Hi BYD Atto 3: Η ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Vol.1

Hi BYD Atto 3: Η ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Vol.1

Νίκος Γιαννούλας
Hi BYD Atto 3: Η ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Vol.1
Η Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. μας έδωσε ένα BYD Atto 3 και το ελεύθερο να καταναλώσουμε όσο περισσότερο ρεύμα μπορούμε για ένα μήνα.

Η BYD είναι μια εντελώς νέα μάρκα στη χώρα μας και το Atto 3 ένα αίνιγμα τόσο για εμάς τους δημοσιογράφους, όσο επίσης για όλες και όλους εσάς. Οπότε, ποια πιο λογική απαίτηση θα μπορούσαμε να έχουμε, από μια long term δοκιμή. Ώστε να δούμε όλες και όλοι μαζί, τι εστί BYD, Atto 3.

Δεν είναι ωστόσο κοινός τόπος, ακόμα και για παλαιόθεν κραταιές μάρκες, να εμπιστεύονται τα αυτοκίνητά τους για μεγάλο διάστημα στους δημοσιογράφους. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είτε το θάρρος στην ανάληψη κινδύνου είτε τη σιγουριά στο προϊόν -θα αποδειχτεί στη συνέχεια τι από τα δύο ισχύει- της Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. Η οποία, μέσω του εκπροσώπου της κ. Ιωάννη Κακούρη, δέχτηκε άμεσα και με πολύ θετική διάθεση να ικανοποιήσει το αίτημά μας.

 

BYD ATTO 3

Νάμαστε λοιπόν ένα όμορφο φθινοπωρινό βράδυ με πανσέληνο, πίσω από το τιμόνι του μπλε Atto 3, το οποίο μας παραχωρήθηκε στην έκδοση Comfort, τη βασική δηλαδή και με 6.490 χλμ. να έχουν καταγραφεί υπό τας χείρας δεκάδων δημοσιογράφων -όπως αποδείχητκε και από δεκάδες συνδεδεμένα τηλέφωνα στο multimedia σύστημα του αυτοκινήτου. Να σημειώσουμε φυσικά ότι το αυτοκίνητο είμαι αμιγώς ηλεκτρικό, με μια συστοιχία μπαταριών 60,4 kWh, κινητήρα ισχύος 204 ίππων και αυτονομία που η BYD καθορίζει τη μέση τιμή της στα 420 χλμ.

BYD ATTO 3

Τι κάνει πρώτα ο τυπικός οδηγός ενός εντελώς νέου σύγχρονου αυτοκινήτου; Συνδέει το smartphone στο σύστημα multimedia. Αυτή η διαδικασία, την οποία εμείς πραγματοποοιούμε τουλάχιστον δύο ή και τρεις φορές εβδομαδιαίως, μπορεί σε ορισμένα αυτοκίνητα να σε στείλει στο Δαφνί -ξέρετε σε ποια κρατική δομή. Στο Atto 3, ευτυχώς ολοκληρώθηκε σε μισό λεπτό, δούλεψε άμεσα και το Android Auto, ασύρματα παρακαλώ, με αποτέλεσμα η μεγάλη περιπέτειά μας με το αυτοκίνητο να έχει ξεκινήσει «το πρωί μιας καλής ημέρας» -αν και βράδυ.

BYD ATTO 3

Συνήθως δεν χρησιμοποιούμε τις φωνητικές εντολές σε ένα αυτοκίνητο γιατί πολλές φορές έχουν αργή απόκριση και δεν αντιλαμβάνονται τα άψογα αγγλικά μας. Επειδή όμως δεν υπήρχε ο χρόνος της γνωριμίας με τα μενού του συστήματος πολυμέσων πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση του Atto 3, αναφωνήσαμε Hi BYD για να ενεργοποιήσουμε τις φωνητικές εντολές του Atto 3 και να θέσουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό. Ώ της έκπληξης, ο κλιματισμός ενεργοποιήθηκε άμεσα μετά την εντολή και μάλιστα με ηχητική ενημέρωση για την επιλεγμένη θερμοκρασία.

BYD ATTO 3

Η αρχική θετική ανταπόκριση μας δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες και συνεχίσαμε να ζητάμε πράγματα από την συμπαθή ψηφιακή μας βοηθό, τα οποία εκτελούσε με ευγένεια και ακρίβεια Βρετανού μπάτλερ. Κοντολογίς, περάσαμε μια ολόκληρη μέρα ζητώντας να μας ανοιγοκλείνει τα παράθυρα, το κάλυμμα της ηλιοροφής, τον κλιματισμό, να ψάχνει σταθμούς στο ραδιόφωνο, να ανοίγει και να κλείνει το Android Auto. Στο μόνο που δεν ανταποκρίθηκε σωστά ήταν σε κάτι σεξιστικά σχόλια ενός συναδέλφου ο οποίος θεώρησε ψυχαγωγικό να κάνει κακό χιούμορ σε ψηφιακή βοηθό.

Η πρώτη ψηφιακή επαφή με το Atto 3 λοιπόν μας εξέπληξε ευχάριστα, όπως και ο πληρέστατος εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας του αυτοκινήτου, στον οποία θα αναφερθούμε εκτενώς σύντομα. Καθώς, άλλωστε, θα βρίσκεται στα χέρια μας για πλέον των 30 ημερών, θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε κάθε στοιχείο του και να το γνωρίσουμε από την καλή -ελπίζοντας όχι και από την ανάποδη.

Photo Credit: Γ. Καραγιωργάκης/BYD

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!