Lada Niva: Το «σκυλί» γίνεται σήμερα 45 ετών! (vid)

Lada Niva: Το «σκυλί» γίνεται σήμερα 45 ετών! (vid)
Με σπαρτιάτικο εσωτερικό αλλά με πραγματικές δυνατότητες κίνησης σε κάθε έδαφος, το Lada Niva αγαπήθηκε με πάθος και στην Ελλάδα.

Το VAZ-2121, αυτοκίνητο που έγινε διάσημο ως Lada Niva, ήταν το πρώτο όχημα που βασιζόταν σε αποκλειστική σχεδίαση της ρωσικής AvtoVAZ. Η παραγωγή του άρχισε σαν σήμερα ακριβώς πριν από 45 χρόνια, στις 5 Απριλίου 1977, στο Volga Automotive Plant, δίπλα στον ποταμό Βόλγα. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, το όνομα «Niva» επελέγη καθώς ήταν εύηχο σε αρκετές γλώσσες.

Ένα αυτοκίνητο για τη... Σιβηρία, που κατέκτησε όλο τον κόσμο

Αρχικά οι Ρώσοι ήθελαν να κατασκευάσουν ένα σκληροτράχηλο αυτοκίνητο για την αφιλόξενη ύπαιθρο της αχανούς χώρας. Όμως το Niva κατέκτησε όχι μόνο τους δρόμους σε όλον τον κόσμο αλλά και τις καρδιές των οδηγών του. 45 χρόνια μετά από εκείνη την ημερομηνία, το Lada Niva μετρά σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πωλήσεις, σε περισσότερες από 100 χώρες! Μάλιστα για μία σημαντική περίοδο, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, κατασκευαζόταν και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θήβα από την Automeccanica AEBE.

Lada Niva

Για εκείνη την εποχή, όταν τα SUV ήταν κάτι άγνωστο ακόμη, το Niva ενσωμάτωνε αρκετές καινοτομίες στις οποίες οφείλει την παράδοση που έχει χτίσει. Αμάξωμα μονοκόκ, ανεξάρτητη εμπρός και πίσω ανάρτηση, μόνιμη τετρακίνηση, κεντρικό μπλοκέ διαφορικό, υψηλόστροφος κινητήρας, εμπρός δισκόφρενα. Εφοδιαζόταν με έναν τετρακύλινδρο 1.6 κινητήρα βενζίνης, ισχύος 76 ίππων και ροπής 126 Nm.

Σαν το τσαντάκι του Σπορτ Μπίλι

Το τρίθυρο Niva μετά βίας ξεπερνούσε σε μήκος τα 3,7 μέτρα, όμως το λιτό εσωτερικό του (υπήρχαν τα απολύτως απαραίτητα και καμία πολυτέλεια) προσέφερε πλούσιους χώρους για τον οδηγό και τους επιβάτες. Οι μικρές του διαστάσεις, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος (άνω των 23 εκατ.) και το χαμηλό βάρος (1.150 κιλά) του επέτρεπαν να κινηθεί σε κάθε έδαφος, βγάζοντας… ασπροπρόσωπο τον οδηγό του. Και κάπως έτσι του συγχωρούσες τα κουραστικά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο και τις ασθενικές επιδόσεις. Όλα αυτά τα χρόνια κατέκτησε τα πάντα, μέχρι και τις ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Παρίσι – Ντακάρ.

Lada Niva

To αβέβαιο μέλλον του Niva

Πλέον το SUV της Lada ονομάζεται Niva Legend και έχει εκσυγχρονιστεί σε μικρό βαθμό. Υπάρχει μία πιο πολιτισμένη έκδοση, το Niva Travel, το οποίο διαθέτει μέχρι και κάμερα οπισθοπορείας. Μην περιμένετε πάντως να το δείτε στη δυτική Ευρώπη, καθώς η αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων δίνει… απαγορευτικό.

Lada Niva

Η Lada, θυγατρική του Renault Group, σχεδίαζε να κυκλοφορήσει το 2024 τη νέα γενιά του Niva. Μετά πάντως την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, η έναρξη παραγωγής του νέου Niva ίσως καθυστερήσει ορισμένα χρόνια. Καθώς όμως η αυτοκίνηση έχει αλλάξει διεθνώς, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί επάξια δίπλα στο αυθεντικό Niva.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!