F1 - «Ταφόπλακα» της Renault στο τμήμα κινητήρων

F1 - «Ταφόπλακα» της Renault στο τμήμα κινητήρων
Οι χειρότεροι φόβοι για την τύχη της Renault φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, καθώς θα αποχωρήσει ως κατασκευαστής από τη Formula 1.

Έτοιμη να πει το «αντίο» στη Formula 1 είναι η Renault. H γαλλική μάρκα έπειτα από χρόνια αποτυχιών στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ είτε υπό αυτή την ονομασία είτε ως Alpine, ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Από το ξεκίνημα της σεζόν κυκλοφορούν φήμες πως η Alpine είναι προς πώληση, κάτι το οποίο η Renault αρνήθηκε σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική, καθώς στο παρασκήνιο το σχέδιο ήταν διαφορετικό.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η αγωνιστική δράση στο Grand Prix Βελγίου διέρρευσαν στον Τύπο πληροφορίες πως η Renault θα κλείσει το τμήμα κινητήρων στο Βιρί Σαντιγιόν της Γαλλίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Μπρούνο Φαμέν, ο οποίος αποχώρησε από το ρόλο του επικεφαλής της Alpine F1 μετά τον αγώνα στο Σπα.

Ο Γάλλος μίλησε για τις αλλαγές που έρχονται στην αγωνιστική ομάδα της Formula 1 που αποποιείται το εργοστασιακό της στάτους: «H τελευταία εξέλιξη είναι πως έχουμε παρουσιάσει ένα πλάνο. Αυτό δεν αφορά τη μονάδα ισχύος. Πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι ένα project που μεταμορφώνει την Alpine. To σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει είναι να μεταθέσουμε τους πόρους μας από το ένα πρότζεκτ σε ένα άλλο. Αυτό που θα δει τους πόρους να μεταφέρονται είναι το τμήμα μονάδας ισχύος στο Βιρί Σαντιγιόν σε έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων στη μάρκα. Μία από τις συνέπειες, εάν γίνει αποδεκτή θα είναι η αγωνιστική ομάδα να αγοράσει κινητήρες από άλλο προμηθευτή αντί να εξελίξει δικό της. Έτσι θα έχουμε περισσότερους πόρους να εξελίξουμε τη μάρκα και έναν διαφορετικό κινητήρα για να αγωνιστούμε».

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη κατατεθεί τόσο στη Formula 1 όσο και στην FIA και η έγκριση θα πάρει λίγους μήνες. Η Alpine βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Mercedes-AMG για να αγωνιστεί με κινητήρες της ακόμη και από το 2025.

Ακούστε το νέο podcast του gMotion με τους Στάθη Κοκκορόγιαννη και Κώστα Παστρίμα να αναλύουν τη νίκη της Mercedes με τον Λιούις Χάμιλτον στο Grand Prix Βελγίου, το δράμα του Τζορτζ Ράσελ και όλα όσα έγιναν στο αγωνιστικό τριήμερο στο Σπα.

Φωτογραφίες: Alpine media

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!