WSBK: Θρίαμβος με νίκη και νέο ρεκόρ για την BMW και τον Ραζγκατλίογλου στην Πορτογαλία

Νίκος Γιαννούλας
WSBK: Θρίαμβος με νίκη και νέο ρεκόρ για την BMW και τον Ραζγκατλίογλου στην Πορτογαλία
Ο Τόπρακ Ραζγκατλίογλου είναι ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike που πέτυχε το απίστευτο σερί των 13 συνεχόμενων νικών, με την BMW M 1000 RR.

Ο Τόπρακ Ραζγκατλίογλου έγραψε ιστορία. Ο εργοστασιακός αναβάτης της BMW Motorrad κέρδισε και τους τρεις αγώνες από την pole position οδηγώντας για το ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team με την M 1000 RR στο Πορτιμάο, εξασφαλίζοντας μάλιστα το τέταρτο συνεχόμενο χατ-τρικ. Είναι έτσι ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του θεσμού, που καταφέρνει 13 συνεχόμενες νίκες.

BMW WSBK Razgatlioglou

Ο Ραζγκατλίογλου αύξησε το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα οδηγών στους 92 βαθμούς (365, έναντι 273 του δεύτερου Μπουλέγκα και 223 του τρίτου Μπαουτίστα). Από τους 21 αγώνες που έγιναν μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, έχει κερδίσει 15 και ανέβηκε στο βάθρο άλλες τρεις φορές. Η BMW προηγείται στην κατάταξη κατασκευαστών με 20 βαθμούς (374, έναντι 354 της δεύτερης Ducati).

Δεν ήταν εύκολη η νίκη στο Πορτιμάο

Ο Ραζγκατλίογλου έθεσε τα θεμέλια τόσο του ρεκόρ όσο και την νίκης από νωρίς, με την τέταρτη συνεχόμενη pole position, την πέμπτη του στη σεζόν. Ωστόσο, ο πρώτος κύριος αγώνας το βράδυ του Σαββάτου μετατράπηκε σε πραγματικό θρίλερ. Το προβάδισμα αμφισβητήθηκε έντονα, με αμέτρητες αλλαγές θέσης, και μόλις στον 13ο από τους 20 γύρους ο Ραζγκατλίογλου πήρε τελικά το προβάδισμα. Το κράτησε μέχρι τον τερματισμό – ισοφαρίζοντας σε αυτό το σημείο το ρεκόρ των διαδοχικών νικών σε μια σεζόν.

BMW WSBK Razgatlioglou

Στον αγώνα Superpole το απόγευμα της Κυριακής, ο «El Turco» προηγήθηκε από τον δεύτερο γύρο και μετά. Μετά από δέκα γύρους κατέκτησε τη νίκη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ 12 συνεχόμενων νικών και το όνομά του γράφτηκε για πάντα στα βιβλίο της ιστορίας του WorldSBK. Ο δεύτερος κύριος αγώνας όμως ήταν ακόμα πιο έντονος. Όταν ο Ραζγκατλίογλου πέρασε από κοντά τον Άλεξ Λόους (GBR / Kawasaki) στην αρχή του έκτου γύρου, έχασε το αριστερό φτερό (winglet) στο μπροστινό μέρος της BMW M 1000 RR. Παρόλα αυτά και τις έντονες ριπές αέρα που επικρατούσαν, πίεσε μέχρι την καρό σημαία μετά από 20 γύρους, υπερασπίστηκε το προβάδισμά του σε όλες τις επιθέσεις και τελικά κέρδισε με διαφορά μόλις 0,035 δευτερολέπτων.

BMW WSBK Razgatlioglou

Οι δηλώσεις του Σβεν Μπλούς, επικεφαλής της BMW Motorrad Motorsport ήταν φυσικά διθυραμβικές για τον εκπληκτικό Τούρκο αναβάτη: «Έχουμε χάσει τα λόγια μας. Αυτό που έχει καταφέρει ο Τόπρακ και η ομάδα μαζί είναι απίστευτο. Με 13 συνεχόμενες νίκες, έγραψε ιστορία για τον εαυτό του, την ομάδα και την BMW Motorrad Motorsport. Η αποφασιστικότητά του ήταν εμφανής στον τελευταίο αγώνα, όταν πάλεψε για την επόμενη νίκη του παρά το γεγονός ότι έχασε ένα φτερό και είχε μειωμένη αεροδυναμική. Έχει δείξει ότι μπορεί να διακρίνεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

BMW WSBK Razgatlioglou

Οι αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike θα συνεχιστούν μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, με τον 8ο να πραγματοποιείται στην πίστα Μάνι-Κουρ στη Γαλλία, από 6-8 Σεπτεμβρίου 2024.

Photo Credit: BMW Motorrad

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!