Hyundai Ioniq 5 N: Πύραυλος με προβιά... αυτοκινήτου

Νίκος Γιαννούλας
Hyundai Ioniq 5 N: Πύραυλος με προβιά... αυτοκινήτου
Mε ταμπεραμέντο και ήχο συμβατικού σπορ αυτοκινήτου, το ηλεκτρικό Hyundai Ioniq 5 N είναι από τα πιο συναρπαστικά εκθέματα στην Auto Athina 2024.

Το Hyundai Ioniq 5 N είναι εφοδιασμένο με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που αποδίδουν συνολική ισχύ 585 ίππων και ροπή 740 Nm. Με τέτοια νούμερα, δεν είναι έκπληξη ότι οι επιδόσεις του είναι εντυπωσιακές.


Η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 260 χλμ./ώρα. Το αυτοκίνητο προσφέρει επίσης μια επιλογή boost για επιπλέον επιτάχυνση όταν χρειάζεται. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο τιμόνι, η ισχύς του οχήματος αυξάνεται από τους 585 ίππους στους 650 ίππους για έως και 10 δευτερόλεπτα, δίνοντας επιπλέον ώθηση για προσπεράσματα ή γρήγορες εκκινήσεις.

Hyundai Ioniq 5 N

Το Ioniq 5 N δεν είναι μόνο γρήγορο στην ευθεία, αλλά και στις στροφές, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης που εξασφαλίζει άψογη πρόσφυση σε κάθε είδους επιφάνεια.

Το αμάξωμα, που βασίζεται σε αυτό του Ioniq 5, έχει δεχτεί εκτεταμένες ενισχύσεις, όπως επίσης τα υποπλαίσια εμπρός και πίσω, στα οποία στηρίζονται οι ηλεκτρικοί κινητήρες και οι άξονες μετάδοσης. Η εμπειρία της εταιρείας στο WRC, έδωσε επίσης σημαντικά στοιχεία στον τομέα της ρύθμισης της μετάδοσης, που είναι φυσικά κατά βάση πισωκίνητη. Τα αμορτισέρ είναι πλήρως ρυθμιζόμενα, επιτρέποντας στον οδηγό να προσαρμόσει την ανάρτηση ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Hyundai Ioniq 5 N

Η μπαταρία χωρητικότητας 77,4 kWh εξασφαλίζει αυτονομία που κυμαίνεται γύρω στα 450 χιλιόμετρα με μια πλήρη φόρτιση, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Το σύστημα φόρτισης είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην κατηγορία του, υποστηρίζοντας υπερταχεία φόρτιση που επιτρέπει τη φόρτιση από 10% σε 80% σε μόλις 18 λεπτά.

 



Τι θες και δεν το έχεις...



Το Hyundai Ioniq 5 N είναι ένας πραγματικός θρίαμβος της τεχνολογίας, ενσωματώνοντας τα πιο προηγμένα συστήματα που διατίθενται σήμερα στην αγορά. Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι οι αμέτρητες δυνατότητες παραμετροποίησης που προσφέρει, επιτρέποντας στον οδηγό να διαμορφώσει την εμπειρία οδήγησης με τρόπο που κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν προσφέρει.

Hyundai Ioniq 5 N

Το σύστημα N Grin Control System είναι η καρδιά αυτής της παραμετροποίησης, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά προφίλ οδήγησης: Eco, Normal, Sport, και N. Κάθε προφίλ αλλάζει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, από την αίσθηση του τιμονιού μέχρι την απόκριση του κινητήρα και την ευαισθησία του συστήματος ανάρτησης. Επιπλέον, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του προφίλ, προσαρμόζοντας κάθε λεπτομέρεια.

Hyundai Ioniq 5 N

Εκτός από τα προφίλ οδήγησης, το Ioniq 5 N διαθέτει επίσης προσαρμόσιμο σύστημα ανάρτησης που επιτρέπει την αλλαγή της σκληρότητας ανάλογα με το έδαφος και τις προτιμήσεις του οδηγού. Το σύστημα διεύθυνσης είναι επίσης πλήρως παραμετροποιήσιμο, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει την αίσθηση και την ευαισθησία του τιμονιού.

