Αγγλία - Ελλάδα: Επιστροφή στο... αφιλόξενο «Wembley» μετά από 30 χρόνια

Άρτεμις Κλεφτάκη
ajax_panathinaikos_1971

bet365

Το «Wembley» βάζει τα καλά του για την αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ελλάδα στο Nations League (10/10, 21:45). Τριάντα χρόνια από την τελευταία αναμέτρηση μεταξύ των δύο στο θρυλικό γήπεδο, το Gazzetta θυμάται τις ελληνικές παρουσίες στον «ναό» του Λονδίνου.

Το θρυλικό «Wembley» κινείται σε ρυθμούς Εθνικής Αγγλίας και Ελλάδας για την 3η αγωνιστική του Nations League. Το ποδοσφαιρικό «στολίδι» του Λονδίνου θα είναι κατάμεστο για να στηρίξει τα Τρία Λιοντάρια του Λι Κάρσλεϊ και να δώσει συνέχεια στο... αήττητο σερί της Αγγλίας απέναντι στην Εθνική μας.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μεταξύ τους εννέα συνολικά φορές, με την Αγγλία να μετράει επτά νίκες και δύο ισοπαλίες. Από αυτά τα ματς, το «Wembley» έχει φιλοξενήσει τρία παιχνίδια, ενώ σε συλλογικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί στο χορτάρι του άλλες δύο φορές. Διευκρινίζουμε πως μιλάμε για το παλιό «Wembley» που βρισκόταν στη θέση όπου σήμερα δεσπόζει το νέο... παλάτι, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2007.

Πάμε να θυμηθούμε τις έγινε στις προηγούμενες ελληνικές επισκέψεις, σε μια παράδοση πάντως που, πέραν του έτσι κι αλλιώς δύσκολου έργου το βράδυ της Πέμπτης, δεν ευνοεί τη «γαλανόλευκη».

Αγγλία - Ελλάδα 3-0 (21/04/1971)

 

Η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ομάδων έγινε στις 21 Απριλίου 1971 για τα προκριματικά του EURO 1972, στο «Wembley». Λίγες εβδομάδες πριν τον τελικό toy Κύπελλο Πρωταθλητριών μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Άγιαξ, η Εθνική παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο απουσία των παικτών του «τριφυλλιού». Η Αγγλία του Σερ Αλφ Ράμσεϊ νίκησε με 3-0 χάρη στα γκολ των Τσίβερς, Χαρστ και Λι, τερματίζοντας αργότερα πρώτη στον όμιλο, ενώ η Ελλάδα με τρεις μόλις βαθμούς έμεινε εκτός.

Άγιαξ - Παναθηναϊκός 2-0 (02/06/1971)

Ήταν μία ιστορική βραδιά για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την οποία έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ της εποχής. Περίπου 25.000 Έλληνες βρέθηκαν στο «Wembley» για να στηρίξουν την ομάδα του Φέρεντς Πούσκας. Ο Άγιαξ με τα γκολ των Φαν Ντάικ (5') και Χάαν (87') πήρε τη νίκη με 2-0 και κατέκτησε το πρώτο του Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Αγγλία - Ελλάδα 0-0 (30/03/1983)

Στις 30 Μαρτίου 1983, το «Wembley» φιλοξένησε ξανά τις δύο ομάδες, αυτή τη φορά για τα προκριματικά του EURO 1984. Το σύνολο του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, παρότι στο ματς στο «Καυτατζόγλιο» επικράτησε εύκολα με 3-0, στην έδρα του δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση της Ελλάδας που είχε... ταμπουρωθεί πίσω. Το ματς έληξε ισόπαλο 0-0, αποτέλεσμα που στοίχισε στην Αγγλία, αφού έμεινε πίσω από τη Δανία για έναν βαθμό και έχασε την πρόκριση στην τελική φάση.

Αγγλία - Ελλάδα 5-0 (17/05/1994)

Η τελευταία τους συνάντηση στο «Wembley» έγινε στις 17 Μαΐου 1994. Επρόκειτο για μία φιλική αναμέτρηση, στην οποία η Αγγλία επιβλήθηκε με το ευρύ 5-0. Σκόρερς για την ομάδα του Τέρι Βέναμπλς ήταν οι Άντρετον, Μπίρντσλεϊ, Πλατ (δις) και Σίρερ. Σε αντίθεση με τους Άγλλους, η Ελλάδα του Αλκέτα Παναγούλια είχε προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 (το πρώτο στην ιστορία της) και βρισκόταν σε φάση προετοιμασίας για τη συμμετοχή στο μεγάλο τουρνουά.

Άρσεναλ - Παναθηναϊκός 2-1 (30/09/1998)

Είκοσι επτά χρόνια μετά το «έπος του «Wembley», ο Παναθηναϊκός φιλοξενήθηκε ξανά στο ιστορικό γήπεδο. Αυτή τη φορά, για τους ομίλους του Champions League απέναντι στην Άρσεναλ που τη σεζόν 1998/1999 έπαιζε τα εντός έδρας ευρωπαϊκά της παιχνίδια εκεί. Οι Λονδρέζοι επικράτησαν με 2-1 της ελληνικής ομάδας για την 2η αγωνιστική. Άνταμς και Κίον σκόραραν στο 62' και το 75', αντίστοιχα, προτού ο Ντα Σίλβα μειώσει για τους Πράσινους. Στο πλευρό του Παναθηναϊκού είχαν βρεθεί περίπου 9.000 οπαδοί που έκαναν κανονική... απόβαση στο Λονδίνο. Καμία από τις δύο ομάδες δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα