lionesses

Euro 2022: Εντυπωσιακή η επιρροή της διοργάνωσης στα κορίτσια που αγαπούν τον αθλητισμό, το 70% ονειρεύεται την κορυφή

Μαριλένα Καλόπλαστου

Σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Women in Sport», σχεδόν το 70% των κοριτσιών που αγαπούν τον αθλητισμό, μετά το Euro 2022 ονειρεύονται να φτάσουν στην κορυφή!

Η νίκη της Αγγλίας στο Euro γυναικών αυτό το καλοκαίρι αυξάνει τις αθλητικές φιλοδοξίες μεταξύ των κοριτσιών που αγαπούν τον αθλητισμό, αν και το χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει. Αυτό είναι το βασικό εύρημα της έρευνας που διεξήγαγε η φιλανθρωπική οργάνωση «Women In Sports» που ζητά μεγαλύτερες επενδύσεις στον αθλητισμό στο σχολείο για να εξασφαλίσει ότι τα κορίτσια έχουν πρόσβαση στα ομαδικά αθλήματα!

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν το 70% των κοριτσιών που αγαπούν τον αθλητισμό πλέον κάνουν μεγάλα όνειρα. Στοχεύουν να φτάσουν σε επίπεδα ελίτ στον αθλητισμό και δεν φοβούνται να «φωνάξουν» το πάθος τους για τα αθλήματα. Ωστόσο το χάσμα παραμένει μεγάλα μεταξύ των φύλων.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερα από 2.500 παιδιά και νέες ηλικίας 13-24 ετών κι έδειξε ότι σχεδόν το 70% των κοριτσιών που αγαπούν τον αθλητισμό ονειρεύονται να φτάσουν στην κορυφή, σχεδόν φτάνοντας το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών (75%). Αυτός ο αριθμός καθρεφτίζει αύξηση μεγαλύτερη του 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό πριν από δύο χρόνια.

Τα ευρήματα της Έκθεσης

Αλλά η έκθεση, διαπίστωσε ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη συμμετοχή

-Τα μισά κορίτσια (21%) από τα αγόρια (39%) λένε ότι κάνουν πολλά αθλήματα και δραστηριότητες,

-ενώ 17% περισσότερα κορίτσια από τα αγόρια λένε ότι αγαπούν τον αθλητισμό αλλά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν.

Οι πεισματικές ανισότητες, τα συνεχιζόμενα στερεότυπα και τα πρακτικά εμπόδια στη συμμετοχή των κοριτσιών είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από το χάσμα των φύλων, σύμφωνα με το Women in Sport. Η έρευνα έδειξε ότι παραμένει ένα σοβαρό έλλειμμα «ονείρων» συνολικά, με το 31% των κοριτσιών έναντι του 53% των αγοριών να ονειρεύονται να φτάσουν στην κορυφή του αθλητισμού.

Η φιλανθρωπική οργάνωση υποστηρίζει ότι τα κορίτσια περιβάλλονται από αποθαρρυντικά μηνύματα που τους λένε ότι η κοινωνία δεν εκτιμά τον γυναικείο αθλητισμό.

-4 στα 10 κορίτσια πιστεύουν ότι ο γυναικείος αθλητισμός εξακολουθεί να θεωρείται χαμηλότερης αξίας από τον ανδρικό αθλητισμό και ότι τα κορίτσια δεν αναμένεται να είναι καλά στον αθλητισμό.

Ωστόσο, οι συμπεριφορές αρχίζουν να αλλάζουν. Περισσότερα αγόρια, ιδιαίτερα τα έφηβα αγόρια, αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αδικία στον αθλητισμό και επιθυμούν να δουν τον γυναικείο αθλητισμό να ανθίζει.

-Δύο στα πέντε αγόρια (42%) θέλουν να δουν περισσότερη υποστήριξη στον γυναικείο αθλητισμό, αύξηση 10% σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.

-Τα αγόρια γνωρίζουν επίσης περισσότερο ότι ο γυναικείος αθλητισμός αντιμετωπίζεται λιγότερο σοβαρά και ότι υπάρχει κενό χρηματοδότησης.

Τα κορίτσια θα ήθελαν επίσης να δουν αυξημένη ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Περίπου 7 στα 10 κορίτσια πιστεύουν ότι η ίση κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θα ήθελαν επίσης να δουν αυξανόμενη υποστήριξη για τις αθλητικές ομάδες γυναικών και κοριτσιών (58%), περισσότερους εορτασμούς για τα επιτεύγματα των γυναικών (54%), υψηλότερο προφίλ για μια ευρύτερη ποικιλία αθλητών και επαγγελματιών παικτών, ενώ θέλουν να δουν να εξαφαλείφεται η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

Παρά την αντίληψη της αρνητικής στάσης απέναντι στον γυναικείο αθλητισμό, υπάρχει μια τεράστια ομάδα κοριτσιών (67%) που θα ήθελε να ασχοληθεί περισσότερο με τον αθλητισμό αλλά δεν έχει τις ευκαιρίες ή την ενθάρρυνση και έχει αρχίσει να συμμετέχει λιγότερο.

«Η επιτυχία των Lionesses ήταν μια ενωτική στιγμή για τη χώρα και είναι υπέροχο να υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν τη θετική επίδραση που είχε το αυξανόμενο προφίλ του γυναικείου αθλητισμού στα παιδιά και τους νέους που παρακολούθησαν», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Women in Sport, Stephanie Hilborne OBE.

«Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια έχουν εμπνευστεί από το πάθος, το ταλέντο και τη θετική δυναμική της ομάδας που εμφανίζεται, αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν στα κορίτσια και στις νεαρές γυναίκες που ασχολούνται τον αθλητισμό. Ξαφνικά τα κορίτσια που αγαπούν τον αθλητισμό και παίζουν πολύ, μπορούν να ονειρεύονται με τον τρόπο που τα αγόρια μπορούσαν πάντα. Είναι φανταστικό να το βλέπεις αυτό και να ανακαλύπτεις ότι πολλά περισσότερα αγόρια αναγνωρίζουν πλέον την αδικία να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες στον αθλητισμό», πρόσθεσε.

«Ο γυναικείος αθλητισμός έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τα μπρος αυτό το καλοκαίρι. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να ξεχωρίσουμε τους αιώνες γυναικείου αποκλεισμού από τον αθλητισμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιβραδυνθεί η δυναμική. Λείπουν πάρα πολλά κορίτσια που θα ήθελαν να παίξουν λόγω των βαθιά ριζωμένων αρνητικών στάσεων, του φόβου της κρίσης και της έλλειψης ευκαιριών. Πρέπει να εργαστούμε για μια μακροχρόνια αλλαγή. Πρέπει να επιτρέπεται στα κορίτσια να παίζουν, να αισθάνονται ότι το άθλημά τους έχει σημασία, γιατί είναι λάθος να τους αρνηθούμε τα όνειρα και όλα τα προσωπικά και σωματικά οφέλη που φέρνει ο αθλητισμός».

Το χάσμα των φύλων σε αριθμούς

Τα μισά κορίτσια (21%) από τα αγόρια (39%) λένε ότι κάνουν πολλά αθλήματα και δραστηριότητες

17% περισσότερα κορίτσια από ότι αγόρια λένε ότι αγαπούν τον αθλητισμό αλλά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν

4 στα 10 κορίτσια πιστεύουν ότι ο γυναικείος αθλητισμός εξακολουθεί να θεωρείται χαμηλότερης αξίας από των ανδρών και ότι τα κορίτσια δεν αναμένεται να είναι καλά σε οποιοδήποτε άθλημα

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]