Η νίκη της Τσέλσι στον τελικό του FA Cup

Η ανασκόπηση του ποδοσφαίρου γυναικών στην Αγγλία ζητά επείγουσες επενδύσεις και κατώτατο μισθό

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η ανασκόπηση που ανέθεσε η κυβέρνηση, υπό την προεδρία της πρώην παίκτριας της Αγγλίας Κάρεν Κάρνεϊ, για το ποδόσφαιρο γυναικών, αναφέρει ότι το παιχνίδι έχει τη δυνατότητα να γίνει βιομηχανία δισεκατομμυρίων σε δέκα χρόνια!

Επείγουσες επενδύσεις χρειάζονται για να αξιοποιήσει το ποδόσφαιρο γυναικών τις δυνατότητές του ως βιομηχανία δισεκατομμυρίων, κατέληξε μια νέα κυβερνητική έκθεση. Η Κάρεν Κάρνεϊ, πρώην διεθνής Αγγλίδα με 144 συμμετοχές, προήδρευσε της κυβερνητικής αναθεώρησης «Raising the Bar», η οποία προέτρεψε την FA και τον νέο ανεξάρτητο φορέα που θα διοικήσει τη γυναικεία Super League (Women's Super League) και το πρωτάθλημα, τη Newco, να εφαρμόσουν κατώτατο μισθό, συγκεκριμένα στάνταρ στις εγκαταστάσεις και να επαγγελματοποιήσουν τη δεύτερη κατηγορία -στην οποία ορισμένες παίκτριες κερδίζουν μόλις 5.000 λίρες ετησίως.

Η Κάρνεϊ πέρασε αρκετούς μήνες συλλέγοντας πληροφορίες από διάφορες προσωπικότητες του γυναικείου παιχνιδιού και παραδέχτηκε ότι είχε αναστατωθεί από τις ιστορίες μισογυνισμού που είχε ακούσει, με ορισμένες παίκτριες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σακούλες απορριμμάτων ως κουρτίνες στα αποδυτήριά τους και να έχουν ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη.

Οι συστάσεις δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά η Κάρνεϊ ελπίζει ότι θα εισαχθούν επειγόντως, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε από την κατάκτηση του Euro από την Αγγλία το περασμένο καλοκαίρι. «Οι συστάσεις πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, πρέπει να γίνουν πράξη και πρέπει να γίνουν επειγόντως, αλλιώς το παιχνίδι δεν θα προχωρήσει», δήλωσε. «Είχαμε ένα τόσο εκπληκτικό 18μηνο, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε. Στο πρωτάθλημα υπάρχουν παίκτριες που ήρθαν και μας μίλησαν και έδωσαν στοιχεία με 5.000 λίρες το χρόνο και δουλεύουν τρεις ή τέσσερις δουλειές. Δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσουν να ανταγωνιστούν - και όχι επειδή δεν έχουν την ικανότητα. Είναι εξαιτίας της [έλλειψης] πόρων».

Η έκθεση πρότεινε ότι το ποδόσφαιρο γυναικών θα πρέπει να λάβει τη δική του καθορισμένη ζώνη μετάδοσης για τους αγώνες. Μία από τις επιλογές που θα μπορούσαν να εξεταστούν είναι η εξαίρεσή του από το μπλακ άουτ του Σαββάτου στις 15:00, αν και η έκθεση τονίζει ότι αυτό είναι περίπλοκο, καθώς θα απαιτούσε τη συνεργασία της Premier League και της EFL.

Αν και η Κάρνεϊ παραδέχεται ότι ορισμένες από τις συστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης εξίσωσης των χρηματικών επάθλων του FA Cup - το χρηματικό έπαθλο είναι 17 εκατομμύρια λίρες περισσότερο για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες επί του παρόντος - δεν μπορούν να εισαχθούν άμεσα, πιστεύει ότι το οικονομικό ταβάνι στο ποδόσφαιρο γυναικών είναι σημαντικό.

«Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι μια επιχείρηση εκκίνησης. Αν ξεκινάς κάτι, πρέπει να έχεις μια εισροή χρημάτων. Πραγματικά πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια αυτό το άθλημα θα μπορούσε να είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων λιρών. Αλλά αυτά τα πρότυπα και αυτές οι απαιτήσεις της επένδυσης είναι τα θεμέλια που θα μας οδηγήσουν σε αυτό το σημείο. Αυτή είναι μια επένδυση, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι θα την πάρουμε πίσω και μπορούμε να πάρουμε διδάγματα από άλλα αθλήματα, από το ανδρικό ποδόσφαιρο».

Η έκθεση συνιστά να χρηματοδοτείται πλήρως από την FA η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των παικτριών στο WSL και το Championship. Αυτό θα επέτρεπε στην PFA να υποστηρίζει τις παίκτριες στις συζητήσεις με τα διοικητικά όργανα. Η έλλειψη μιας τέτοιας συμφωνίας συνέβαλε στο να διεξάγουν οι ανώτερες παίκτριες της Αγγλίας συνομιλίες με την FA για την έλλειψη μπόνους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, ενώ το τουρνουά απέχει μόλις μια εβδομάδα.

Η Newco θα αναλάβει τη διαχείριση των πρωταθλημάτων από την FA πριν από τη σεζόν 2024/25 και οι συζητήσεις με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους συλλόγων βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών. Ελπίζεται ότι η χρονική στιγμή αυτής της αναθεώρησης θα είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού του σχεδίου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]