WRC: Προς πώληση τα εμπορικά δικαιώματα του πρωταθλήματος

Κώστας Παστρίμας
WRC: Προς πώληση τα εμπορικά δικαιώματα του πρωταθλήματος
Εξετάζεται η μεταβίβαση της εταιρείας που διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα του WRC, με αποτίμηση έως 500 εκατ. ευρώ.

Η πώληση της WRC Promoter GmbH, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στη δημοσιότητα το Reuters. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, η αυστριακή Red Bull και η γερμανική επενδυτική εταιρεία KW 25, αναζητούν στρατηγικές επιλογές για την πώληση, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές αποτιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά αθλητικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πηγές που παραμένουν ανώνυμες, οι προαναφερθέντες ιδιοκτήτες συνεργάζονται με την επενδυτική τράπεζα JPMorgan για να δρομολογήσουν τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας. Ο στόχος είναι μια αποτίμηση που μπορεί να αγγίξει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη πριν από φόρους και αποσβέσεις που υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Η δραστηριότητα του WRC Promoter

Η WRC Promoter διαχειρίζεται το τηλεοπτικό και εμπορικό σκέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενός θεσμού που υφίσταται από το 1973. Στις αρμοδιότητες της εταιρείας περιλαμβάνεται η διαχείριση χορηγιών και η παραγωγή των τηλεοπτικών μεταδόσεων, με τη σειρά να έχει κερδίσει αναγνωρισιμότητα διεθνώς. Από το 2022, η WRC Promoter έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ και του Πρωταθλήματος Rallycross.

ραλλυ ακροπολις
Φωτογραφία: ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά περιλαμβάνουν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, πλούσιους ιδιώτες και σημαντικούς ομίλους στον χώρο των αθλητικών μέσων. Η πώληση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην προσπάθεια για επέκταση της δημοτικότητας του WRC στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι πηγές. Παρά τις υψηλές προσδοκίες, ωστόσο, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί.

Διαβάστε ακόμα
» Όταν οι διευθυντές του WRC Promoter μίλησαν στο gazzetta για το Ράλλυ Ακρόπολις

Η αυξανόμενη αξία των εμπορικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό έχει κινητοποιήσει πολλές αντίστοιχες πωλήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαγορά της Dorna Sports, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του MotoGP, από την Liberty Media, η οποία διαχειρίζεται τα αντίστοιχα δικαιώματα της Formula 1, έναντι 4,2 δισ. ευρώ. Η ζήτηση για περιεχόμενο και δικαιώματα σε αθλήματα με διεθνή απήχηση συνεχίζει να αυξάνεται, και η πώληση της WRC Promoter μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης.

Φωτογραφία: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!