Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Συνέδριο Γυναικείου Αθλητισμού, το μοναδικό συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό στην Ελλάδα, που διοργανώθηκε για 2η χρονιά από το Gazzetta στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είχε ανεξήγητη -για πρωί Δευτέρας- κίνηση. Ο φρενήρης ρυθμός της πόλης, το μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους και η «κακή» φήμη που συνοδεύει την «αυγή» κάθε βδομάδας, σταματούσαν μπρος στο επιβλητικό κτίριο που δεσπόζει στο σημείο τομής της Ηρώων Πολυτεχνείου, με τη Βασιλέως Γεωργίου.
Στα σκαλιά που προηγούνται της εισόδου στο εντυπωσιακό νεοκλασσικό κτίριο, που έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, μια μωβ πινακίδα «προλογούσε» όσα επρόκειται να λάβουν χώρα εντός.
Το 2ο GWomen Summit ήταν ο... ηθικός αυτουργός της συνάντησης εμβληματικών μορφών του γυναικείου αθλητισμού και καθολικά υπεύθυνο για την πρωτόγνωρη ζωηράδα εντός του Θεάτρου.
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός & Intime
Οι εγγραφές ξεκίνησαν -όπως ήταν προγραμματισμένο- από τις 09:30, με τον κόσμο να καταφθάνει, να παραλαμβάνει το goodie bag και να παίρνει τη θέση του. Σαν σε παράλληλα σύμπαντα σε πλήρη εναρμόνηση, η ζωηράδα εντός του κτιρίου, με τους «τρελούς» ρυθμούς της πόλης. Σπουδαίες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, παίκτριες και παίκτες με εντυπωσιακά επιτεύγματα άρχισαν επίσης να καταφθάνουν. Άλλοι σε ρόλο ομιλητή, κάποιοι σε εκείνον του θεατή. Αντάλλαζαν θερμές χειραψίες και εκμεταλλεύονταν τον χρόνο πριν τους εναρκτήριους χαιρετισμούς.
Λίγο μετά τις 10:00 είχαμε... τζάμπολ, με τον δημοσιογράφο του Gazzetta, Αντώνη Καλκαβούρα, να συστήνει την Trish Christakis ρεπόρτερ και παρουσιάστρια του CBS στο κοινό του Δημοτικού Θεάτρου, αλλά και σε όσους περίμεναν συντονισμένοι μπροστά στις οθόνες τους, να παρακολουθήσουν το δεύτερο συνέδριο γυναικείου αθλητισμού που διοργάνωσε το Gazzetta.
GWomen Summit: Γκουζίνη, Πόλακ, Σφυρή και Τσιλιγκίρη μίλησαν για την ισότητα στο αθλητισμό
Η Βασιλεία Γκουζίνη, η Ελένη Πόλακ, η Έφη Σφυρή και η Χριστίνα Τσιλιγκίρη ήταν οι πρώτες που πήραν τις θέσεις τους στην σκηνή σε μια συζήτηση για την ισότητα (equality) που έγινε υπό την «καθοδήγηση» του Δημήτρη Κωνσταντινίδη.
«Έσπασαν τα τηλέφωνα όταν κοούτσαρα για έξι λεπτά σε αγώνα Basket League... Είναι φυσιολογικό όταν αποβάλλεται ο προπονητής να αναλαμβάνει ο βοηθός του. Αν κρίνουμε πως δεν υπάρχει άλλη γυναίκα στην Α1 βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος», είπε μεταξύ άλλων η προπονήτρια μπάσκετ Βασιλεία Γκουζίνη.
«Σε κανένα κομμάτι δεν υπάρχει ισότητα. Είναι πολλές φορές που έχω σκεφτεί να τα παρατήσω», τόνισε από πλευράς της η πρωταθλήτρια στο επί κοντώ Ελένη Πόλακ.
