Τιμές διοδίων: Έρχεται έκπτωση σε τμήμα της εθνικής οδού - Τι ανακοινώθηκε στη Βουλή

Τιμές διοδίων: Έρχεται έκπτωση σε τμήμα της εθνικής οδού - Τι ανακοινώθηκε στη Βουλή
Πώς η έγκριση του ελληνικού δημοσίου για την αναχρηματοδότηση του παραχωρησιούχου βάζει στα ταμεία ένα σημαντικό ποσό.

Στην μείωση του αντιτίμου των διοδίων σε τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου προβλέπεται να διατεθεί το όφελος που θα αποκομίσει το Δημόσιο, από την αναχρηματοδότηση που προωθείται με την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης για το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί της ΠΑΘΕ, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τη Βουλή ότι, κατόπιν διαπραγμάτευσης, το όφελος που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συναλλαγή, θα διατεθεί υπέρ της μείωσης του αντιτίμου των διοδίων σε συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Στη συμφωνία υπάρχει όρος που προβλέπει ότι προκειμένου ο παραχωρησιούχος να λάβει την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου για την αναχρηματοδότησή του, να μοιραστεί με το Ελληνικό Δημόσιο το προκύπτον όφελος από τη χρηματοοικονομική συναλλαγή της αναχρηματοδότησης, το οποίο θα ανέρχεται – με τωρινούς υπολογισμούς – στο ύψος περίπου των 14 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα εισρεύσει ως δημόσιο έσοδο, στον κρατικό προϋπολογισμό, εντός του Αυγούστου.

«Το ποσό αυτό, αφού εγγραφεί ως δημόσιο έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό, θα χρησιμοποιηθεί με επιχορήγηση και εγγραφή ισόποσης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό να διατεθεί/αξιοποιηθεί είτε για οριζόντια μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του, είτε για στοχευμένη μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας (πχ ΑμεΑ, πολύτεκνοι), στο συγκεκριμένο τμήμα των αυτοκινητοδρόμων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό θα επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!