Αν μπορούσε κάποιος να προσδώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον αθλητισμό και δη στον γυναικείο, αυτά θα ήταν: Ισότητα, έμπνευση, ενδυνάμωση. Ο γυναικείος αθλητισμός έχει φωνή και το Gazzetta Women για 2η διαδοχική χρονιά του δίνει το βήμα να έρθει στο προσκήνιο, να εκφραστεί, να ακουστεί.
Το Gazzetta διοργανώνει το μοναδικό ελληνικό συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό, στις 11 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, προσκαλώντας κάποιες από τις πρωταγωνίστριες που δίνουν πνοή σε ιστορίες που συναρπάζουν.
Με άξονες όχι μόνο την επιτυχία, μα (κυρίως) την αδιαπραγμάτευτη προσπάθεια, την συνεχή πρωτοπορία, την ψυχική και πνευματική δύναμη. Το φετινό Τhe GWomen Sports Summit θα εστιάσει σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Empowerment, Equality, Inspiration και «Generation Win».
Δεκαπέντε συνολικά προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού, θα «παρελάσουν» από την σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Στο πρώτο χρονικά panel -equality- θα συνομιλήσουν οι: Βασιλεία Γκουζίνη (Προπονήτρια μπάσκετ), Ελένη Πόλακ (Πρωταθλήτρια στο επί κοντώ), Εφη Σφυρή (Ολυμπιονίκης beach volley/Πρωταθλήτρια Ευρώπης) και Χριστίνα Τσιλιγκίρη (Πρόεδρος Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας & Πρόεδρος EMCA).
Γκουζίνη: «Δεν ξεχωρίζω αν προπονώ άνδρες ή γυναίκες. Κοιτάζω τους χαρακτήρες και τι μπορούν να μου δώσουν στο γήπεδο»
Η Βασιλεία Γκουζίνη έγραψε ιστορία νωρίτερα φέτος στη σεζόν και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση του Αμαρουσίου με τον ΠΑΟΚ, όταν ανέλαβε χρέη head coach και έγινε η πρώτη γυναίκα που τα καταφέρνει στη Basket League. Το καλοκαίρι του 2021 το όνομά της είχε ήδη γραφτεί στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ως η πρώτη γυναίκα σε πάγκο ανδρικής ομάδας σε εθνική κατηγορία. Για εκείνο το επίτευγμα, η Ελληνίδα πρώην καλοθασφαιρίστρια είχε δηλώσει στο Gazzetta: «Δεν ξεχωρίζω αν προπονώ άνδρες ή γυναίκες. Κοιτάζω τους χαρακτήρες και τι μπορούν να μου δώσουν στο γήπεδο».
Η Ελένη Πόλακ που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει κατακτήσει και την 5η θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, έχει δώσει σημαντικούς αγώνες και μακριά από τα στάδια και μιλώντας στο Gazzetta, στη διάρκεια του πρόσφατου Παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου, εξηγούσε πως: «Έχω φτάσει σε ένα σημείο που βλέπω ότι το άθλημα δεν μπορεί να με βοηθήσει, ούτε οικονομικά». Σήμερα έχει επιστρέψει στις προπονήσεις κοιτώντας μπροστά της ένα 2024 γεμάτο μεγάλους αγώνες.
Το όνομά της είναι ταυτισμένο με το μπιτς βόλεϊ. Η Έφη Σφυρή άνοιξε τον δρόμο, τον διέσχισε με επιτυχία και τώρα διδάσκει τα μυστικά του αθλήματος που σημάδεψε τη ζωή της στην ακαδημία της.
Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, με θητεία στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, γνωρίζει καλά πως είναι να είσαι μια γυναίκα σε θέση ευθύνης στην Ελλάδα του «σήμερα». «Χρειάστηκε πάρα πολλές φορές να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, να αποδείξω αυτονόητα πράγματα, τα οποία δυστυχώς σε έναν κόσμο ισότητας δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο GWomen.
Δεύτερο χρονικά είναι το panel Inspiration και σειρά έχει η συζήτηση των: Στέλλα Σμαραγδή (Παραολυμπιονίκης του μήκους), Βασιλική Μιλούση (Ολυμπιονίκης Ενόργανης Γυμναστικής), Στέλλα Ντζάνη (Διεθνής παίκτρια ποδοσφαίρου), Αθηνά Παπαφωτίου (Διεθνής παίκτρια βόλεϊ).
