MotoGP, Ολλανδία: Ο Μπανάια πήρε την pole με εκπληκτικό ρεκόρ πίστας

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Ολλανδία: Ο Μπανάια πήρε την pole με εκπληκτικό ρεκόρ πίστας
Ο Πέκο Μπανάια με την Ducati ήταν άπιαστος στο Άσεν και άφησε πίσω του, αν και όχι για πολύ, τον Χόρχε Μαρτίν.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Ολλανδίας στην πίστα του Άσεν ήταν η ευκαιρία των αναβατών του MotoGP να συντρίψουν το ρεκόρ της Ολλανδικής πίστας. Πρώτος καλύτερος ήταν ο Πέκο Μπανάια με την εργοστασιακή Ducati Lenovo, ο οποίος με εκπληκτικό τρόπο πήρε την πρώτη του φετινή pole position. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο επίσης ταχύτατος Χόρχε Μαρτίν της Pramac Ducati και τρίτος ήταν ο Μάβερικ Βινιάλες με την Aprilia.

Q1

Το πρώτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών περιλάμβανε τη συμμετοχή μερικών «ηχηρών» ονομάτων, καθώς σε αυτό έπαιρναν μέρος ο Πέδρο Ακόστα, ο Φάμπιο Κουαρταραρό και οι δύο αναβάτες της VR46 Ducati, οι Φάμπιο ντι Τζιαναντόνιο και Μάρκο Μπετζέκι. Ο Μπετζέκι ιδιαίτερα είχε και ένα σοβαρό μειονέκτημα, καθώς η πτώση του λίγα λεπτά νωρίτερα στο FP2 τον είχε αφήσει με μόνο μία μοτοσικλέτα στη διάθεσή του.

Έπειτα από 15 λεπτά καταιγιστικής δράσης, τα δύο εισιτήρια για το Q2 πήγαν στους Ακόστα και Ντι Τζιαναντόνιο, οι οποίοι σημείωσαν τους καλύτερους χρόνους στα τελευταία δευτερόλεπτα. Και οι δύο ήταν μόλις λίγα χιλιοστά μακριά από το ρεκόρ πίστας που σημείωσε την Παρασκευή ο Μπανάια. Ο Ακόστα στον τελευταίο γύρο του είχε και μια πτώση, αλλά είχε προλάβει να σημειώσει το χρόνο που εξασφάλισε την πρόκρισή του.

Q2

Οι προσδοκίες πριν από την έναρξη του δεύτερου σκέλους των κατατακτήριων ήταν ότι θα δούμε νέο ρεκόρ πίστας και μάλιστα τον πρώτο χρόνο κάτω από το 1:31 στην ιστορία της πίστας του Άσεν. Οι προσδοκίες αυτές επιβεβαιώθηκαν ήδη από τους πρώτους γρήγορους γύρους, με τον Μπανάια να πλησιάζει αυτό το ορόσημο και τον Μαρτίν να το ξεπερνάει, γράφοντας χρόνο 1:30.877.

Ο Μπανάια όμως είχε έτοιμη την απάντηση και στον επόμενο γρήγορο γύρο του συνέτριψε το χρόνο του Μαρτίν καθώς ήταν πάνω από 3 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερος. Ο Ιταλός πρωταθλητής με την Ducati ήταν σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερος από την περσινή pole στην ολλανδική πίστα.

Ο χρόνος αυτός του Μπανάια ήταν αχτύπητος και ο Ιταλός εξασφάλισε την pole position, κάτι που καταφέρνει για πρώτη φορά φέτος. Ο Χόρχε Μαρτίν το προσπάθησε όμως και πήρε τη δεύτερη θέση με διαφορά μόλις 81 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Την τρίτη θέση και την εκκίνηση από την πρώτη σειρά εξασφάλισε ο Μάβερικ Βινιάλες. Ακολούθησαν οι Άλεξ Μάρκεθ, Εσπαργκαρό, Ντι Τζιαναντόνιο, Μαρκ Μάρκεθ, Μορμπιντέλι και Μπίντερ. Ο Μαρκ Μάρκεθ είχε μια πτώση με μεγάλη ταχύτητα στην τελευταία του προσπάθεια και δεν μπόρεσε να βελτιώσει το χρόνο του.

Ο αγώνας Σπριντ στο Άσεν θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Αποτελέσματα Q2

q2

Αποτελέσματα Q1

q1

Φωτογραφία: Ducati

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!