Το Ioniq 5 N είναι εξοπλισμένο με προηγμένο σύστημα πλοήγησης και infotainment που ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες συνδεσιμότητας. Η μεγάλη οθόνη αφής στο ταμπλό προσφέρει πλοήγηση, πληροφορίες κίνησης σε πραγματικό χρόνο και ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Το σύστημα προσφέρει επίσης δυνατότητα ασύρματης φόρτισης για τις φορητές συσκευές σας.

Hyundai Ioniq 5 N

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Ioniq 5 N είναι το σύστημα προσομοίωσης λειτουργίας κινητήρα εσωτερικής καύσης, γνωστό και ως N Sound+. Αυτό το σύστημα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ήχου που προσομοιώνει τον ήχο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, κάτι που είναι πολύ σπάνιο σε ηλεκτρικά οχήματα.

Εκτός από τον ήχο, όμως, προσομοιώνει συνολικά τη λειτουργία του. Υπάρχει στροφόμετρο, με κανονικό «κόφτη» στις 9.000 σ.α.λ. Υπάρχουν τα paddles πίσω από το τιμόνι, με τα οποία ο οδηγός αλλάζει ταχύτητα. Οι αλλαγές είναι ταχύτατες, αλλά προσομοιώνεται ακόμα και ο μικρός δισταγμός του μοτέρ κατά την αλλαγή.

Hyundai Ioniq 5 N

Κοστίζει, αλλά αξίζει

Το τίμημα για την πρωτόγνωρη εμπειρία που προσφέρει το Hyundai Ioniq 5 N δεν είναι ευκαταφρόνητο αλλά ούτε... στρατοσφαιρικό. To αυτοκίνητο κοστίζει 78.990 ευρώ στον τιμοκατάλογο της εταιρείας, τιμή που πέφτει κάτω από τις 70 χιλιάδες με την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ».

Φορτίστε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο στο δίκτυο της ΔΕΗ blue, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με πάνω από 2.400 σημεία φόρτισης.

Επιπλέον, με την ανανεωμένη εφαρμογή PPC blue, μπορείτε:

  • Να επωφεληθείτε από μοναδικές προσφορές, επιβραβεύσεις και free υπηρεσίες που θα βρείτε στην ενότητα PPC blueDeals
  • Να οργανώσετε τα ταξίδια σας μέσω PPC blueTrips προγραμματίζοντας στάσεις και χρόνο φόρτισης, ενώ παράλληλα να δείτε προτάσεις για νέες εξορμήσεις
  • Να πληροφορηθείτε για τον απαιτούμενο χρόνο έως να φθάσετε στους πλησιέστερους φορτιστές, χρησιμοποιώντας το φίλτρο ETA (Estimated Time of Arrival)
  • Με την ίδια εφαρμογή, να φορτίσετε στο δίκτυο δημόσιας φόρτισης της PPC blue Ρουμανίας
  • Να κάνετε κράτηση στον διαθέσιμο ταχυφορτιστή που σας εξυπηρετεί, 30 λεπτά πριν την άφιξή σας στο σημείο
  • Να συνδέσετε τον ιδιωτικό φορτιστή σας για να διαχειρίζεστε τις φορτίσεις σας
  • Να συνδέσετε το αυτοκίνητο σας στην εφαρμογή για να παρακολουθείτε την κατάσταση της μπαταρίας του
  • Να δείτε την κίνηση στο δρόμο σε πραγματικό χρόνο
  • Να φορτίσετε με το ψηφιακό πορτοφόλι σας, αφού κάνετε top up μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας, Google Pay και κάρτες Edenred Spendeo® και MyBenefits®
  • Να καταχωρίσετε το μοντέλο του οχήματός σας και να πληροφορηθείτε για τα κατάλληλα σημεία φόρτισης για το όχημά σας
  • Να σκανάρετε το QR Code που θα βρείτε επάνω στον φορτιστή και να φορτίσετε εύκολα

Photo Credits: Auto Athina 2024, Hyundai

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!