Η ερμηνεία της μετάλλαξης του Ντάνιελ Σούντγκρεν

Η ερμηνεία της μετάλλαξης του Ντάνιελ Σούντγκρεν

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η ερμηνεία της μετάλλαξης του Ντάνιελ Σούντγκρεν

bet365

Από την κατάψυξη για διάστημα σχεδόν ενός χρόνου, ο Ντάνιελ Σούντγκρεν έγινε σε αναπόσπαστο κομμάτι της αρχικής 11αδας, μια εξέλιξη την οποία δεν περίμενε ούτε ο ίδιος αλλά υπάρχουν στοιχεία που ερμηνεύουν αυτή τη θεαματική αλλαγή.

Είναι γνωστό ότι ο Ντάνιελ Σούντγκρεν παρέμεινε στον Άρη επειδή δεν βρέθηκε σημείο επαφής (στο οικονομικό) στη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Με περίσσεια ειλικρίνεια, ο Σουηδός ποδοσφαιριστής παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αφήσει ένα συμβόλαιο το οποίο του εξασφάλιζε πολλαπλάσιο μισθό σε σχέση με αυτό που είχε στην ΑΙΚ. Οι δε προτάσεις που του κατέθεσε ο Άρης σε διαφορετικές χρονικές περιόδου απείχαν πολύ από τις οικονομικές απαιτήσεις του κι έτσι αυτή η υπόθεση μπήκε στο ψυγείο αλλά μ’ ένα συμβόλαιο που έτρεχε. Στο ίδιο διάστημα, η σχέση του Σούντγκρεν με τον Μίκαελ Ένινγκ εκτροχιάσθηκε, κάθε πλευρά ισχυρίστηκε λάθη της άλλης και συνέπεια της όλης κατάστασης ήταν ο παραγκωνισμός του παίκτη έως και η άρνηση του να αγωνιστεί με τα χρώματα της ομάδας.

Παραμένοντας σε πράγματα που αναφέρθηκαν και από επίσημα χείλη, η υπόθεση του Σούντγκρεν ήταν από τις πρώτες που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Άκης Μάντζιος καθώς στη δική του κοσμοθεωρία ήταν τουλάχιστον ανώμαλο το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούταν παίκτης ο οποίος δεσμεύεται με συμβόλαιο. Στο ίδιο διάστημα, ο Άρης δεν παρουσίαζε το επίπεδο ομοιογένειας (στην άμυνα) που τον χαρακτηρίζει στους τελευταίους αγώνες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο προπονητής του Άρη έκρινε ότι θα έπρεπε να δει κάθε πιθανή λύση.

ΑΛΛΑΓΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Έχει αποδειχθεί ότι έχει κομβικό ρόλο η προσέγγιση ενός ποδοσφαιριστή από τον προπονητή. Ο Μάντζιος ήταν ο πρώτος που έκλεισε το κεφάλαιο όλων όσων είχαν προηγηθεί, αυτό του είπε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, δύο ημέρες μετά την ανάληψη των τεχνικών καθηκόντων. Προφανώς άκουσε τις απόψεις του Σουηδού, προηγήθηκε όμως το δικό του… ρεπορτάζ σχετικά με ό,τι είχε συμβεί στην περίπτωσή του. Οι απόψεις που συγκέντρωσε είχαν έναν κοινό παρονομαστή. Για κάποιους λόγους, δεν είχε μπει στο κλίμα της ομάδας παρά τον έναν χρόνο παρουσία τους σ’ αυτή. Αυτό σήμανε ότι έπρεπε να δουλέψει στο τομέα της ουσιαστικής ένταξής του αλλά και της ψυχολογίας.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Αυτό το στοιχείο έχει τη δική του σημασία γιατί ήταν από τα πρώτα επιχειρήματα του 51χρονου τεχνικού στη συζήτηση που είχε μαζί του. Αγωνιζόμενος στην ΑΙΚ, ο Σούντγκρεν ήταν το δεξί μπακ χαφ της ομάδας σε σύστημα 3-5-2. Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του στο γήπεδο ήταν εντελώς διαφορετικές σε σχέση μ’ αυτές που οφείλει να κάνει σε ομάδα η οποία αγωνίζεται με τετράδα στην άμυνα. Κατά την άποψη του Μάντζιου, ο δεξιός μπακ χαφ θα πρέπει να κάνει διαγώνια κάθετη κίνηση για να ανταποκριθεί στα ανασταλτικά καθήκοντά του στο σύστημα που εφάρμοζε η ΑΙΚ. Οι αντίστοιχες κινήσεις στο σύστημα 4-2-3-1 είναι διαφορετικές καθώς σ’ αυτή την περίπτωση χώρος ευθύνης του δεξιού μπακ είναι η πλευρά που καλύπτει. Στην κουβέντα των δύο ανδρών και μέσα από οπτική απεικόνιση, ο τεχνικός του Άρη του εξήγησε τι ακριβώς ζητάει από αυτόν, αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στο παιχνίδι του ούτως ώστε να ανταποκριθεί στα ανασταλτικά καθήκοντά του. Στο επιθετικό κομμάτι, στάθηκε στα πολλά άσκοπα ανεβάσματα που συνήθιζε να κάνει με συνέπεια να χρειαστεί (σε αρκετές περιπτώσεις στη διάρκεια ενός αγώνα) να διανύσει με σπριντ αποστάσεις 50-60 μέτρων αλλά και την εξάντληση των δυνάμεών του. Αυτό το πρόβλημα γίνονταν ακόμη πιο εμφανές όταν είχε να διαχειριστεί πιο γρήγορο παίκτη στην πλευρά του.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΞΙΟ ΧΑΦ

Αν η αφομοίωση των αγωνιστικών ευθυνών έπαιξε ρόλο στη μετάλλαξη του Σούντγκρεν, ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο σχετίζεται με το επίπεδο βοήθειας που εισπράττει από το δεξί. Αγωνιζόμενος στο δεξί άκρο της επίθεσης, ο Γιάννης Φετφατζίδης ήταν η βασική πηγή δημιουργίας του Άρη, στην πραγματικότητα η ικανότητα της ομάδας στο μεσοεπιθετικό κομμάτι στηρίχθηκε στο ταλέντο του βραχύσωμου επιθετικού. Στον αντίποδα, ο διεθνής επιθετικός δεν ήταν συνεπής στα ανασταλτικά καθήκοντά του και σε πολλές περιπτώσεις ο Σούντγκρεν έμενε ολομόναχος με δύο αντιπάλους. Φέτος, οι «κίτρινοι» είναι πιο σφιχτοί στην άμυνα, ενώ οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν στη δεξιά πλευρά της επίθεσης, Ματέο Γκαρσία και Ντάνιελ Μαντσίνι, είναι συνεπείς στο αμυντικό κομμάτι διευκολύνοντας έτσι τον συμπαίκτη του. Έτσι, εμφανίζει και ο ίδιος βελτιωμένη εικόνα καθώς δεν υπάρχει η… τρύπα στη δεξιά πλευρά, όπως δηλαδή συνέβαινε στις πρώτες 9-10 αγωνιστικές της περσινής σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα