Ολυμπιακός: Μεγάλο πράγμα η χημεία στο ποδόσφαιρο, είτε σε Εθνική, είτε σε σύλλογο…
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γύρω από το ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Γιοβάνοβιτς έχει κάνει τόσο καλό ξεκίνημα στην Εθνική ομάδα είναι ότι επενδύει στον παράγοντα «χημεία».
Πήρε το προηγούμενο γκρουπ, επί Πογέτ, και δεν το χάλασε-το κράτησε κι έτσι δεν έχασε την ομοιογένεια του συνόλου. Το προχώρησε δε ακόμη παρακάτω, καθώς σε όσα παιχνίδια είναι στον πάγκο της Εθνικής κάνει το μίνιμουμ των αλλαγών από αγώνα σε αγώνα. Έχει ένα σχήμα και πάνω σε αυτό πορεύεται, έστω κι αν αδικεί κάποια παιδιά που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα ο Τζολάκης, ο Ρέτσος, ο Κωνσταντέλιας κι ο Ζαφείρης.
Πήγε χθες στην Αγγλία και τι αλλαγές είχε από τη σύνθεση του αμέσως προηγούμενου αγώνα, ένα μήνα πριν με το ΕΙΡΕ; Μόνο τις αναγκαστικές, αυτές που είχαν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα των παικτών (Γιαννούλης αντί Τσιμίκα, Παυλίδης αντί Ιωαννίδη, Κουρμπέλης αντί Μπουχαλάκη κι επιστροφή Μασούρα αντί Χατζηγιοβάννη). Η δε ενδεκάδα στο 2-0 στο ΕΙΡΕ ήταν ακριβώς η ίδια με το 3-0 επί της Φινλανδίας.
Μεγάλο πράγμα στο ποδόσφαιρο η χημεία. Ακόμη και τώρα που οι εποχές έχουν αλλάξει με τις πολλές μεταγραφές που γίνονται σχεδόν τους μισούς μήνες του χρόνου!
Βλέπουμε και στον Ολυμπιακό: η ομάδα έκανε την μακράν καλύτερη μέχρι τώρα φετινή εμφάνιση της στον αγώνα της για το Γιουρόπα Λιγκ με την Μπράγκα, το 3-0 στο Καραϊσκάκη, με την έξυπνη απόφαση του Μεντιλίμπαρ να παίξει, όπως έχω ήδη αναλύσει, έχοντας στην ενδεκάδα της μόλις μία μεταγραφή, τον Κοστίνια, μοναδικό παίκτη που έκανε όλη την προετοιμασία.
Η αντιδιαστολή ήρθε μάλιστα μόλις τρεις ημέρες αργότερα, όταν Μεντιλίμπαρ έχασε λόγω τραυματισμού τον Τσικίνιο κι υποχρεώθηκε να κάνει μία αλλαγή στην ενδεκάδα του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (0-0). Κι όλοι είδαμε ότι ο Ολιβέϊρα, ένας έμπειρος και ποιοτικός παίκτης, παίρνοντας τη θέση του Τσικίνιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, με τον έμπειρο προπονητή να τον αλλάζει άρον άρον από το ημίχρονο και με τον άπειρο Κωστούλα η ομάδα να είναι διαφορετική, προς το καλύτερο. Με τον Ολιβέϊρα να είναι παίκτης που αφενός μεν δεν έκανε ούτε μισή μέρα προετοιμασία στον Ολυμπιακό, αφετέρου δε στην προηγούμενη ομάδα του, τη Γαλατασαράϊ, είχε να παίξει σε επίσημο παιχνίδι από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Κι όλα αυτά ασφαλώς και επηρεάζουν και μετράνε στην απόδοση κάθε παίκτη ειδικότερα και κάθε ομάδας γενικότερα. Μπορούμε, άλλωστε, να θυμηθούμε ότι μία εβδομάδα πριν ο Μεντιλίμπαρ είχε εμφανίσει στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι φέτος του Ολυμπιακού, με τη Λιόν στη Γαλλία, μία ενδεκάδα με τρεις μεταγραφές: τον αριστερό στόπερ Πιρόλα, τον κεντρικό μέσο Γκαρθία και τον σέντερ φορ Γιάρεμτσουκ. Κάτι που δεν λειτούργησε, ανεξάρτητα από το ότι για πρώτη φορά είχε αλλάξει και τον σχηματισμό, παίζοντας 3-5-2.
Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε γίνει στη Γαλλία, εάν ο Ολυμπιακός έπαιζε όπως με την Μπράγκα, δηλαδή όχι με Πιρόλα, Γκαρθία, Γιάρεμτσουκ και 3-5-2, αλλά με το κλασικό του 4-2-3-1, με Κοστίνια και Ρόντινεϊ από δεξιά και τον Μουζακίτη με τον Κωστούλα. Μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν πάλι το ίδιο, ίσως και χειρότερο. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει κάποια πράγματα. Ότι π.χ. ο Γιάρεμτσουκ σε ρόλο δεύτερου φορ, μαζί με τον Ελ Κααμπί, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.
Αν και ίσως ένα πιο σημαντικό ερώτημα θα ήταν, κατά πόσο μπορούσε ο Ουκρανός να ανταποκριθεί παίζοντας για πρώτη φορά με τα «ερυθρόλευκα» βασικός σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας και δη σε ένα τόσο μεγάλης δυσκολίας παιχνίδι, με την παρουσία του στην προετοιμασία της ομάδας να είχε περιοριστεί σε 70 λεπτά φιλικού με την Γ΄κατηγορίας Τερνάνα και σε άλλα 20 λεπτά φιλικού με τη Νότιγχαμ, αφού ήρθε στην ομάδα αρχές Αυγούστου.
Εξ ου και η σοβαρότητα της διαπίστωσης για το πόσο μετράει στο ποδόσφαιρο η χημεία. Είτε είναι σε μία Εθνική ομάδα, είτε σε ένα σύλλογο. Όπως είναι σοβαρό και το ερώτημα, τι μπορεί να κάνει ένας προπονητής με τόσες μεταγραφές να γίνονται Αύγουστο και Σεπτέμβριο...
Άσχετο: Πώς ο νεαρός Ιταλός διαιτητής Αντρέα Αϊράγκι Κολόμπο δεν έδωσε το πέναλτι που έκανε στο 95΄ο Ρότα πάνω στον Μαντουέκε, είναι ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα. Ο Ρότα δεν βρήκε ποτέ μπάλα, παρά μόνο αντίπαλο παίκτη. Δεν επιχείρησε καν ποτέ να βρει μπάλα…
Η φωτογραφία της ημέρας:
Είχα καταγράψει τις προάλλες ότι από την αρχή της σεζόν ο Μεντιλίμπαρ, για κάποιο λόγο, κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα του Ολυμπιακού έκανε αλλαγή κάποιον ρόστερ, αρχικά τον Μπιανκόν, στη συνέχεια τον Πιρόλα και μετά τον Ντόη.
Ήταν κάτι αρκετά παράξενο, αφού δεν συνηθίζεται ένας προπονητής να βγάζει στόπερ, κι ούτε άλλωστε το έκανε πέρυσι ο Βάσκος. Εδώ και κάποια ματς, πάντως, ο προπονητής δεν το επιχειρεί, παρά μόνο σε επίπεδο καθαρά ροτέϊσον. Έτσι, τόσο με τον Ατρόμητο, όσο και με τον Παναθηναϊκό, το κεντρικό δίδυμο Ρέτσου-Κάρμο δεν άλλαξε ούτε λεπτό, και στο 3-0 με την Μπράγκα ναι μεν βγήκαν και οι δύο στο δεκάλεπτο ανάμεσα στο 70’ και στο 80’ (και μπήκαν οι Ντόη, Πιρόλα), αλλά αυτό έγινε περισσότερο για να πάρουν ανάσες ενόψει του ντέρμπι που ακολουθούσε.
Η ουσία είναι ότι αυτή η αλλαγή τακτικής του Μέντι, με την «μονιμοποίηση» Ρέτσου και Κάρμο έχει επιφέρει καρπούς, καθώς ο Ολυμπιακός στα τρία αυτά παιχνίδια είχε μηδέν παθητικό (φυσικά χάρη και στις επεμβάσεις του Τζολάκη). Κι αποτελεί αυτή η διαπίστωση ακριβώς και μία συνέχεια των όσων ανέπτυξα παραπάνω περί χημείας, με τους δύο αυτούς κεντρικούς αμυντικούς να παίζουν μαζί από τον περασμένο Γενάρη και σιγά σιγά να έχουν βρει κώδικες επικοινωνίας.
Και για το τέλος ένα ιμότζι
No dia em que o sérvio anuncia que acaba a sua carreira, é bom lembrar que Fejsa foi campeão nacional NOVE temporadas seguidas! 9!
— O Fura-Redes (@OFuraRedes) October 9, 2024
🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
De 2008/09 a 2016/17
3 pelo Partizan 🇷🇸
2 pelo Olympiakos 🇬🇷
4 pelo Benfica 🇵🇹 pic.twitter.com/JDIALjAfn0
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.