smart #5: Ηλεκτρικό SUV με μήκος 4,7 μέτρα (vid)

smart #5: Ηλεκτρικό SUV με μήκος 4,7 μέτρα (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
smart #5: Ηλεκτρικό SUV με μήκος 4,7 μέτρα (vid)
Η παγκόσμια πρεμιέρα του τρίτου – και μεγαλύτερου μοντέλου – στη σύγχρονη εποχή της smart έγινε στην Αυστραλία.

Όσα θεωρούσατε δεδομένα για τη smart πλέον έχουν αλλάξει. Αφενός δεν είναι κατασκευαστής αποκλειστικά αυτοκινήτων πόλης και αφετέρου δεν είναι θυγατρική της Mercedes-Benz. Στη νέα εποχή της, η smart είναι μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων που μπορούν να μεταφέρουν με άνεση τα μέλη μίας οικογένειας. Επίσης ανήκει κατά 50-50 στην Mercedes-Benz (έχει την ευθύνη της σχεδίασης) και την κινεζική Geely (έχει την ευθύνη της παραγωγής).

Στο Μπάιρον Μπέι της Αυστραλίας έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο smart #5, σε δύο εκδόσεις: την Summit με έμφαση στην περιπέτεια και την Premium+ με πολυτελή στοιχεία. Το μήκος του φθάνει τα 4,705 μέτρα, άρα τοποθετείται στα D-SUV, ενώ το μεταξόνιο των 2,9 μέτρων μεταφράζεται σε πλούσιους χώρους για 5 επιβάτες. Αν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα, ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 1.530 λίτρα.

smart #5

Το λανσάρισμα του smart #5 στην Ευρώπη θα γίνει στις αρχές του 2025, έτος κατά το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στους ελληνικούς δρόμους. Φέρει μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 100 kWh, ικανή να χαρίσει αυτονομία άνω των 550 χλμ. (με βάση τον κύκλο δοκιμών που ισχύει στην Κίνα ξεπερνάει με μία φόρτιση τα 740 χλμ.). Η πλατφόρμα των 800V επιτρέπει την ταχυφόρτιση από το 10% στο 80% σε μόλις 15 λεπτά. Σε δεύτερο χρόνο θα λανσαριστεί και έκδοση με μικρότερη μπαταρία.

Η ισχύς των ηλεκτροκινητήρων δεν έχει ανακοινωθεί, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η κορυφαία έκδοση Brabus θα φθάνει τους 650 ίππους από δύο μοτέρ. Η κίνηση εκτός δρόμου ενισχύεται από τα διάφορα προγράμματα που θα έχει στη διάθεσή του ο οδηγός του smart #5: Adaptive, Sand, Snow, Mud, Rock.

Στην καμπίνα των επιβατών κυριαρχούν οι πολυτελείς επενδύσεις και η πληθώρα ψηφιακών οθονών. Πέρα από τον πίνακα οργάνων 10,3 ιντσών, υπάρχουν δύο ακόμα οθόνες αφής AMOLED 2.5K 13 ιντσών και το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας 25,6 ιντσών! Μέσω φωνητικών εντολών ο οδηγός θα μπορεί να ελέγχει μία σειρά από λειτουργίες, όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα, ο κλιματισμός, η μουσική, η πλοήγηση κ.α.

smart #5

Photo Credits: smart

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!