F1 - Η προσπάθεια της McLaren να αλλάξει τα αποτελέσματα του GP ΗΠΑ έπεσε στο κενό

F1 - Η προσπάθεια της McLaren να αλλάξει τα αποτελέσματα του GP ΗΠΑ έπεσε στο κενό
Η βρετανική ομάδα δεν κατάφερε να πείσει την παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού να αναθεωρήσει την ποινή του Λάντο Νόρις στο Τέξας.

Την Παρασκευή 25/10, η McLaren Racing προχώρησε σε μία κίνηση ώστε να αλλάξουν τα αποτελέσματα του αγώνα στο Τέξας. Η βρετανική ομάδα ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να διεκδικήσει το δικαίωμα επανεξέτασης της ποινής του Λάντο Νόρις στη μάχη του με τον Μαξ Φερστάπεν για το προσπέρασμα στον 52ο γύρο.

Ο Βρετανός οδηγός τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων από τους αγωνοδίκες και έχασε την 3η θέση. Ωστόσο το συμβάν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις κυρίως λόγω της οδήγησης του Μαξ Φερστάπεν και την επιλογή των αγωνοδικών να μην εξετάσουν την κίνηση του Ολλανδού για να μείνει μπροστά από τον αντίπαλό του.

Η «πόρτα» της FIA

Η McLaren στην ακρόασή της, παραχώρησε νέα στοιχεία με τα οποία ήλπιζε να «ανοίξει» η υπόθεση της ποινής του Νόρις. Η βρετανική ομάδα υποστήριξε οι αγωνοδίκες έκαναν εσφαλμένη ανακοίνωση και έλαβαν λάθος απόφαση.

 

Η «πορτοκαλί» ομάδα, με νέα στοιχεία τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα την ημέρα του αγώνα στο Τέξας, υποστήριξε πως ο Νόρις ήταν επιτυχώς μπροστά από τον Φερστάπεν πριν από το σημείο φρεναρίσματος στη στροφή 12 κι έτσι άλλος οδηγός ήταν ο επιτιθέμενος και άλλος ο αμυνόμενος.

Ουσιαστικά στην ακρόαση διάρκειας 26 λεπτών με τους αγωνοδίκες του GP ΗΠΑ, η McLaren στηρίχτηκε στα λεγόμενα του αρχείου της FIA σχετικά με την ποινή του Νόρις. Υποστήριξε πως οι παράμετροι που ακολουθήθηκαν για την επιβολή της ποινής ήταν λανθασμένοι.

Ωστόσο οι αγωνοδίκες δεν δέχθηκαν τα επιχειρήματα της βρετανικής ομάδας και απέρριψαν το αίτημα για αναθεώρηση της ποινής. Από τη μεριά τους υποστήριξαν πως η McLaren δεν προσκόμισε κάποιο νέο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι πάρθηκε λάθος απόφαση.

Η ανακοίνωση της McLaren

Έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθειά της ώστε να πάρει ο Νόρις την 3η θέση στο GP ΗΠΑ, η McLaren εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

«Αναγνωρίζουμε την απόφαση των αγωνοδίκων να απορρίψουν την αίτησή μας που ζητά δικαίωμα αναθεώρησης ποινής. Διαφωνούμε με την ερμηνεία ότι ένα έγγραφο της FIA, το οποίο ενημερώνει έναν αγωνιζόμενο για ένα λάθος, μετρήσιμο και αποδεδειγμένο βάση της απόφασης που λαμβάνεται από τους αγωνοδίκες, δεν μπορεί να είναι ένα αποδεκτό «στοιχείο» που πληροί και τα τέσσερα κριτήρια που ορίζονται από το Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14.3. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη FIA και τους αγωνοδίκες που εξέτασαν έγκαιρα αυτήν την υπόθεση. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη FIA για να κατανοήσουμε περαιτέρω πώς οι ομάδες μπορούν να αμφισβητήσουν εποικοδομητικά αποφάσεις που οδηγούν σε λανθασμένη κατάταξη αγώνα».

Τα αποτελέσματα του GP ΗΠΑ παραμένουν ως έχουν με τον Μαξ Φερστάπεν στην 3η θέση και τον Λάντο Νόρις στην 4η θέση. Η μεταξύ τους διαφορά πριν από το GP Μεξικού είναι στους 57 βαθμούς.

Ακούστε την ομάδα του gMotion στο νέο podcast powered by Ford να αναλύει τη νίκη του Σαρλ Λεκλέρ στο Grand Prix ΗΠΑ και τη μάχη των Μαξ Φερστάπεν και Λάντο Νόρις

Φωτογραφίες: Getty Images/Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!