Formula 1, Μάρκο: «Ανοησίες οι φήμες πως μπορεί να χάσει τον τίτλο ο Φερστάπεν»

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1, Μάρκο: «Ανοησίες οι φήμες πως μπορεί να χάσει τον τίτλο ο Φερστάπεν»
Ο ισχυρός άνδρας του αγωνιστικού προγράμματος της Red Bull, είναι πεπεισμένος πως η ποινή για την παραβίαση του ορίου δαπανών θα είναι μικρή.

Σίγουρος πως η Red Bull Racing θα αποφύγει μεγάλη ποινή για την υπέρβαση του ορίου προϋπολογισμού του 2021, παρουσιάζεται ο ειδικός σύμβουλος της Red Bull σε θέματα Formula 1, Χέλμουτ Μάρκο.

Και κυρίως, πως ο περυσινός τίτλος του Μαξ Φερστάπεν δεν κινδυνεύει, παρότι μέσα στο εύρος των πιθανών ποινών για το συγκεκριμένο ατόπημα, περιλαμβάνεται και η απώλεια βαθμών για οδηγό.

Η παράβαση της Red Bull Racing

Με μεγάλη καθυστέρηση, αφού είμαστε ήδη στον δέκατο μήνα του 2022 κι επίσης, είχε περάσει ήδη μία εβδομάδα ψιθύρων, φημολογίας και μίας δικής της ανακοίνωσης για παράταση στην ώρα των ανακοινώσεων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού μας είπε… τα μισά!

Μαξ Φερστάπεν

Από τη μία επιβεβαίωσε τις φήμες πως υπήρξε παραβίαση των cost caps του 2021. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η FIA, ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων που της παρέδωσαν οι δέκα ομάδες της Formula 1 ώστε να επιβεβαιώσει πως αυτές εναρμονίστηκαν με το budget cap του 2021, βρήκε τη Red Bull Racing (και μόνο αυτή) άνω του ορίου!

Όμως Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό της υπέρβασης, μόνο πως πρόκειται για «minor offence», παράβαση δηλαδή που δεν ξεπερνά το 5% του συνολικού προϋπολογισμού των 145 εκατομμυρίων δολαρίων. Πράγμα που μεταφράζεται σε ποσό κάτω των 7.25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πιθανές ποινές

Σύμφωνα με τη FIA, οι πιθανές ποινές για «minor offence», είναι οι εξής:

-Επίπληξη
-Αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της σεζόν που έγινε η παράβαση (σ.σ. 2021)
-Αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Οδηγών της σεζόν που έγινε η παράβαση (σ.σ. 2021)
-Αποκλεισμός από ένα ή περισσότερα στάδια ενός αγωνιστικού 3ημέρου (όχι από τον αγώνα)
-Περιορισμοί σε αεροδυναμικές ή άλλου είδους δοκιμές
-Μείωση του ορίου δαπανών

Μαξ Φερστάπεν

Μιλάμε λοιπόν για μεγάλη απόκλιση στις πιθανές ποινές. Από το… χάδι της επίπληξης, μέχρι αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Οδηγών, πράγμα που θα μπορούσε να κοστίσει τον τίτλο από τον Φερστάπεν! Και είναι μεγάλο το λάθος της FIA να αφήνει θολό το τοπίο, αφού η επιβεβαιωμένη παραβίαση, μπορεί να είναι κατά 1 δολάριο, μπορεί να είναι κατά 7.249.999!

Ο Μάρκο δεν φοβάται

Η πλευρά της Red Bull Racing είχε εξ αρχής επιθετική κι όχι αμυντική στάση στο όλο θέμα. Θεωρούν πως τα στοιχεία που παρέδωσαν δεν οδηγούσαν σε υπέρβαση – είναι πλέον σαφές πως βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στην αυστριακή ομάδα και τη FIA είναι ο μισθός του επικεφαλής τεχνικού υπεύθυνου της RBR, Έντριαν Νιούι. Τον οποίο η Παγκόσμια Ομοσπονδία φέρεται να αρνείται να τοποθετήσει στους 3 υψηλότερους του οργανισμού (πλην των οδηγών), θεωρώντας τον εξωτερικό συνεργάτη.

Αντίστοιχα, η πλευρά των «ταύρων» θεωρεί πως ακόμα κι αν υπάρξει ποινή, αυτή θα είναι μικρή. Συγκεκριμένα, ο ειδικός σύμβουλος της Red Bull σε θέματα Formula 1, Χέλμουτ Μάρκο, μίλησε για το θέμα στο F1-Insider.

Μάρκο και Φερστάπεν

Ο Αυστριακός τόνισε: «Δεν έχω να πω πολλά. Εμείς ακόμα θεωρούμε πως δεν έχουμε υπερβεί καν το όριο δαπανών που θέτουν οι κανονισμοί. Οι συζητήσεις με τη FIA είναι σε εξέλιξη. Θα δούμε που θα καταλήξουν. Όπως είπα, δεν έχουμε υπόψη μας κάποια υπέρβαση και φήμες, όπως για παράδειγμα αυτή πως ο Μαξ μπορεί να χάσει τον τίτλο του 2021, αποτελούν ανοησίες. Το παρελθόν έχει δείξει πως ακόμα και σε ακραίες παραβάσεις, η FIA έχει επιβάλλει ήπιες ποινές».

Η απόφαση της FIA

Μέσα σε όσα θολά προηγήθηκαν, θολά είναι κι όσα έπονται, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού δεν έχει γνωστοποιήσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία θα αποκαλύψει όσα περιμένει όλος ο κόσμος να μάθει. Δηλαδή πόσο ήταν το ποσό της υπέρβασης και τι ποινή θα επιφέρει.

Πάντως σε περίπτωση που προχωρήσει στην πιο αυστηρή ποινή από τις προβλεπόμενες, θα πρέπει να κόψει αρκετούς βαθμούς από τον Φερστάπεν για να αλλάξει χέρια ο τίτλος. Ο Ολλανδός έκλεισε το 2021 με 8 πόντους διαφορά από τον Λούις Χάμιλτον – είχε 395.5 βαθμούς, έναντι 387.5 του Βρετανού.

Το σίριαλ λοιπόν, συνεχίζεται…

Μαξ Φερστάπεν

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!