑΟΚ: Μεταγραφές και λίστες πιο μεγάλος αντίπαλος από ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη μεταγραφική οργάνωση και διαδικασία στον ΠΑΟΚ που κάθε καλοκαίρι δημιουργεί δύσκολο αντίπαλο.

Ήταν 24 Μάϊου και μαζί με τον Σταύρο Σουντουλίδη αποχαιρετούσαμε τον πρωταθλητή Ράζβαν Λουτσέσκου που έφευγε για διακοπές. Τότε είχαν μπει οι βάσεις του μεταγραφικού σχεδιασμού με τον Ρουμάνο προπονητή βέβαια που ήξερε απέξω και ανακατωτά, νοοτροπίες, συνήθειες, πρόσωπα και καταστάσεις, μαζί βέβαια και τον ίδιο του τον εαυτό, να είναι επιφυλακτικός.

Ήταν τότε που είχαν αποφασίσει ότι έπρεπε ο ΠΑΟΚ ενόψει των προκριματικών και του μεγάλου στόχου, να κάνει νωρίς δύο μεταγραφές και να κρατήσει τους Σβααμπ, Κεντζιόρα και Μεϊτέ χωρίς σε πρώτη φάση να πουλήσει κανέναν νεαρό.

Από τότε πέρασαν 3,5 μήνες (αν είναι δυνατόν πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός) και φυσικά διανύσαμε και διανύουμε μία ακόμη δύσκολη και ίσως ταραχώδη μεταγραφική περίοδο για τον ΠΑΟΚ. Δεν θα κάνουμε ακόμη τον απολογισμό αφού υπάρχουν περιθώρια μέχρι την προσεχή Τετάρτη, αλλά είναι φανερό ότι και πάλι το καλοκαίρι με τις μεταγραφές δημιούργησε εντάσεις, καταστάσεις, διαφωνίες, καθυστερήσεις, εκνευρισμούς, εναλλαγές ικανοποίησης και προβληματισμού ανά τακτά διαστήματα, δυσκολίες διαχείρισης όσον αφορά την ευρωπαϊκή λίστα, αλλά και άλλοθι, μαζί με ατελείωτες ελληνικές, πατροπαράδοτες συζητήσεις με στόχο να βρούμε… ποιος φταίει. Εννοείται ότι τα καλά (Καμαρά νωρίς-Σορετίρε-αναβάθμιση επίθεσης) ξεχάστηκαν γρήγορα και πολλοί θυμούνται μόνο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αντικατάστασης των στόπερ που ήταν γνωστό ότι θα αποχωρήσουν.

Από αυτό θα ξεκινήσω εκφράζοντας την ανησυχία μου για το ότι έπειτα και από αυτό το καλοκαίρι και μετά από κάθε πιθανή ήττα του ΠΑΟΚ τις Δευτέρες ή τις Παρασκευές, τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στις μεταγραφές, θα αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης και μία μόνιμη-εύκολη εξήγηση για ότι αρνητικό συμβαίνει. Είναι… τόσο εύκολο να τα ρίχνεις όλα στις μεταγραφές όταν πολύ περισσότερο δεν ξέρεις τι άλλο συμβαίνει σε μία ομάδα. Σε κάθε περίπτωση αυτό το άλλοθι, μόνο κακό θα κάνει…

Γιατί όμως ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε στο απόλυτο να πετύχει τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, γιατί επικράτησαν εντάσεις, γιατί άργησαν μερικές κινήσεις, γιατί η ομάδα έχει μείνει με τρία στόπερ και γιατί στο τέλος-τέλος ο Λουτσέσκου έφθασε στο σημείο να δηλώνει… «δεν ήμασταν έτοιμοι για το Champions League». Δεν είναι εύκολη η απάντηση, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι πρωταγωνιστές των μεταγραφικών εξελίξεων (ιδιοκτησία-διοίκηση-προπονητής-σκάουτινγκ) γνωρίζονται και συνεργάζονται τόσα πολλά χρόνια, αντιλαμβανόμενοι και τις ιδιαιτερότητες ο ένας του άλλου. Παρά το ότι γνωρίζονται και ξέρουν τι θα βρουν μπροστά τους, ποτέ δεν καταφέρνουν να βγάλουν ήρεμα ένα καλοκαίρι. Εδώ επάνω να ξεκαθαρίσω ότι δεν δέχομαι ότι ο ΠΑΟΚ απέτυχε και εκτέθηκε και είναι όλα στραβά. Απλά υπήρξαν καθυστερήσεις, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, ενώ έχουν αποκτηθεί και εξαιρετικοί παίκτες. Απλά κρατάμε ότι και πάλι δημιουργήθηκαν εντάσεις και μεγάλη κουβέντα που έφερε για πρώτη φορά τον προπονητή να λέει με νεύρο… «δεν ξαναμιλάω για μεταγραφές». Εννοείται πως δεν δέχομαι ότι αρχικά και στα πρώτα ματς η ομάδα δέχονταν 15-20 τελικές από κάθε αντίπαλο, επειδή δεν έκλεισε ο Μεϊτέ.

