Αυτή είναι η BMW M1000XR (vid)

Κώστας Παστρίμας
Αυτή είναι η BMW M1000XR (vid)
Η BMW Motorrad αποκάλυψε - εν μέρει - την επιβλητική M1000XR.

Τις τελευταίες εβδομάδες η BMW Motorrad συνεχώς μας προετοίμαζε για μια νέα μοτοσικλέτα η οποία θα έβγαινε από τη συνεργασία του τμήματος μοτοσικλέτας με το τμήμα BMW M. Η αναμονή ολοκληρώθηκε καθώς η BMW Motorrad παρουσίασε, έστω και σε πρώτη φάση, την μοναδική M1000XR.

Μετά λοιπόν από την M1000RR και την M1000R, το αγωνιστικό τμήμα BMW M έβαλε το... χεράκι της για να δημιουργηθεί το πιο εκρηκτικό sport touring μοντέλο, η M1000XR. Η κανονική παρουσίαση του μοντέλου θα γίνει το ερχόμενο Φθινόπωρο, ωστόσο η BMW μας έδωσε μερικά στοιχεία για την απίθανη αυτή σπορ μοτοσικλέτα.

BMW Motorrad

Ως βάση χρησιμοποιήθηκε ο τετρακύλινδρος κινητήρας 999 κ.εκ. ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 ίππους και βάρος μόλις 223 κιλά με γεμάτο ρεζερβουάρ, η μοτοσικλέτα αναμένεται να χαρίσει πολλές συγκινήσεις στον αναβάτη.

 

Η τεχνολογία πλαισίου, η αεροδυναμική και τα ηλεκτρονικά ελέγχου είναι σχεδιασμένα για να αποδίδουν το ίδιο καλά για χρήση υψηλών επιδόσεων στο δρόμο, σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και γρήγορους γύρους στην πίστα. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M1000XR είναι περίπου 280km/h.

BMW Motorrad

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την αεροδυναμική μελέτη της μοτοσικλέτας με τα νέα Μ winglets να έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την M1000XR. Αυτά τα φτερά εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο την επίτευξη της καλύτερης δυνατής σταθερότητας, ενώ η κάθετη δύναμη που παράγουν αποτρέπουν την τάση ανύψωσής του εμπρός τροχού κατά την επιτάχυνση. Όσο για τις αναρτήσεις και τα φρένα, αυτά έχουν μελετηθεί από την BMW M και την αγωνιστική ομάδα BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

BMW Motorrad

Ο Ντόμινικ Μπλάς, Διευθυντής της BMW Motorrad, σχολίασε: «Με την πρωτότυπη M1000XR, δίνουμε μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της BMW Motorrad στην επετειακή χρονιά μας. Έχουμε εξελίξει την M 1000 XR, εν συντομία M XR, με βάση τα τρέχοντα μοντέλα S1000XR, S1000RR και M1000RR, ως μια σπορ μοτοσυκλέτα μεγάλων αποστάσεων με υψηλή αυτονομία και δυναμική συμπεριφορά supersport κατασκευής, που είναι κατάλληλη για το δρόμο αλλά και την πίστα».

Δείτε την BMW M1000XR.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!