Η Άρτεμις Σπανού.
08/09/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Η αρχηγός της εθνικής γυναικών, Άρτεμις Σπανού, στο GWomen: «Ανατριχιάζω αν σκεφτώ το βάθρο σε γεμάτο ελληνικές σημαίες γήπεδο»

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Eurobasket γυναικών το 2025 και η αρχηγός της «γαλανόλευκης» Άρτεμις Σπανού μιλά στο GWomen για τα οφέλη μιας διοργάνωσης ενός τόσο μεγάλου τουρνουά.

Η ευρωπαϊκή καρδιά του μπάσκετ γυναικών θα χτυπήσει στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το Eurobasket γυναικών του 2025, για πρώτη φορά μετά από 20 περίπου χρόνια.

Η Άρτεμις Σπανού μπορεί να μη θέλει να προτρέχει ή να μην επιτρέπει στον εαυτό της να κάνει μεγαλεπίβολα σχέδια, όμως η εικόνα ενός γεμάτου γαλανόλευκες σημαίες γηπέδου και το βάθρο των νικητών, της προκαλεί ανατριχίλα.

Η αρχηγός της εθνικής γυναικών μίλησε στο GWomen, σχολιάζοντας αυτή την «πάρα πολύ σημαντική» για τη χώρα μας και το γυναικείο μπάσκετ εξέλιξη.

-Πώς δέχθηκε η ομάδα τα νέα;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα, για το γυναικείο μπάσκετ, μια τέτοια διοργάνωση να έρχεται στη χώρα μας, ειδικά από την στιγμή που η ομάδα μας είναι νεανική, έχει ανανεωθεί πρόσφατα, και θα έχει τον χρόνο ως τότε να παρουσιάσει ένα καλό πρόσωπο. Δεν έχω μάθει ακόμα τις αντιδράσεις από όλες τις παίκτριες, αλλά πιστεύω πως θα είχαν παρόμοια αντίδραση με τη δική μου. Χαρήκαμε πάρα πολύ γιατί συν τις άλλοις φεύγει κι ένα μικρός άγχος από τις πλάτες μας, θα είμαστε εκεί, θα δώσουμε το παρών, δεν θα έχουμε το άγχος των παραθύρων και μπορούμε από τώρα να φτιάξουμε ένα πλάνο ώστε να είμαστε καθόλα έτοιμες όταν φτάσει η διοργάνωση».

-Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες μέχρι την ημέρα της έναρξης του τουρνουά; Τι περιμένε από πλευράς Ομοσπονδίας;

«Η Ομοσπονδία έχει σίγουρα πλάνο. Μας είχε ανακοινώσει ότι θέλει η χώρα να φιλοξενήσει το τουρνούα και το έκανε πράξη, έγινε δηλαδή το πρώτο βήμα και είμαι σίγουρη ότι έχουν δρομολογηθεί και τα επόμενα ώστε να έχουμε την καλύτερη διοργάνωση που θα μπορούσαμε. Επιπλέον δεδομένα θα βοηθήσουν κι εμάς εξωαγωνιστικά -γιατί το ένα επηρεάζει το άλλο- να είμαστε στο top επίπεδο και να τα πάμε όσο καλύτερα γίνεται. Είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα και ο κόουτς και οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας θα τα βάλουν όλα σε πλάνο και θα ενημερωθούμε για το τί θα γίνει μέχρι τότε».

-Η παρουσία της Εθνικής στο Eurobasket τι αίσθηση σας άφησε;

«Παίζουμε ένα σπορ, που όπως σε όλα τα αθλήματα, κάποιος πρέπει να κερδίσει και κάποιος να χάσει. Δυστυχώς ήμασταν εμείς που χάσαμε. Η παρουσία μας στο τελευταίο ευρωμπάσκετ μας αφήνει γλυκόπικρη γεύση, γιατί αποκλειστήκαμε μεν πρόωρα, αλλά δείξαμε στον κόσμο και τον εαυτό μας ότι μπορούμε να βρεθούμε σε αυτό το επίπεδο και να κοντράρουμε στα ίσια τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Ο αποκλεισμός μας έδωσε ένα επιπλέον βάρος στους ώμους μας, να δουλέψουμε πιο σκληρά η καθέ μία ξεχωριστά και όλες μαζί για να είμαστε έτοιμες να τα πάμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον».

-Επιτρέπεις στον εαυτό σου να σκέφτεται το βάθρο μπροστά σε ένα «βαμμένο» γαλανόλευκο κοινό;

«Μου το λες και ανατριχιάζω, σίγουρα σαν αθλητή σε τέτοιο επίπεδο το θες, για την ομάδα σο, δεν θα προτρέξω όμως γιατί έχω μάθει στην καριέρα μου, ειδικά στην εθνική, να βάζουμε όλοι μαζί συγκεκριμένους στόχους. Αρχικά ήταν να περάσουμε στην τελική φάση -που έγινε- μετά στην επόμενη, στη φάση των "8". Μικρούς στόχους και βήμα - βήμα τη φορά. Όταν ονειρεύεσαι δεν σου κρύβω ότι αυτό υπάρχει στο μυαλό σου, σίγουρα, αλλά ξέρεις πόσο σκληρή δουλειά πρέπει να γίνει για να πάρει σάρκα και οστά. Είναι στο χέρι μας να δουλέψουμε, στο χέρι των προπονητών μας να βοηθήσουν και να έχουμε και λίγο τύχη. Χρειάζεται γενικά πάρα πάρα πολύ δουλειά για να γίνει το όνειρο ρεαλιστικό».

-Τι απαντάς σε αυτός που τείνουν να υποτιμούν το μπάσκετ γυναικών έναντι αυτό των ανδρών;

«Πάντα το είχαμε αυτό, ποτέ το γυναικείο μπάσκετ δεν ήταν ψηλά στα μάτια και τα κεφάλια ορισμένων. Έχω πλέον παίξει αρκετά χρόνια και έχω μάθει να μην πολυασχολούμαι με αυτά. Αυτή είναι η κατάσταση, εσύ αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό και τα αρνητικά σχόλια να τα παίρνεις ως ένα έξτρα κίνητρο».

-Πώς είδες την παρουσία της εθνικής ανδρών στο Μουντομπάσκετ;

«Λόγω προπονήσεων δεν είδα όλα τα παιχνίδια της εθνικής, αλλά μιλάμε για μια καινούργια, νεανική ομάδα... Δυστυχώς ο Γιάννης δεν κατάφερε λόγω του τραυματισμού του να είναι εκεί, όπως και άλλα παιδιά, ο Κώστας, ο Νικ, που θα ήταν σίγουρα σημαντική η παρουσία τους. Αλλά ένιωσα περηφάνια όσο τους είδα. Είδα μια εθνική να παίζει με το ελληνικό στοιχείο, με πάθος, με ενέργεια, ψυχή. Τίποτα αρνητικό για την ομάδα μας γιατί έδωσε το 100% της».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]