Δεν είναι υπερυπολογιστής της NASA, αλλά εργοστασίου της Skoda

Δεν είναι υπερυπολογιστής της NASA, αλλά εργοστασίου της Skoda

Newsroom
Δεν είναι υπερυπολογιστής της NASA, αλλά εργοστασίου της Skoda
H Skoda μας παρουσιάζει τη λειτουργία των supercomputers της στο κεντρικό εργοστάσιο του Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Πριν από 55 χρόνια ο πρώτος υπολογιστής εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Skoda στο Μλάντα Μπόλεσλαβ. Τότε οι λειτουργίες που γίνονταν μέσω αυτού ήταν ελάχιστες, όμως στη σύγχρονη εποχή ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς υπολογιστή.

Μάλλον θα λέγαμε υπερυπολογιστή, όπως αυτός που βρίσκεται στην μονάδα παραγωγής της Skoda στην πόλη της Τσεχίας. Εκεί λειτουργούν δύο κέντρα δεδομένων, από τα οποία ελέγχονται τα πάντα: από τα email των εργαζομένων μέχρι τα προγράμματα ελέγχου των διαδικασιών παραγωγής οχημάτων. Υπάρχουν συνολικά 1.331 εφαρμογές και συστήματα που λειτουργούν εκεί!

skoda

Βρίσκονται σε ειδικό δωμάτιο και το σύστημα ψύξης των σέρβερ λειτουργεί με νερό. Τα επίπεδα οξυγόνου στο χώρο αντιστοιχούν σε υψόμετρο 6.000 μέτρων, ώστε να μπορούν να εισέλθουν άνθρωποι όμως σε περίπτωση πυρκαγιάς το οξυγόνο να μην επιτρέπει στη φωτιά να συνεχίσει. Και τι γίνεται αν κοπεί το ρεύμα; Υπάρχουν δύο μεγάλες γεννήτριες diesel, που αναλαμβάνουν δράση σε αυτό το ενδεχόμενο.

skoda
Οι δύο γεννήτριες diesel στο εργοστάσιο της Skoda 

Οι supercomputers μπορούν να κάνουν τους πιο απαιτητικούς υπολογισμούς, όπως τις εικονικές δοκιμές αεροδυναμικής απόδοσης και προσομοιώσεις δοκιμών πρόσκρουσης. Μπορούν να επεξεργάζονται 60 PB ετησίως, κάτι που αντιστοιχεί σε 60 εκατ. giga byte!

Photo Credits: Skoda Auto

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!