«Το ανδρικό βόλεϊ με... κεκτημένη ταχύτητα από ποδόσφαιρο και μπάσκετ έγινε επαγγελματικό, ενώ το γυναικείο όχι. Ένα από τα βασικά μας ζητήματα είναι η ασφάλιση», ανέφερε η Ολυμπιονίκης του μπιτς βόλεϊ Έφη Σφυρή
«Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει για να υπάρχει ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών. Πρέπει να υπάρχουν όμως και ίσες ευκαιρίες στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα», τόνισε με τη σειρά της η πρόεδρος του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη.
Ακολούθησε το pop up panel με θέμα το μπάσκετ, καλεσμένους σπουδαίους ανθρώπους του αθλήματος και συντονιστές τους Κωνταντίνο Μελάγιες και Βάσω Στασινού.
Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, έδωσε το παρών διαδικτυακά, τονίζοντας «θεωρώ πολύ σημαντική την ανάληψη της τελικής φάσης του EuroBasket 2025 από την Ελλάδα. Βάζουμε από κοινού ένα δυνατό στοίχημα που σίγουρα θα κερδίσουμε! Κάνουμε ενέργειες μέσα και έξω από το παρκέ για την ανάπτυξη του μπάσκετ Γυναικών». Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, αναφέρθηκε στους στόχους της Ομοσπονδίας που είναι -μεταξύ άλλων- να καταφέρει να φέρει περισσότερα κορίτσια στο μπάσκετ.
Καπογιάννη στο GWomen Summit: «Οι γυναίκες με τις ίσες ευκαιρίες μπορούν να μεγαλουργήσουν, αρκεί να τις παίρνουν»
Η Ελένη Καπογιάννη που διαπρέπει στην προπονητική μίλησε για την εμπειρία της από το Ιράν, αλλά και στο τι θα πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί το άθλημα στη χώρα μας, ενώ η Μαριέλλα Φασούλα στάθηκε στις διαφορές Ελλάδας και Ισπανίας ενώ αναφέρθηκε και στην προώθηση που έχει ανάγκη του άθλημα. Η Ελεάννα Χριστινάκη μίλησε για το Eurobasket Women του 2025 αλλά και την ισότητα στον αθλητισμό που θα έρθει μέσω της μεγαλύτερης προβολής, και η Άννυ Κωνσταντινίδου, ανέλυσε με τη σειρά της το πλάνο της Ομοσπονδίας για το μπάσκετ Γυναικών, τονίζοντας πως το μπάσκετ Γυναικών αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της πίτας που μοιάζει παρθένο.
Σε ένα ιδιαίτερο... one to one δύο θρύλοι του μπάσκετ Εβίνα Μάλτση και Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησαν για το equal pay, αλλά την κουλτούρα του Έλληνα φιλάθλου σε ό,τι αφορά το μπάσκετ γυναικών, με τον legend της Euroleague να τονίζει χαρακτηριστικά: «Για μένα, είναι σαν... σκάκι αυτό που βλέπεις στο μπάσκετ Γυναικών. Πρέπει να γίνει επένδυση στο μάρκετινγκ ώστε το άθλημα να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του».
Ακολούθησε η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ κωφών Φρόσω Δρακάκη με τη δική της μοναδική ιστορία, πριν ανέβει στην σκηνή του δημοτικού θεάτρου η 17 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης Αλέσια Ζεκίνι. Η σπουδαία deep diver που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ 38 φορές μίλησε για την αξία του ονείρου που σε κάνει να εξελίσσεσαι και να συνεχίζεις ακόμα και τις φορές που αποτυγχάνεις.