Τι γίνεται όμως; Ο Σαββίδης δυσκολεύεται στην τωρινή συγκυρία, ενώ έχει και αυστηρά κριτήρια επιλογής παικτών. Ο Λουτσέσκου έχει τις δικές του ποιοτικές και ηλικιακές απαιτήσεις χωρίς να θέλει πολλές αλλαγές τις οποίες δεν θέλει να κάνει γρήγορα στο ρόστερ. Η Γκοντσάρεβα κάνει τη δουλειά της προστατεύοντας το ταμείο, το τμήμα σκάουτινγκ λειτουργεί στους δικούς του ρυθμούς που έχουν καλές και κακές στιγμές και αλήθεια είναι ότι ο συγχρονισμός όλων για να προκύψει καλό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρόνο, αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Εννοείται ότι για κάθε καλό και κακό όλοι έχουν ευθύνη, αφού κανείς δεν είναι τέλειος έχοντας απόλυτο δίκιο, ενώ και κανείς δεν είναι άχρηστος.

Με αυτά και με αυτά και χωρίς να θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει καλό ρόστερ (αλίμονο) απλά παρατηρούμε ότι οι μεταγραφές του καλοκαιριού και η διαδικασία τους μετατρέπονται σε αντίπαλο του ΠΑΟΚ που δυστυχώς δημιουργεί και εσωστρέφεια. Ο τι χειρότερο γι αυτόν τον Οργανισμό. Είναι μάλιστα αντίπαλος που αυτή την εποχή είναι πιο δύσκολος από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό (που έρχεται την άλλη Κυριακή στην Τούμπα) και την ΑΕΚ.

Είναι οι άλλοι καλά και μόνο ο ΠΑΟΚ «ζορίζεται» και χαλιέται; Όχι βέβαια. Η ΑΕΚ ψάχνει φορ πάνω από 2,5 μήνες, ενώ και ο Ολυμπιακός τώρα καλύπτει τα μεγάλα κενά Ποντένσε-Φορτούνη και Όρτα. Απλά στον ΠΑΟΚ μας παραξενεύει ότι γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους, ξέρουν τι τους φταίει σε επίπεδο συνεννόησης, κάθε καλοκαίρι λένε… «μάθαμε από τα λάθη μας» αλλά πάντα αυτή την εποχή η κατάσταση είναι λίγο τεταμένη.

Έστω κι έτσι, όλος αυτός ο Οργανισμός που δυσκολεύεται να βγάλει… ήσυχο καλοκαίρι, καταφέρνει τον χειμώνα να δουλέψει πολύ σωστά με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα της ομάδας να ξεπερνούν πάντα το φαινομενικό ταβάνι της. Να τα… λέμε κι αυτά!

* Οι ελληνικές ομάδες έκαναν μερικές μεγάλες μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι. Κι όμως ακόμη πιο σημαντικές ήταν οι αποφάσεις τους να κρατήσουν ο Παναθηναϊκός τον Ιωαννίδη, η ΑΕΚ τον Πινέδα, ο Ολυμπιακός τον Ελ Κααμπί και ο ΠΑΟΚ τον Κωνσταντέλια.

* Στις 25 Σεπτεμβρίου γίνεται ο αγώνας Γαλατασαράι-ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη. Τις προσεχείς ημέρες θα αποφασιστεί αν θα δοθούν εισιτήρια για ΠΑΟΚτσήδες. Μακάρι να έχει κι εκεί κόσμο ο ΠΑΟΚ, αν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο η παρουσία τους στο Μάντσεστερ. Αν βρεθούν ΠΑΟΚτσήδες στην έδρα της Γαλατά, θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι εκείνο το βράδυ θα κριθεί η παρουσία τους και στο Μάντσεστερ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.