Φριζάχερ στο Gazzetta: «Θα κάνουμε φοβερό show στη Θεσσαλονίκη» (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Φριζάχερ στο Gazzetta: «Θα κάνουμε φοβερό show στη Θεσσαλονίκη» (vid)
Η ώρα του Red Bull Showrun by Alumil έφτασε και ο οδηγός που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι της RB8 μίλησε αποκλειστικά στο Gazzetta!

Η μεγάλη ώρα έχει φτάσει: η Θεσσαλονίκη έχει φορέσει τα καλά της και σήμερα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, θα υποδεχθεί τη Formula 1 στο πλαίσιο του Red Bull Showrun by Alumil! Σε ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα event, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Παραλία.

Πρωταγωνίστρια σε αυτό θα είναι η πρωταθλήτρια RB8 και λίγο πριν αρχίσει τα… donuts με φόντο το Θερμαϊκό, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον οδηγό που θα χαλιναγωγήσει τα 850+ άλογά της: τον Πάτρικ Φριζάχερ.

Ο Αυστριακός που έχει 11 εκκινήσεις στον μαγικό κόσμο της Formula 1 και αποτελεί σταθερό συντελεστή στα Showruns ανά τον κόσμο, μίλησε στον Πάνο Σεϊτανίδη.

Πόσο ενθουσιασμένος είσαι για το Red Bull Showrun by Alumil;

Είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα. Μπορώ να πω πως ανυπομονώ για τη στιγμή αυτή. Είμαι έτοιμος να προσφέρω στον κόσμο ένα ωραίο σόου.

Ποιες είναι οι προκλήσεις ενός Showrun μέσα σε μία πόλη;

Μερικά Showruns που έχουμε κάνει σε πόλεις είναι μπροστά σε 80.000 θεατές. Είμαστε εδώ για να φέρουμε τη Formula 1 πιο κοντά στο κοινό, να τους δείξουμε το σπορ. Είμαστε εδώ για να τους κάνουμε χαρούμενους, να κάνουμε πολλά donuts, πολλά burnouts.

Έχεις κάνει πολλά Showrun στην καριέρα σου. Ποιο έχει χαραχτεί στη μνήμη σου και γιατί;

Δεν μπορώ να επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο. Έχουμε πολλά καλά.

Γιατί αυτό το μονοθέσιο είναι τόσο ξεχωριστό;

Η RB8 είναι ένα μοναδικό μονοθέσιο γιατί κέρδισε το πρωτάθλημα με τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Είναι ένα από τα τελευταία μονοθέσια με V8 κινητήρα. Ακούγεται όπως πρέπει να ακούγεται ένα μονοθέσιο Formula 1. Είναι ένα αριστούργημα.

Είχες την ευκαιρία να το οδηγήσεις σε πίστα; Ποια είναι η διαφορά με την οδήγηση του μονοθεσίου στην πόλη;

Πάντα στην πίστα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Έχουμε περισσότερη κάθετη δύναμη, περισσότερη ταχύτητα στις στροφές και μπορούμε να φρενάρουμε πιο αργά. Στα showruns είναι διαφορετικά. Είμαστε εκεί για να διασκεδάσουμε τον κόσμο.

Ποιο είναι το αγαπημένο μονοθέσιο που έχεις οδηγήσει;

Έχω όντως αγαπημένο μονοθέσιο. Ή καλύτερα, μονοθέσια. Πάντα επιλέγω την RB7 ή την RB8 γιατί είναι μονοθέσια πρωταθλητές. Είναι φανταστική εμπειρία να οδηγείς ένα μονοθέσιο που κατέκτησε πρωτάθλημα στη Formula 1. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ξεκίνησες από το Motocross. Τι συνέβη και άλλαξες πορεία;

Ο πατέρας μου έκανε 20 χρόνια Motocross. Ήταν λογικό να ξεκινήσω κι εγώ από εκεί, όμως στην πορεία με κέρδισε το karting, λόγω της οδήγησης και τις ιδιαίτερης αίσθησης που μου έδινε. Έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου στις πίστες.

Ποιος είναι ο ήρωάς σου, και γιατί;

Ο Άιρτον Σένα. Πάντα ήταν ο Σένα. Είχε ένα χάρισμα, είχε κάτι το πολύ ιδιαίτερο.

Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση από τη Formula 1;

Πάντα έβλεπα Formula 1 στην τηλεόραση με τους γονείς μου. Έτσι με κέρδισε και την αγάπησα. Ξεκίνησα να κάνω karting και μετά εξελίχθηκα, αγωνίστηκα σε άλλες κατηγορίες, όπως τη Formula Renault, τη Formula 3, τη Formula 3000. To όνειρό μου ήταν πάντα να αγωνιστώ στη Formula 1 και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα πραγματικότητα.

Πες μας για την πρώτη φορά που οδήγησες μονοθέσιο της Formula 1…

Ήταν το 2004 στην Ιταλία. Οδήγησα μονοθέσιο της Minardi. H αίσθηση ήταν μοναδική, ακόμη και η αλλαγή ταχυτήτων ήταν μοναδική. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια αυτό που ένιωσα.

Ποιες ήταν οι σκέψεις σου πριν τον πρώτο σου αγώνα;

Ο πρώτος μου αγώνας ήταν στην Αυστραλία το 2005. Εκείνη την εποχή αγωνιζόταν ο Μίκαελ Σουμάχερ, αλλά και ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, ο Κίμι Ράικονεν, ο Φερνάντο Αλόνσο. Ήταν όλοι οι ήρωες. Ήμουν κι εγώ εκεί.

Σου λείπουν οι αγώνες;

Ναι, μου λείπει να παίρνω μέρος σε αγώνες.

Ποιο είναι το μήνυμά σου στους φίλους της Formula 1 για το Red Bull Showrun by Alumil στη Θεσσαλονίκη;

Θα κάνουμε ένα φοβερό σόου. Η Formula 1 μεγαλώνει πολύ, όλοι είναι ενθουσιασμένοι για το σπορ και εύχομαι να φέρουμε ακόμη περισσότερους φίλαθλους μέσω αυτού του event.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!