Οι Στέλλα Σμαραγδή, Βασιλική Μιλλούση, Στέλλα Ντζάνη, Αθηνά Παπαφωτίου, συνέθεσαν το panel inspiration, με την κάθε μία να καθηλώνει με τη δική της ιστορία αδιαπραγμάτευτης προσπάθειας και πίστης στον εαυτό, εμπνέοντας και συγκινώντας. «Όταν εμένα μου παρουσιάστηκε ο καρκίνος, πράγμα που πρέπει να λέμε κι όχι να ντρεπόμαστε γι’ αυτό, είπα πως θα το αντιμετωπίσω ως μια σοβαρή ίωση. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ στο να το ξεπεράσω. Μετά το χειρουργείο έλεγα κάθε μέρα πως θα περάσουν οι μέρες αυτές και θα γυρίσω στον αθλητισμό», είπε η ποδοσφαιρίστρια της ΑΕΚ Στέλλα Ντζάνη.
Μεγάλη έμπνευση προσέφερε με τη σειρά της και η Άσπα Λέκκα, η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στο κλαμπ των μονόκερων με την JOKR και πρώην αθλήτρια του χάντμπολ εξιστορώντας τη δική της ιστορία που βάδισε ανάμεσα στον αθλητισμό και την επιχειρηματικότητα.
Ντρισμπιώτη στο GWomen Summit: «Το παιδί του "πεζοδρομίου" είναι πιο δυνατό από αυτό που με μεγαλώνει στα πούπουλα»
Ακολούθησε η μοναδική Αντιγόνη Nτρισμπιώτη, που έδωσε το παρών διαδικτυακά, με σύνδεση από τη Μελβούρνη μιλώντας για ακόμα μια φορά από ψυχής, αλλά και η Άννα Κορακάκη, που δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα μιας πολιτείας και μιας κοινωνίας που είναι παρούσες μονάχα στις μεγάλες επιτυχίες.
Στο panel empowermet που συντόνισε ο Νίκος Παπαδογιάννης βρέθηκαν και ο ψυχολόφος Χαράλαμπρος Πετράς, ο Άρης Ζαφειράτος, αλλά και οι Βασιλική, Άννα - Μαρία και Ειρήνη Αλεξανδρή, οι τρίδυμες παγκόσμιες πρωταθλήτριες στη συγχρονισμένη κολύμβηση που βίωσαν την απόρριψη της χώρας που γεννήθηκαν και αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρό τους στην Αυστρία με τη σημαία της οποίας πλέον κατακτούν κορυφές.
Αδελφές Αλεξανδρή στο GWomen Summit: «Φύγαμε στα 15 μας από την Ελλάδα, δεν είχαμε την επιλογή να τα παρατήσουμε»
Ο Μάικ Φουντεδάκης, Πρόεδρος Ελληνικής ομοσπονδίας cheerleading, ανέβηκε στην σκηνή αμέσως μετά, «συστήνοντας» στο κοινό ένα άθλημα που έχει φέρει σπουδαίες διακρίσεις στη χώρα μας και έπειτα ήταν η σειρά της νέας γενιάς υπό την συνοδεία θρυλικών μορφών του ελληνικού στίβου.
Η Δώρα Γκουντούρα και η Εμμανουέλα Κατζουράκη οι οποίες μετρούν αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, όπου θα βιώσουν την ασύγκριτη για τον αθλητισμό εμπειρία της Ολυμπιάδας, άκουσαν τις ιστορίες ζωής των Νίκη Μπακογιάννη, Όλγα Βασδέκη και Εύη Μωραϊτίδου που ευτύχισαν να αγωνιστούν σε αυτό το υψηλό επίπεδο στο panel Generation Win - Olympic Games που συντόνισε η Πηνελόπη Γκιώνη.
Λίγο πριν... πέσει η αυλαία στο 2ο Συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό, η Δώρα Γκουντούρα υποδέχτηκε στην σκηνή δύο μικρές επίδοξες πρωταθλήτριες στην ξιφομαχία, σε μια εντυπωσιακή «παράσταση» που είχε στόχο να μάς γνωρίσει ένα άθλημα με ελάχιστη προβολή, μα τόσες διακρίσεις για τη χώρα μας.