Ντζάνη: «Ποδόσφαιρο σημαίνει, να μπαίνεις στο χειρουργείο για καρκίνο και ν' ονειρεύεσαι την επιστροφή σου»
Από την ημέρα που γεννήθηκε η Στέλλα Σμαραγδή ήρθε αντιμέτωπη με προκλήσεις. Η 27χρονη σήμερα πρωταθλήτρια του μήκους, γεννήθηκε με μία μαιευτική παράλυση στο δεξί της χέρι, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να διεκδικήσει όσα ονειρεύτηκε μεγαλώνοντας. Το 2020 πέρασε τον δυσκολότερο τραυματισμό της καριέρας της. Το 2021 επέστρεψε με παγκόσμιο ρεκόρ και την 6η θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Το 2023 συνεχίζει να προσπαθεί να σπάσει κάθε φράγμα.
«Η Βασιλική αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η γυμναστική δεν είναι ένα άθλημα μόνο για έφηβες αθλήτριες αλλά και για ενήλικες, καθώς και για μητέρες που θέτουν στόχους και δεν φοβούνται να τους κυνηγήσουν», έγραψε European Gymnastics άμα τη επιστροφεί της Βασιλικής Μιλλούση στο άθλημα που δοξάστηκε. Η πρωταθλήτρια, επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους το 2023, έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, ούσα πλέον μητέρα δύο παιδιών και επιβεβαίωσε ότι τίποτα μπορεί να σταθεί εμπόδια όταν στέκεται στο μπόι των ονείρων σου.
Η πολύπειρη ποδοσφαιρίστρια της ΑΕΚ, Στέλλα Ντζάνη, είναι πρωταθλήτρια στη μεγαλύτερη μάχη. Σε αυτή τη ζωής. Η 34χρονη άσος που έγινε μητέρα και αποφάσισε να επιστρέψει στο «γρασίδι», στάθηκε με θάρρος απέναντι στον καρκίνο του μαστού και νίκησε.
Έχοντας κάνει μια ιδιαίτερα αξιόλογη καριέρα στο εξωτερικό, παίζοντας για 7 χρόνια σε πρωταθλήματα όπως το ιταλικό, το γερμανικό και το γαλλικό, η Αθηνά Παπαφωτίου αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα μας. Η έμπειρη πασαδόρος ασχολείται παράλληλα με το βόλεϊ με τον φιλανθρωπικό οργανισμό ThriBoo για τον οποίο, μιλώντας σε παλαιότερη συνέντευξή της στο GWomen, τόνισε: «Ο αθλητισμός μας διαμόρφωσε στα άτομα που είμαστε σήμερα, έδωσε σχήμα στον χαρακτήρα μας και κυρίως έδωσε ευκαιρίες έκφρασης των ιδιαιτεροτήτων μας. Αυτό που μας προσέφερε ο αθλητισμος, θελουμε να το ανταποδώσουμε σε κοινότητες με περιορισμένους πόρους πρόσβασης, ως μια εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού».
Μετά το pop up panel για το μπάσκετ, ακολουθεί εκείνο για το empowerment στο οποίο θα μοιστούν τις μοναδικές ιστορίες τους οι: Αντιγόνη Nτρισμπιώτη, (Πρωταθλήτρια Ευρώπης & 3η στον κόσμο στο βάδην), Άννα Κορακάκη (Χρυσή Ολυμπιονίκης σκοποβολής), οι αδερφές Βασιλική Αλεξανδρή, Άννα-Μαρία Αλεξανδρή, Ειρήνη Αλεξανδρή (Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης) και ο Χαράλαμπος Πετράς, Ψυχολόγος ISCP, ICF, PCC / Executive Coach / Συγγραφέας).
Ντρισμπιώτη: «Παλιά πίστευα πως δεν μπορώ να βαδίσω με αυτές τις αθλήτριες, τώρα τις κερδίζω»
Από τη στιγμή που η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη μπήκε στο στάδιο με την ελληνική σημαία στα χέρια, οδεύοντας προς τον τερματισμό ως τρίτη ανάμεσα στις 47, προσπαθούσε να βεβαιώσει τον εαυτό της πως πέτυχε τον στόχο της, πήρε το πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35χλμ, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα 35 χιλιόμετρα με χρόνο 2:43.22 και έγινε η πρώτη Ελληνίδα βαδίστρια με μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, διδάσκοντας σε όλη την Ελλάδα την αρετή της επιμονής και της σκληρής δουλειάς.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, θα αποχαιρετήσει ακόμη ένα έτος με πολλές διακρίσεις. Η Δραμινή πρωταθλήτρια έχει βάλει... σκοπό της να χαρίζει περήφανες στιγμές στο ελληνικό κοινό καθώς αυτή είναι η πολλοστή χρονιά που κατακτά πλήθος μεταλλίων, με τα σημαντικότερα να είναι τα δύο αργυρά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό που της έδωσε τον τίτλο που έλειπε από τη συλλογή της.
