MotoGP, Ολλανδία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Μπανάια έκανε το νταμπλ (UPD)

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Ολλανδία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Μπανάια έκανε το νταμπλ (UPD)
Ο Πέκο Μπανάια ήταν ανίκητος στο Άσεν και πανηγύρισε μια μεγαλειώδη νίκη.

Το Grand Prix Ολλανδίας ήταν το θέατρο της απόλυτης κυριαρχίας του Πέκο Μπανάια και της εργοστασιακής Ducati Lenovo. Ο δις πρωταθλητής επικράτησε κατά κράτος επί των αντιπάλων του σε όλες τις αγωνιστικές περιόδους: πήρε την pole position, κέρδισε στον Αγώνα Σπριντ και την Κυριακή πήρε μια μεγάλη νίκη, οδηγώντας τον αγώνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Χόρχε Μαρτίν με την Pramac Ducati, που ήταν το μοναδικός που μπόρεσε να ακολουθήσει, έστω και από απόσταση τον Μπανάια, και τρίτος τερμάτισε, έπειτα από μάχη ο Ενέα Μπαστιανίνι, που είχε ξεκινήσει από τη 10η θέση, με την άλλη εργοστασιακή Ducati.

Εκκίνηση

Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Πέκο Μπανάια έκανε τέλεια εκκίνηση και έφυγε μπροστά, με τον Βινιάλες και τον Μαρτίν να τον ακολουθούν. Καλά ξεκίνησε και ο Μαρκ Μάρκεθ, ο οποίος ανέβηκε στην 4η θέση, μπροστά από τον μικρό αδελφό του, Άλεξ, ενώ αρκετές θέσεις κέρδισε και ο Πέδρο Ακόστα.

Η πρώτη στροφή αποδείχτηκε δύσκολη για τον Άλεξ Ρινς της Yamaha, ο οποίος είχε μια άσχημη πτώση και εγκατέλειψε, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί. Χαμένος από την εκκίνηση ήταν και ο Φάμπιο ντι Τζιαναντόνιο, που βρέθηκε στην 7η θέση.

Μην είδατε τον Πέκο

Από τον πρώτο γύρο ο Πέκο Μπανάια προσπάθησε να επιβάλει το ρυθμό του και να απομακρυνθεί από τους διώκτες του, ανοίγοντας τη διαφορά. Ο Μαρτίν το είδε αυτό και αμέσως πέρασε τον Βινιάλες για να ανέβει στη 2η θέση. Ο Βινιάλες λίγο αργότερα έχασε και την τρίτη θέση, από τον Μαρκ Μάρκεθ.

Ο Ντι Τζιαναντόνιο όσο περνούσαν οι γύροι ανέβαζε το ρυθμό του και περνώντας διαδοχικά τους Άλεξ Μάρκεθ και Ακόστα ανέβηκε στην 5η θέση. Ο Ιταλός πλησίαζε στη μάχη για την 3η θέση, που μαινόταν ανάμεσα στον Μαρκ Μάρκεθ και Βινιάλες. Ο Ντι Τζιαναντόνιο δεν είχε σταματημό και πέρασε τον Βινιάλες για να ανέβει στην 4η θέση.

Όσο συνέβαιναν αυτά, ο Μπανάια ανέβασε τη διαφορά του από τον Μαρτίν σε πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Ο Μαρτίν με τη σειρά του είχε αποσπαστεί κατά 1,5 δευτερόλεπτο από τον Μαρκ Μάρκεθ και δεν ένιωθε καμία απειλή. Ο Μάρκεθ αντίθετα είδε -ή καλύτερα άφησε- τον Ντι Τζιαναντόνιο να τον περάσει, δίνοντας στον Ιταλό την 3η θέση.

Σε δική τους κλάση

Ο Πέκο Μπανάια στην πρώτη θέση και ο Χόρχε Μαρτίν στη δεύτερη απείχαν μεταξύ τους περίπου ένα δευτερόλεπτο και η διαφορά έμενε σχετικά σταθερή, ωστόσο ο ρυθμός τους ήταν πολύ ανώτερος όλων των υπόλοιπων. Προτού φτάσουμε στο μέσον του αγώνα, η διαφορά από τον τρίτο είχε ξεπεράσει τα πέντε δευτερόλεπτα.

Πίσω από τη μάχη -αν μπορεί να χαρακτηριστεί μάχη- της κουφής, ακολουθούσε ένα τρενάκι με τον Ντι Τζιαναντόνιο να προηγείται και τους Μ. Μάρκεθ, Βινιάλες και Ακόστα να ακολουθούν με μικρή διαφορά, ενώ τους πλησίαζε και ο Μπαστιανίνι. Ήταν πενταπλή μάχη για την τρίτη θέση του βάθρου.

Μάχη βάθρου

Μπαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, η μάχη για το βάθρο εντάθηκε. Οι Ντι Τζιαναντόνιο και Μάρκεθ για κάποιο λόγο έκοψαν ταχύτητα και ο Βινιάλες τους πέρασε εύκολα, ενώ και ο Μάρκεθ βρέθηκε μπροστά από τον Ιταλό. Ο Μπαστιανίνι από πίσω είχε την ταχύτητα και πέρασε αρχικά τον Ντι Τζιαναντόνιο και στη συνέχεια τον Μάρκεθ, για να βάλει στο στόχαστρο τον Βινιάλες.

Ο Βινιάλες προσπάθησε να κρατήσει τον Μπαστιανίνι πίσω του αλλά η ταχύτητα του Ιταλού ήταν ανώτερη και τέσσερις γύρους πριν από τον τερματισμό οι Ducati στις τρεις πρώτες θέσεις έγιναν τρεις, με τον Μπαστιανίνι στην 3η θέση.

Βασιλιάς στο Άσεν

Ο Μπανάια στο μεταξύ έγραφες γρήγορους γύρους στην πρώτη θέση σαν να πήγαινε εκδρομή στην ολλανδική ύπαιθρο και η διαφορά από τον Μαρτίν είχε φτάσει σε επίπεδο ασφάλειας, στα 2,5 δευτερόλεπτα. Μέχρι την καρό σημαία δεν άλλαξε τίποτα και ο πρωταθλητής έκανε το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ, έχοντας νικήσει σε Σπριντ και grand prix.

Ο Χόρχε Μαρτίν τερμάτισε μοναχικά στη δεύτερη θέση και ο Ενέα Μπαστιανίνι ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ακολούθησαν οι Μαρκ Μάρκεθ, Ντι Τζιαναντόνιο, Βινιάλες (που πήρε ποινή μίας θέσης μετά τον τερματισμό), Μπίντερ, Α. Μάρκεθ, Ρ. Φερνάντεθ και Μορμπιντέλι. Ο Ακόστα είχε πτώση στον τελευταίο γύρο ενώ ήταν 7ος.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Γερμανίας στην πίστα του Σάχσενρινγκ το επόμενο Σαββατοκύριακο 5-7 Ιουλίου.

UPDATE: Μετά το τέλος του αγώνα στο Άσεν, ο Μαρκ Μάρκεθ έλαβε ποινή 16 δευτερολέπτων γιατί η πίεση του εμπρός ελαστικού του ήταν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη. Έτσι, έπεσε από την 4η θέση της ταλικής κατάταξης του αγώνα στην 11η. Δείτε εδώ τους ενημερωμένους πίνακες με τις νέες βαθμολογίες, όπως προέκυψαν μετά την ποινή.

Αποτελέσματα

race

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!