Φεστιβάλ Ταχύτητας Goodwood: Συγκλονιστικό ρεκόρ από το... Batmobile (video)

Πάνος Σεϊτανίδης
Φεστιβάλ Ταχύτητας Goodwood: Συγκλονιστικό ρεκόρ από το... Batmobile (video)
Το ηλεκτρικό πρωτότυπο τρέλανε τα χρονόμετρα στη φετινή έκδοση της θρυλικής βρετανικής ανάβασης.

Το όνομά του είναι McMurtry Speirling και όχι, δεν είναι το επόμενo όχημα του Batman. Είναι ένα πρωτότυπο φτιαγμένο από μία βρετανική start-up με μόλις έξι χρόνια ιστορίας – την McMurtry Automotive που όχι απλά «κατέκτησε» το περίφημο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood αλλά διέλυσε τον ανταγωνισμό!

Το 40.06 που πέτυχε στις κατατακτήριες δοκιμές αποδείχθηκε… «ζέσταμα» για τα σπουδαία, αφού το όχημα που το όνομά του σημαίνει «καταιγίδα» στα Ιρλανδικά κινήθηκε ακόμα ταχύτερα την κρίσιμη στιγμή.

Στο Shootout, τον τελικό της θρυλικής ανάβασης, τα χρονόμετρα έγραψαν 39.08. Επίδοση που αποτελεί διπλό ρεκόρ! Έσπασε μετά από 23 ολόκληρα χρόνια το ρεκόρ χρόνου στο Shootout, το οποίο κατείχε ο πρώην οδηγός της Formula 1, Νικ Χάιντφελντ – κατά δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα. Μάλιστα, ο Γερμανός το είχε πετύχει με ένα μονοθέσιο της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού: τη McLaren MP4/13 με την οποία το 1998 ο Μίκα Χάκινεν τον τίτλο.

Όμως ταυτόχρονα, έσπασε και τον απόλυτο χρόνο στο Goodwood, που ήταν στο 39.90 και ανήκε από το 2019 στο επίσης ηλεκτρικό Volkswagen ID.R, το οποίο οδηγούσε τότε ο Ρομέν Ντουμά.

McMurtry Speirling

Αυτή τη φορά, πίσω από το τιμόνι ήταν ο Μαξ Τσίλτον, που έχει στο ενεργητικό του 35 εκκινήσεις σε Grand Prix της F1 και 78 στο πρωτάθλημα IndyCar των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Βρετανός δάμασε το ηλεκτρικό θηρίο που έχει ισχύ 800 αλόγων και βάρος κάτω από τα 1000 κιλά. Επιταχύνει από στάση στα 96 χιλιόμετρα/ώρα σε λιγότερο από 1,5 δευτερόλεπτο ενώ παράγει περί τα 2000 κιλά κάθετης δύναμης.

Υπεύθυνοι για αυτό είναι οι διπλοί ανεμιστήρες του – εξ ου και ο όρος «fan car». Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και «fun car» αν τα περάσματά του δεν ήταν τόσο εξωφρενικά γρήγορα που φαντάζουν σχεδόν τρομακτικά!

Δείτε τα στο video που ακολουθεί..

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!