F1, Αυστρία: Βαριά καμπάνα στον Τσουνόντα για χρήση υβριστικής γλώσσας

Κώστας Παστρίμας
F1, Αυστρία: Βαριά καμπάνα στον Τσουνόντα για χρήση υβριστικής γλώσσας
Ο Γιούκι Τσουνόντα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 40.000 ευρώ επειδή ακούστηκε στον ασύρματο να αποκαλεί άλλους οδηγούς «καθυστερημένους».

Ο Γιούκι Τσουνόντα της Visa Cash App RB F1 Team τιμωρήθηκε με πρόστιμο 40.000 ευρώ για τη χρήση υβριστικών όρων για άλλους οδηγούς κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με την ομάδα του. Οι αγωνοδίκες της FIA κάλεσαν τον Τσουνόντα το απόγευμα του Σαββάτου για τα προσβλητικά σχόλια που έκανε κατά την επικοινωνία με την ομάδα του στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix της Αυστρίας. Τον έκριναν ένοχο για παραβίαση του Άρθρου 12.2.1k του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα για «ακατάλληλα σχόλια που έγιναν στον ασύρματο της ομάδας».

Ο Τσουνόντα θα πληρώσει 20.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναστέλλεται με την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναλάβει το αδίκημα για το υπόλοιπο του 2024.

Μετά την προσπέρασή του στον pitlane από τον Γκουάνγιου Ζου της Sauber στο τέλος του Q1 στο Red Bull Ring, ο Τσουνόντα φέρεται να είπε «αυτοί οι τύποι είναι γ***ημένοι καθυστερημένοι» στον ασύρματο της ομάδας. Σύμφωνα με τους αγωνοδίκες, ο Τσουνόντα ήταν «πολύ απολογητικός» και ήταν «σοκαρισμένος» όταν έμαθε τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποίησε.

Ο Τσουνόντα απολογήθηκε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με την παρακάτω ανάρτηση: «Γεια σας, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όσα είπα σήμερα στον ασύρματο. Προφανώς δεν το χρησιμοποίησα εσκεμμένα και ήταν εντελώς λάθος από μένα που δεν ήξερα την ακριβή σημασία. Τώρα κατανοώ καλύτερα τι σημαίνει αυτή η λέξη και είμαι πολύ απολογητικός για όσα είπα. Τέτοια γλώσσα δεν έχει θέση και δεν είναι ανεκτή και για αυτό ζητώ συγγνώμη»

Οι αγωνοδίκες εξήγησαν ότι έλαβαν υπόψη τους την ειλικρίνεια του Τσουνόντα και τη μεταμέλειά του κατά την απόφαση για την ποινή του.

Η ανακοίνωση των Αγωνοδικών

«Κατά τη διάρκεια του Q1, όταν το Αυτοκίνητο 22 βρισκόταν στη γρήγορη λωρίδα και ένα άλλο αυτοκίνητο μπήκε στη γρήγορη λωρίδα μπροστά του, ο οδηγός ακούστηκε να κάνει μια δήλωση στον ασύρματο της ομάδας χρησιμοποιώντας υβριστική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο οδηγός ήταν πολύ απολογητικός και εξήγησε ότι επειδή τα αγγλικά δεν είναι η μητρική του γλώσσα, δεν γνώριζε μέχρι μετά το τέλος της περιόδου τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποίησε στα αγγλικά. Είπε ότι ήταν σοκαρισμένος όταν το έμαθε. Υποστήριξε ότι η κατανόησή του για τις λέξεις ήταν διαφορετική, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δικαιολογία για ό,τι έκανε. Οι Αγωνοδίκες εκτιμούν την ειλικρίνεια του οδηγού, αλλά επιμένουν στο γεγονός ότι οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι προσβλητικές και απολύτως ακατάλληλες. Η χρήση τέτοιων λέξεων σε μια πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη στο κοινό ισοδυναμεί με ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως ορίζεται στο Άρθρο 20 του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, οι Αγωνοδίκες κρίνουν ότι απαιτείται ένα αυστηρό πρόστιμο, αλλά επίσης λαμβάνουν υπόψη τη γνήσια μετάνοια του οδηγού και την προσφορά του να εκδώσει δημόσια απολογία και για αυτούς τους λόγους αποφασίζουν να αναστείλουν μέρος του επιβληθέντος προστίμου».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!