Λεωφορειολωρίδες: Το πρόστιμο, οι έλεγχοι, οι κάμερες

Κώστας Μπιτσικώκος
Λεωφορειολωρίδες: Το πρόστιμο, οι έλεγχοι, οι κάμερες
Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν την ενίσχυση των ελέγχων στις λεωφορειολωρίδες, όπου η παράνομη είσοδος οχημάτων είναι συχνό φαινόμενο.

Ο εκσυγχρονισμός του στόλου λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ένα βήμα για να γίνουν πιο ελκυστικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο επιβατικό κοινό, όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συχνή διέλευση των λεωφορείων και η γρήγορη κίνησή τους μέσα στους μποτιλιαρισμένους δρόμους.

Η αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων είναι κρίσιμης σημασίας, όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. «Προφανώς θα πρέπει συλλογικά ως κυβέρνηση να ενισχύσουμε τους ελέγχους στις λεωφορειολωρίδες. Είναι ένα θέμα που δεν άπτεται άμεσα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1.

Το Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες. Από το 2023 λειτουργούν 12 νέες κάμερες - σε εγκαταστημένους στύλους - του ΟΑΣΑ στην Αττική, με τις φωτογραφίες να διαβιβάζονται στην Τροχαία, η οποία αναλαμβάνει την επεξεργασία και βεβαίωση των παραβάσεων. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των καμερών είναι ελάχιστος για ένα δίκτυο τόσο μεγάλο όσο αυτό στην Αττική.

Πού βρίσκονται οι νέες κάμερες

Οι νέες 12 κάμερες βεβαίωσης παράνομης εισόδου στις λεωφορειολωρίδες βρίσκονται:

  • στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 5 κάμερες
  • στην Λεωφόρο Κηφισίας 1 κάμερα
  • στην Λεωφόρο Μεσογείων 3 κάμερες
  • στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 3 κάμερες

Οι ώρες λειτουργίας των λεωφορειολωρίδων

Η απαγόρευση εισόδου στις λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από 06:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 06:00 έως 16:00. Η απαγόρευση για τις λωρίδες αντίθετης ροής ισχύει για όλο το 24ωρο.

Ποια οχήματα επιτρέπεται να εισέρχονται στις λεωφορειολωρίδες

Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση, η στάση και απαγορεύεται η στάθμευση των : α. Δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ) β. Ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κλπ) γ. Δικύκλων δ. Οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κλπ) ενώ, Απαγορεύεται η κίνηση και η στάση κάθε άλλου οχήματος (Ε.Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγών ή φορτηγών). Στις ειδικές λωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης).Επιτρέπεται η χρήση των τμημάτων AΛΛ από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους κλπ και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.

Το πρόστιμο για είσοδο στις λεωφορειολωρίδες

Το ύψος του προστίμου εισόδου σε λεωφορειολωρίδα είναι 200 ευρώ. Σε περίπτωση στάθμευσης επιπλέον του προστίμου αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας και απομακρύνονται τα οχήματα. Τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Photo Credits: Gazzetta

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!