F1, Ισπανία: Ο Νόρις «έκλεψε» την pole από τον Φερστάπεν

F1, Ισπανία: Ο Νόρις «έκλεψε» την pole από τον Φερστάπεν
Ο Λάντο Νόρις της McLaren κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πήρε την pole position στη Βαρκελώνη για μόλις 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Ισπανίας στη Βαρκελώνη επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και ήταν μία από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της χρονιάς, με τους οδηγούς να τα δίνουν όλα μέχρι την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θέση εκκίνησης στον αγώνα της Κυριακής. Νικητής σε αυτήν τη διαδικασία ήταν ο Λάντο Νόρις με τη McLaren, ο οποίος για δεύτερη φορά στην καριέρα του θα εκκινήσει από την pole position. Για να βρεθεί σε αυτήν τη θέση, ο Νόρις χρειάστηκε να κινηθρεί οριακά πιο γρήγορα από τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing, αφού ο Βρετανός ήταν μόλις 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος. Ο Λούις Χάμιλτον με τη Mercedes πήρε την τρίτη θέση ενώ ο Τζορτζ Ράσελ ήταν τέταρτος.

Q1

Οι κατατακτήριες δοκιμές στο Circuit de Catalunya ξεκίνησαν με ένα και μοναδικό δεδομένο: ότι δεν υπήρχε φαβορί για την pole position, με τουλάχιστον 6 οδηγούς να δείχνουν ότι παλεύουν επί ίσοις όροις και με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους. Καθώς οι συνθήκες και η κατάσταση της πίστας ήταν λίγο-πολύ σταθερές, οι κορυφαίοι συνδυασμοί δεν βιάστηκαν να βγουν στην πίστα και άφησαν να περάσουν τα πρώτα λεπτά προτού κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο Λούις Χάμιλτον ήταν εκείνος που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στο πρώτο σκέλος, μπροστά από τους Λεκλέρ, Φερστάπεν, Νόρις και Σάινθ. Το πραγματικό ενδιαφέρον όμως βρισκόταν στις τελευταίες πέντε θέσεις και στους οδηγούς που θα τις καταλάμβαναν και θα αποκλείονταν από τη συνέχεια. Στο τέλος του Q1 οι πέντε αυτοί οδηγοί ήταν οι Μάγκνουσεν, Τσουνόντα, Ρικάρντο, Άλμπον και Σάρτζεντ.

Q2

Το ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους των κατατακτήριων είχε αρκετές ομοιότητες με του πρώτου, καθώς το ρολόι άρχισε να μετράει ανάποδα τα 15 λεπτά αλλά μόνο ένα μονοθέσιο, η AMR24 του Λανς Στρολ, βγήκε στην πίστα. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά για να εμφανιστούν και οι υπόλοιποι και να γεμίσουν την άδεια πίστα.

Αυτήν τη φορά ήταν ο Μαξ Φερστάπεν εκείνος που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, μπροστά από τους Χάμμιλτον (ο οποίος έκανε δύο γρήγορους γύρους), Ράσελ, Νόρις, Σάινθ, Πιάστρι και Λεκλέρ. Και πάλι όμως η διαφορά στράφηκε στις πέντε τελευταίες θέσεις. Στο τέλος του Q2, οι πέντε οδηγοί που έμειναν εκτός της τελικής 10άδας ήταν οι Αλόνσο, Μπότας, Χούλκενμπεργκ, Στρολ και Ζου.

Q3

Με τις διαφορές να είναι πολύ μικρές όλο το 3ήμερο, το τρίτο και τελευταί σκέλος των κατατακτήριων αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία. Οι οδηγοί βγήκαν για την πρώτη τους γρήγορη προσπάθεια, που θα έδινε και τα πρώτα δείγματα των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Σε αυτήν τη διαδικασία ο Μαξ Φερστάπεν έστειλε το μήνυμα στους αντιπάλους του, σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο, μπροστά από τους Νόρις, Χάμιλτον, Ράσελ, Σάινθ και Λεκλέρ. Οι διαφορές ήταν πολύ μικρές – ο πρώτος Φερστάπεν από τον έκτο Λεκλέρ απείχαν λιγότερο από 3 δέκατα του δευτερολέπτου.

Όλα θα κρίνονταν στη δεύτερη και αποφασιστικής σημασίας προσπάθεια των οδηγών. Οι «μονομάχοι» βγήκαν στην πίστα για να τα δώσουν όλα για όλα σε έναν και μοναδικό γύρο με φρέσκα μαλακά ελαστικά. Οι χρόνοι βελτιώθηκαν και η πρωτιά άλλαξε χέρια. Παρότι ο Φερστάπεν βρήκε άλλα δύο δέκατα, ο Λάντο Νόρις με τη McLaren στο τέλος κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα, έστω και για 20 χιλιοστά, και πήρε την pole. Ο Φερστάπεν αρκέστηκε στη 2η θέση, που τον φέρνει στην πρώτη σειρά της εκκίνησης. Οι δύο Mercedes ήταν επίσης πολύ γρήγορες και εξασφάλισαν τις θέσεις 3 και 4, με τον Χάμιλτον μπροστά από τον Ράσελ. Ακολούθησαν οι δύο Ferrari με τον Λεκλέρ στην 5η θέση και τον Σάινθ στην 6η και στις επόμενες θέσεις κατατάχθηκαν οι Γκασλί, Πέρεζ, Οκόν και Πιάστρι.

Ο αγώνας της Κυριακής θα εκκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα

QP

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!