Έρευνα: Τι φοβούνται περισσότερο οι γυναίκες οδηγοί

Έρευνα: Τι φοβούνται περισσότερο οι γυναίκες οδηγοί
1.485 γυναίκες από 20 χώρες απάντησαν σχετικά με το πώς νιώθουν και ποιες είναι οι ανησυχίες τους πίσω από το τιμόνι.

Στις 24 Ιουνίου συμπληρώνονται 6 χρόνια από την ημέρα που επετράπη στις γυναίκες να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία. Ήταν η μοναδική χώρα όπου μέχρι το 2018 απαγορευόταν με νόμο να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Η 24η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Γυναικών Οδηγών και με αφορμή αυτή την επέτειο δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο σε 20 χώρες. Την έρευνα πραγματοποίησε το τσέχικο online περιοδικό «Zena v aute» (Γυναίκα στο αυτοκίνητο), με επιστημονικό σύμβουλο την Platforma Vize 0.

Συνολικά ρωτήθηκαν 1.485 γυναίκες από 20 χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Πολωνία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ.

Το 78% όσων ερωτήθηκαν, θεωρούν την επιθετική συμπεριφορά κατά την οδήγηση ένα σοβαρό πρόβλημα και το 69% απάντησαν ότι τα περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς αυξάνονται.

Τι φοβούνται οι γυναίκες κατά την οδήγηση

Σύμφωνα με την έρευνα, τρία είναι τα θέματα που απασχολούν κυρίως τις γυναίκες οδηγούς: με 22% οι οδηγοί με επιθετική συμπεριφορά, με 20% τα ατυχήματα και επίσης με 20% η οδήγηση σε καθεστώς περιορισμένης ορατότητας Ακολουθούν η απώλεια ελέγχου του οχήματος (13%) και η σύγκρουση με ζώο (9%).

Οι επιθετικοί οδηγοί είναι η αιτία της κύριας ανησυχίας για τις γυναίκες οδηγούς στις ΗΠΑ (82%), την Ισπανία (31%) και την Πολωνία (38%). Τα ατυχήματα συγκέντρωσαν 51% στην Ιταλία, 35% στην Πολωνία και 31% στη Γερμανία. Την οδήγηση με περιορισμένη ορατότητα ανέφερε το 52% των γυναικών οδηγών στην Μ. Βρετανία, το 50% στη Γερμανία και το 20% στην Πολωνία.

Το 25% απάντησε ότι αντιμετωπίζει φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς σε καθημερινά βάση, το 20% αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα και το υπόλοιπο 55% σε αραιά διαστήματα.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της επιθετικής συμπεριφοράς στο δρόμο

Όταν ρωτήθηκαν οι γυναίκες οδηγοί ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν σε όσους επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά, το 45% ζήτησε την επιβολή αυστηρών ποινών, το 27% την παρακολούθηση προγραμμάτων ψυχολογικής θεραπείας, το 20% την εκπαίδευση των μελλοντικών οδηγών και το 6% καμπάνιες για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Photo Credits: WWCOTY

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!