Xiaomi SU7 Ultra: Το ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο που θέλει εξετάσεις για να το οδηγήσεις (vid)

Κώστας Παστρίμας
Xiaomi SU7 Ultra: Το ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο που θέλει εξετάσεις για να το οδηγήσεις (vid)
Με 1.548 ίππους και ταχύτητες που κόβουν την ανάσα, το Xiaomi SU7 Ultra απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εξετάσεις για να ξεκλειδώσει κανείς όλη τη δύναμή του.

Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, και η Xiaomi κάνει την επόμενη μεγάλη κίνηση με το νέο της πρωτότυπο, το SU7 Ultra. Αυτό το ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα, όχι μόνο λόγω των επιδόσεών του, αλλά και επειδή οι οδηγοί του θα χρειαστεί να περάσουν από εξετάσεις για να μπορέσουν να το οδηγήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ηλεκτρικό sedan, αλλά για ένα όχημα που στοχεύει στην κορυφή των επιδόσεων, ανταγωνιζόμενο μέχρι και θρύλους όπως η Porsche Taycan Turbo GT.

Ο στόχος του Nürburgring και τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά

Το Xiaomi SU7 Ultra σχεδιάστηκε για να κυνηγήσει ρεκόρ στην πίστα του Nürburgring, όπου φιλοδοξεί να καταρρίψει το ρεκόρ των 7:07.55 για ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατέχει η Porsche Taycan Turbo GT. Εξοπλισμένο με τρεις ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνδυαστικά 1.548 ίππους (1.139 kW), το ηλεκτρικό αυτό τέρας είναι μια μηχανή επιδόσεων χωρίς ανταγωνισμό. Με την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε μόλις 1,97 δευτερόλεπτα, από 0-200 χλμ./ώρα σε 5,97 δευτερόλεπτα, από 0-300 χλμ./ώρα σε 15,07 δευτερόλεπτα και με τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 350 χλμ./ώρα, το SU7 Ultra δεν αστειεύεται.

Xiaomi SU7

Το όχημα ζυγίζει 1.900 κιλά, κάτι που το καθιστά σημαντικά ελαφρύτερο από τους περισσότερους ανταγωνιστές του, χάρη στα ανθρακονημάτινα πάνελ του αμαξώματος και την προηγμένη τεχνολογία κατασκευής. Ειδικά τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά, παράγοντας έως και 2.145 κιλά κάθετης δύναμης (downforce), στοιχεία που το κάνουν ιδανικό για πίστα. Η μπαταρία CATL Qilin 2.0 με ικανότητα εκφόρτισης 1.330 kW διασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο είναι πάντα έτοιμο για μέγιστες επιδόσεις, ακόμα και σε απαιτητικές συνθήκες.

Χρειάζεται να περάσεις εξετάσεις για να το οδηγήσεις

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο γύρω από το Xiaomi SU7 Ultra είναι ότι δεν θα μπορείς απλώς να το αγοράσεις και να το οδηγήσεις με όλη του τη δύναμη. Ο CEO της Xiaomi, Λέι Τζουν, ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις, αν θέλουν να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό του αυτοκινήτου. Η φύση αυτών των εξετάσεων δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, αλλά είναι προφανές ότι θα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκπαίδευση, ίσως και με διαβαθμίσεις στη χρήση της δύναμης του οχήματος.

Xiaomi SU7

Αυτή η κίνηση της Xiaomi δεν είναι απλώς μια προσθήκη εντυπωσιασμού. Η απίστευτη ισχύς του αυτοκινήτου, συνδυασμένη με τις αστραπιαίες επιταχύνσεις και τις δυνατότητες που προσφέρει στην πίστα, το καθιστούν ένα εργαλείο που μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν πέσει σε λάθος χέρια. Επομένως, είναι λογικό οι οδηγοί να πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να χειριστούν αυτό το επίπεδο τεχνολογίας και δύναμης.

Από το πρωτότυπο στην παραγωγή

Παρά το γεγονός ότι το SU7 Ultra παρουσιάστηκε αρχικά ως πρωτότυπο, η Xiaomi έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή του. Οι παραγγελίες θα ανοίξουν το πρώτο τρίμηνο του 2025, με το κόστος να παραμένει αδιευκρίνιστο, αν και αναμένεται να είναι υψηλότερο από τις άλλες εκδόσεις του SU7. Ωστόσο, η Xiaomi πιθανότατα θα προσπαθήσει να κρατήσει την τιμή σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ώστε να παραμείνει πιο προσιτό από μοντέλα όπως η Porsche Taycan Turbo GT.

Xiaomi SU7

Η απόφαση της Xiaomi να εισέλθει στην κατηγορία των υπεραυτοκινήτων δείχνει τη δέσμευσή της να καινοτομήσει, όχι μόνο στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας γενικότερα. Με το SU7 Ultra, η εταιρεία φαίνεται να έχει βρει το «εισιτήριο» για να παίξει στην κορυφή της αγοράς, παρέχοντας ένα όχημα που συνδυάζει την ταχύτητα, την τεχνολογία και την ασφάλεια με έναν ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο.

Xiaomi SU7

Ανυπομονούμε να δούμε αν το SU7 Ultra θα καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ του Nürburgring και πώς θα ανταποκριθούν οι οδηγοί σε αυτή τη νέα, εξελιγμένη εμπειρία οδήγησης που προσφέρει η Xiaomi. Ένα είναι σίγουρο: η είσοδος σε αυτό το κλαμπ ταχύτητας δεν θα είναι εύκολη και σίγουρα όχι για όλους.

Φωτογραφίες: Xiaomi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!