Οι Άννα-Μαρία, Ειρήνη και Βασιλική Αλεξανδρή, είναι τρεις αδερφές από τον Βόλο που «μαγεύουν» και κατακτούν τον κόσμο της καλλιτεχνικής κολύμβησης εκπροσωπώντας την Αυστρία. Οι τρεις τους θα μπορούσαν να φέρνουν τεράστιες επιτυχίες για τα ελληνικά χρώματα όμως η αναξιοκρατική συμπεριφορά που δέχονταν από την ελληνική ομοσπονδία τις έκανε να βρουν άλλη διέξοδο και, τελικά, να λάμψουν στις μεγαλύτερες σκηνές για χάρη της Αυστρίας. Ενδεικτικά, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του καλοκαιριού ανέβηκαν όλες στο βάθρο...
Από πλευράς του ο Χαράλαμπος Πετράς σπούδασε Ψυχολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανθρωπολογία & Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές με ειδίκευση στην Ανθρωπολογία. Εργάζεται κλινικά και θεραπευτικά από το 2009 και παράλληλα με το κλινικό του έργο, πρωτοπορεί στο Performance Coaching με την μέθοδο EMDR, σε Ελλάδα & Κύπρο.
Στο τελευταίο χρονικά panel αυτό της νέας γενιάς πρωταθλητριών και των Ολυμπιακών Αγώνων (generation win - Olympic Games) φιλοξενούνται οι Δώρα Γκουντούρα (Πρωταθλήτρια ξιφασκίας), Εμμανουέλα Κατζουράκη (Πρωταθλήτρια σκοποβολής), Νίκη Μπακογιάννη (Αργυρή Ολυμπιονίκης στο ύψος), Όλγα Βασδέκη (Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν), Έυη Μωραϊτίδου, (Ασημένια Ολυμπιονίκης στο πόλο).
Γκουντούρα: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι 10 λεπτά, η προσπάθειά μου να φτάσω εκεί, 15 χρόνια»
Η Δώρα Γκουντούρα Νο4 στην παγκόσμια κατάταξη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο ξιφασκίας στο Αλγέρι μαζί με την έτερη ελληνίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας Δέσποινα Γεωργιάδου. Φυσικά τώρα σειρά έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και το όνειρο μιας διάκρισης εκεί, στο κορυφαίο επίπεδο. Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο GWomen είχε αναφέρει: «Από την εμπειρία της μίας Ολυμπιάδας σου λέω πως οι Ολυμπιακοί είναι δέκα λεπτά. Τόσο διήρκεσε η προσπάθειά μου στους Ολυμπιακούς. Η προσπάθειά μου να φτάσω εκεί όμως; 15 χρόνια».
Η Εμμανουέλα Κατζουράκη, μόλις 23 ετών πρωταθλήτρια σκοποβολής λίγους μήνες μετά τον «εφιάλτη» που έζησε στα Τέμπη, αποφάσισε να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μετατρέποντας έτσι τον αθλητισμό σε πολύτιμο εργαλείο επούλωσης του τραύματος. Και όχι μόνο πήρε μέρος, μα κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο κλείνοντας παράλληλα θέση και στους ερχόμενους Ολυμπιακούς του Παρισιού, για να κάνει απόλυτα φανερό πως θα μιλάμε για εκείνη για πολύ καιρό.
Ένα από τα «στοιχειωμένα» πανελλήνια ρεκόρ στον ελληνικό στίβο είναι αυτό στο Ύψος γυναικών. Σημειώθηκε το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και δύσκολα θα... καταρριφθεί. Το 2,03μ ήταν μια... δημιουργία της Νίκης Μπακογιάννη. Την ανέβασε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, πίσω από την Στέφκα Κονσταντίνοβα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της χάρισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες αφού η διαφορά του ύψους της με το ύψος που πέρασε ήταν 33 εκατοστά!
Τόσο εκείνη, όσο και η Εύη Μωραϊτίδου έχουν γευτεί τόσο τη χαρά της συμμετοχής, όσο και τη δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 1994 μέχρι το 2008, η απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης Γυναικών, με την οποία πήρε το Αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.
Στην ιδιαίτερη παρέα τους και η Όλγα Βασδέκη που για μία δεκαετία ήταν παρούσα σε όλα τα μεγάλα ραντεβού και διεκδικήτρια μεταλλίων. «Χάλκινη» στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης, «χρυσή» στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης ένα χρόνο πριν και χάλκινη το ‘96 στη Στοκχόλμη και το Ευρωπαϊκό κλειστού, ενώ έχει εξαιρετικά πλασαρίσματα σε πολλές άλλες διοργανώσεις, όπως η 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και η 4η θέση στο Παγκόσμιο της Αθήνας το 1997.