Ο Σπύρος Καπράλος λίγο μετά την έναρξη του 1st GWomen Sports Summit χαιρέτησε τους θεατές και μετέφερε αρχικά τα συγχαρητήριά του στο Gazzetta.gr και όλους τους συνεργάτες του που διοργάνωσαν το πρώτο συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό. Όμως, το συνόδευσε με ένα μικρό «παράπονο». Με το ότι φτάσαμε στο 2022 για να διεξαχθεί ένα τέτοιο συνέδριο στη χώρα μας. «Και εκεί καθυστερήσαμε πολύ όπως και σε αρκετά πράγματα» εξήγησε. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συνέχισε εξηγώντας πως έχει η κατάσταση στον κόσμο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικά και μη πόστα.
(Photo credits: Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός)
«Πρώτα απ’ όλα η ΔΟΕ, βλέποντας το πρόβλημα πως στον διεθνή αθλητισμό υπήρχαν λιγότερες γυναίκες, λιγότερες προπονήτριες, λιγότερες αθλήτριες έβαλε σαν στόχο, μία γενική κατεύθυνση, τουλάχιστον το 30% να είναι από το αντίθετο φύλο. Όπως μου θύμιζε ο πρώην συμπαίκτης μου και Γενικός Γραμματέας αθλητισμού, Γιώργος Μαυρώτας, όταν πήγαμε στους Ολυμπιακούς του 1984 το ποσοστό των γυναικών ήταν 23%. Στο Τόκιο 2020 το ποσοστό ήταν 49% και στο Παρίσι 2024, για πρώτη φορά, θα είναι ίδιος αριθμός μεταξύ ανδρών και γυναικών. Θα υπάρχει ισορροπία. Μάλιστα, στο Τόκιο για πρώτη φορά οι Εθνικές επιτροπές είχαν το δικαίωμα να έχουν δύο σημαιοφόρους, και γυναίκα και άντρα και η Ελλάδα πήγε με τους Ολυμπιονίκες Άννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια. Οπότε σε επίπεδο αθλητών, μεταλλίων κτλ έχει δοθεί λύση μειώνοντας αθλητές από ορισμένα αθλήματα και προσθέτοντας και γυναικεία αγωνίσματα, κάτι που ξένισε στην αρχή όταν μπήκε για παράδειγμα το πόλο γυναικών, η πάλη κτλ. Όμως αυτό πια έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία. Και σε διοικητικό επίπεδο, ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών στις επιτροπές της ΔΟΕ πια είναι 50-50».
Την κοινή προσπάθεια όλων για πιο ισχυρή γυναικεία παρουσία στον αθλητισμό είτε ως αθλήτριες είτε ως προπονήτριες, είτε ως στελέχη και για την ισότητα σε όλα τα αθλήματα. επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, στο χαιρετισμό του στο Women's sport summit από το Gwomen pic.twitter.com/Z2oZimWliq
— Ηellenic Olympic Committee (@HellenicOlympic) November 21, 2022
Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό και τα ποσοστά είναι πιο χαμηλά αν και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σήμερα: «Στην Ελλάδα είχαμε πολύ λίγες γυναίκες στα διοικητικά και ακόμη λιγότερες σε ό,τι αφορά το προπονητικό έργο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 γυναίκες προέδρους σε ελληνικές ομοσπονδίες, όπως η Σοφία Σακοράφα στον ΣΕΓΑΣ. Πριν από 4 χρόνια είχαμε μόνο μία, άρα και εκεί υπάρχει πρόοδος. Ο κύριος υπουργός έχει εφαρμόσει τον νόμο να είναι υποχρεωτικό να είναι το 25% των υποψηφιοτήτων γυναίκες». Μάλιστα, με αφορμή του συνέδριο του GWomen, ο κύριος Καπράλος έκανε γνωστή και μία πρόταση που έχουν απευθυνόμενος στον Υφυπουργό αθλητισμού: «Έχουμε μία πρόταση σε αυτό αλλά για να το δούμε να εφαρμόζεται αυτό, θα πρέπει στην αρχή να το «σπρώξουμε» και ίσως να μην είναι τόσο δημοκρατικό όμως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Να είναι υποχρεωτικό το 25% των γυναικών να εκλεγούν στα διοικητικά συμβούλια. Το εφαρμόσαμε στις ευρωπαϊκές επιτροπές, όπου βάλαμε σαν όριο 30% και στην πράξη τελικά είναι το 40% στα διοικητικά συμβούλια. Και από την πείρα αυτών των δύο χρόνων που έχω, θα σας πω πως το διοικητικό συμβούλιο δουλεύει πολύ καλύτερα από πριν».
Τέλος, εξήγησε πως εντοπίζεται πρόβλημα στα ποσοστά των γυναικών στις προπονητικές θέσεις αλλά έδωσε το μήνυμα πως η ΕΟΕ είναι ανοιχτή σε όλα: «Εκεί που υπάρχει πρόβλημα, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι στις προπονήτριες. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο είχαμε μόνο τρεις προπονήτριες και στους Μεσογειακούς Αγώνες καμία. Άρα εκεί υπάρχει πρόβλημα, που ισχύει και στην ευρώπη βέβαια που σημαίνει πως χρειάζεται μία προσπάθεια γενικότερη. Σαν Ολυμπιακή Επιτροπή είμαστε ανοιχτή. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου. Οι γυναίκες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερες μάχες για να μπορέσουν να επιβληθούν στους ανδροκρατούμενους χώρους αλλά πιστεύουμε πως αυτά αλλάζουν».