Formula 1: Το ρεκόρ νικών σε μία σεζόν κινδυνεύει να σπάσει

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Το ρεκόρ νικών σε μία σεζόν κινδυνεύει να σπάσει
Ο Μαξ Φερστάπεν φλερτάρει με ένα ρεκόρ που προς το παρόν μοιράζονται δύο Γερμανοί πρώην πρωταθλητές.

Με τη νίκη του στο Grand Prix της Ιαπωνίας, ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε και μαθηματικά τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του στον μαγικό κόσμο της Formula 1. Υπερασπίστηκε επιτυχώς το θρόνο του και πανηγύρισε σε μία σεζόν που παρότι ξεκίνησε με το αριστερό για τον Ολλανδό, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε νωρίς, μιας και έχουμε ακόμα τέσσερις αγώνες μπροστά μας.

Όμως πέραν της άκρως ανταγωνιστικής φύσης των ανθρώπων που παρατάσσονται στο grid της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της επιθυμίας να βοηθήσει τη Red Bull Racing να σφραγίσει και τον τίτλο στους κατασκευαστές, που θα είναι ο πρώτος από το 2013, ο Φερστάπεν έχει κι άλλο κίνητρο να μη σηκώσει το πόδι από το γκάζι.

Το ρεκόρ που κυνηγάει ο Φερστάπεν

Ο 25χρονος οδηγός είναι ακόμα πολύ μικρός για να διεκδικήσει τις περισσότερες πρωτιές στις στατιστικές κατηγορίες. Όμως κυνηγά ένα ρεκόρ που συνήθως συνοδεύει σεζόν απόλυτης κυριαρχίας και είναι αυτό των περισσότερων νικών μέσα σε μία αγωνιστική χρονιά!

Μαξ Φερστάπεν

Ο απόλυτος αριθμός είναι στις 13, ενώ ο Φερστάπεν είναι στις 12 μετά τους πρώτους 18 αγώνες της σεζόν του 2022.

Σουμάχερ και Φέτελ στην κορυφή

Οι δυο οδηγοί που μοιράζονται την κορυφή της κατηγορίας αυτής, είναι αμφότεροι Γερμανοί: ο Μίκαελ Σουμάχερ και ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο οδηγός από το Χέπενχαϊμ ισοφάρισε εκείνον από το Κέρπεν μετά από 9 χρόνια και τώρα, πάλι 9 χρόνια μετά, ετοιμάζεται να τους ισοφαρίσει ο Φερστάπεν.

Michael Schumacher

Ο Σουμάχερ είχε κερδίσει το 2004 σε Αυστραλία, Μαλαισία, Μπαχρέιν, Άγιο Μαρίνο, Ισπανία, Νίρμπουργκρινγκ (GP Ευρώπης), Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ιαπωνία.

Ο Φέτελ είχε επικρατήσει το 2013 σε Μαλαισία, Μπαχρέιν, Καναδά, Γερμανία και μετά σερί στο δεύτερο μισό της σεζόν σε Βέλγιο, Ιταλία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Άμπου Ντάμπι, ΗΠΑ και Βραζιλία.

Σεμπάστιαν Φέτελ

Φέτος, ο Φερστάπεν έχει πανηγυρίσει σε Σαουδική Αραβία, Εμίλια Ρομάνια, Μαϊάμι, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Καναδά, Γαλλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία και Ιαπωνία.

2 νίκες σε 4 Grand Prix

Για να σπάσει το ρεκόρ ο οδηγός της Red Bull Racing θέλει δύο νίκες, στα εναπομείναντα τέσσερα grand prix της σεζόν. Δεδομένου πως η Red Bull Racing έχει κάνει το 7 στα 7 από τη Γαλλία και μετά, δεν φαντάζει ακατόρθωτο.

Μαξ Φερστάπεν

Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας είναι στο Circuit of the Americas, στο Όστιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (23 Οκτωβρίου), στο Autodromo Hermanos Rodriguez στην Πόλη του Μεξικού (30 Οκτωβρίου), στο Interlagos του Σάο Πάουλο της Βραζιλίας (13 Νοεμβρίου) και στη Yas Marina, στο Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η αδικία

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως ο Φερστάπεν θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ νικών, σε μία σεζόν όπου έχουμε 23 Grand Prix. Αντίστοιχα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2004 είχαμε 18 αγώνες και σε εκείνο του 2013 είχαμε 19.

Άρα ακόμα κι αν σπάσει το ρεκόρ του απόλυτου αριθμού, το ρεκόρ σε… ποσοστό, σε αναλογία νικών/αγώνων, θα ανήκει αλλού.

Μαξ Φερστάπεν

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!