gwoman
11/12/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

GWomen Summit: Γκουζίνη, Πόλακ, Σφυρή και Τσιλιγκίρη μίλησαν για την ισότητα στο αθλητισμό

Βασίλης Μπαλατσός

Η Βασιλεία Γκουζίνη, η Ελένη Πόλακ, η Έφη Σφυρή και η Χριστίνα Τσιλιγκίρη μίλησαν στο πάνελ του 2ου GWomen Summit για το θέμα της ισότητας.

Το 2ο GWomen Summit ξεκίνησε με το Equality panel. Η προπονήτρια μπάσκετ Βασιλεία Γκουζίνη, η πρωταθλήτρια στο επί κοντώ Ελένη Πόλακ, η Ολυμπιονίκης του μπιτς βόλεϊ Έφη Σφυρή και η Πρόεδρος Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και Πρόεδρος EMCA, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, υπό την «καθοδήγηση» του Δημήτρη Κωνσταντινίδη μίλησαν για το ζήτημα της ισότητας. Όχι ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αλλά ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Ένα θέμα που το γνωρίζουν καλά, καθώς το έχουν αντιμετωπίσει στην καριέρα τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Αποσπάσματα από τη συζήτηση.

Γκουζίνη: « Δεν πιστεύω στην ισότητα αλλά στην ισοτιμία»

Gwoman

«Νομίζω ότι είμαι λίγο ευλογημένη. Είμαι στον χώρο του μπάσκετ Ανδρών όμως η προσωπική μου εκτίμηση και εμπειρία είναι ότι με έχουν δεχθεί και δεν έχει κανένας πρόβλημα στην αντιμετώπιση και πώς με δέχονται.

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που εξελίσσεται, όποιος μένει στάσιμος χάνει την ουσία. Δεν πιστεύω στην ισότητα αλλά στην ισοτιμία. Είναι πάνω από όλα.

Έσπασαν τα τηλέφωνα όταν κοούτσαρα για έξι λεπτά σε αγώνα Basket League... Είναι φυσιολογικό όταν αποβάλλεται ο προπονητής να αναλαμβάνει ο βοηθός του. Αν κρίνουμε πως δεν υπάρχει άλλη γυναίκα στην Α1 βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος».

Πόλακ: «Πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω»

Gwoman

«Σε κανένα κομμάτι δεν υπάρχει ισότητα. Είναι πολλές φορές που έχω σκεφτεί να τα παρατήσω. Και ο προπονητής μου θεωρεί πως οι γυναίκες είναι πιο δύσκολες να τις προπονήσει και προτιμάει άνδρες. Θεωρεί πως εμείς σκεφτόμαστε περισσότερο.

Σκεφτόμουν να τα παρατήσω για οικονομικούς λόγους μετά το Παγκόσμιο. Δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι. Από του χρόνου δεν θα υπάρχει κα άλλο γήπεδο για στίβο ώστε να κάνουμε προπόνηση».

Σφυρή: «Η αξιοκρατία κερδίζει στο τέλος»

Gwoman

«Είμαι περήφανη που είμαι εδώ. Είναι ιδιαίτερο για εμένα επειδή είμαι Πειραιώτισσα. Βέβαια έχω αγαπήσει τον Παναθηναϊκό. Θεωρώ πως στο τέλος η αξιοκρατία κερδίζει στο τέλος.

Το βόλεϊ είναι παγκοσμίως το Νο.1 άθλημα! Στην Ελλάδα έχουμε 27.000 ερασιτεχνικά δελτία στο βόλεϊ. Εξ αυτών τα 22.000 είναι κορίτσια και 5.000 τα αγόρια. Αυτό το άθλημα έχει να δώσει φανταστικό θέαμα στις γυναίκες και το γυναικείο μπιτς βόλεϊ ακόμα περισσότερο.

Το ανδρικό βόλεϊ με... κεκτημένη ταχύτητα από ποδόσφαιρο και μπάσκετ έγινε επαγγελματικό, ενώ το γυναικείο όχι. Ένα από τα βασικά μας ζητήματα είναι η ασφάλιση».

Τσιλιγκίρη: «Η ισότητα είναι ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους»

Gwoman

«Θα έπρεπε η αξιοκρατία να υπάρχει τόσο στον αθλητισμό όσο και έξω από αυτόν. Αυτή η αξιοκρατία του αθλητισμού δεν μεταφέρεται στους χώρους διοίκηση και εργασίας έξω από αυτόν.

Ενα προσωπικό μου βίωμα όταν ξεκίνησα την καριέρα μου διοικητικά, για το πώς το αντιμετώπισα τότε, το πώς θα το αντιμετώπιζα τώρα και το πόσα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ημουν 27-28 χρονών όταν ανέλαβα διοικητική θέση στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό όπου πολύ καλά θυμάμαι τότε ήταν να γίνει μια συνάντηση μεταξύ δικηγόρων για κάποια θέματα που αφορούσαν χορηγίες. Στη συνάντηση ήταν μόνο άντρες. Παιρνώντας λοιπόν προς το χώρο για να μπουν στο συνεδριακό χώρο, περνούσαν από μπροστά μου κι ο προτελευταίος ήταν ένας ψηλός, ο οποίος μου λέει: "Κοπελιά να παραγγείλω και τρεις καφέδες; Γώργο εσύ τι θα πάρεις;". Πήγε να σηκωθεί η γραμματέας μου - εγώ ήμουν Γενική Αρχηγός στον Ολυμπιακό - της είπα να μην κάνει κίνηση. Σέρβιρα κιόλας τους καφέδες και περίμεναν να μπουν να μιλήσουν με το Γενικό Αρχηγό. Ε, μπήκα μέσα και τους χαιρέτησα. Θυμάμαι ύστερα από αρκετά χρόνια το βλέμμα τους.

Αυτό συνέβη τότε. Το αντιμετώπισα αρκετές φορές. το είδα στα μάτια των ανθρώπων όπως στα μάτια των ανθρώπων βλέπουμε στην αντίδραση όταν βλέπουν κάτι διαφορετικό και θεωρώ ότι αυτό είναι το διαφορετικό. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει για να υπάρχει ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών. Πρέπει να υπάρχουν όμως και ίσες ευκαιρίες στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα.

Θα πρέπει τα γυναικεία αθλήματα να αποκτήσουν περισσότερη δημοτικότητα. Το ποδόσφαιρο στην Ισπανία είναι πολύ ψηλά και φέρνει μεγάλες χορηγίες. Σε χώρες όπως τη γειτονική Τουρκία το βόλεϊ γυναικών είναι Νο.1 άθλημα. Εδώ έχουμε το ποδόσφαιρο Ανδρών, το μπάσκετ Ανδρών και ακολουθεί το βόλεϊ. Δεν είμαστε το 1980 αλλά στο 2023. Δεν θεωρώ λόγο μιας υποχρεωτικής ποσόστωσης θα πρέπει να πάρω τη θέση από έναν άλλο άνθρωπο. Η ισότητα δεν είναι ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες αλλά σε όλους τους ανθρώπους».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]