Τα ηλεκτρικά οχήματα αρχίζουν να καθαρίζουν τον αέρα

Κώστας Παστρίμας
Τα ηλεκτρικά οχήματα αρχίζουν να καθαρίζουν τον αέρα
Η αυξανόμενη υιοθέτηση των EV μειώνει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ.

Η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη να απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη από τη μαζική υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από κυβερνητικές υπηρεσίες, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι σαφής, ενώ η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί αισθητά, αποδεικνύοντας πως η μετάβαση στα EV δεν είναι απλώς απαραίτητη, αλλά και αποτελεσματική.

Η Καλιφόρνια, πρωτοπόρος στην υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, κατέγραψε μείωση 9,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών CO2 το 2022, που ισοδυναμεί με τη μείωση 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους της πολιτείας. Η καλιφορνέζικη υπηρεσία διαχείρισης προγραμμάτων «καθαρής» ενέργειας (CARB) ανέφερε πως αυτή η μείωση ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 2,2 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από τους δρόμους. Παράλληλα, η αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, παίζει κρίσιμο ρόλο, καθώς αυτές οι πηγές αντιπροσωπεύουν το 30% της ενεργειακής παραγωγής της πολιτείας.

Tesla Model 3

Στη Νέα Υόρκη, η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων έχει επίσης αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Η Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνων (TLC) ανέφερε ότι τα ηλεκτρικά ταξί και οχήματα ride-hailing όπως τα Uber και Lyft ήδη έχουν βοηθήσει στην αποφυγή 19.000 μετρικών τόνων CO2 μέσα στο 2024. Η πόλη έχει ήδη θέσει στόχο να ηλεκτροδοτήσει πλήρως το στόλο των οχημάτων υψηλής κυκλοφορίας έως το 2030, γεγονός που αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τις εκπομπές.

Αν και οι προκλήσεις παραμένουν, όπως η υποδομή φόρτισης, οι θετικές επιπτώσεις των EV είναι αναμφισβήτητες. Η αυξημένη χρήση ταχυφορτιστών και η ενίσχυση της υποδομής φόρτισης υποστηρίζουν τη μαζική μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, και το παράδειγμα της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης δείχνει τον δρόμο για το μέλλον των καθαρών μεταφορών.

Φωτογραφίες: Tesla

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!