«Ο κοιμώμενος γίγαντας πλέον ξύπνησε. Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν άλλαξε απλά το ποδόσφαιρο γυναικών, άλλαξε τα αθλήματα συνολικά για όλες τις γυναίκες», δήλωσε πρόσφατα η Ανίκα Γουέλς.
Η Υπουργός Αθλητισμού της Αυστραλίας το ομολόγησε δημόσια, όμως δίχως αμφιβολία δεν είναι η μόνη μάρτυρας της τεράστιας αλλαγής που βίωσε το ποδόσφαιρο μετά το τουρνουά της Ωκεανίας. Ο σεισμός που προκάλεσε το Μουντιάλ γυναικών έγινε αισθητός από άκρη σε άκρη.
Μα ίσως το πιο ξεχωριστό είναι πως κάτι τόσο τρανταχτό συνέβη χάρη σε όλα τα μικρά πράγματα. Από τα νεαρά κορίτσια που θαύμασαν τα είδωλά τους και είδαν πως το αγαπημένο τους άθλημα μπορεί να οδηγήσει κάπου λαμπερά, μέχρι τα γήπεδα που ήταν πιο γεμάτα από ποτέ. Από τις Matildas που έγιναν «μεγαλύτερες» από τα Socceroos, έως το επίπεδο του ίδιου του παιχνιδιού που ήταν πιο εντυπωσιακό από ποτέ. Κι από το παγκόσμιο κοινό που αγκάλιασε μοναδικά μέσα από τις οθόνες του αυτές τις ποδοσφαιρικές ηρωίδες, ως τις εξίσου μοναδικές ιστορίες κάθε μιας εξ αυτών για να φτάσουν σε αυτά τα ύψη.
Και κάπως έτσι γίνεται τελικά. Από τα μικρά, στα μεγάλα ως την εκτόξευση. Γιατί είναι η αλήθεια πως το ποδόσφαιρο γυναικών ως ολότητα εκτοξεύθηκε μέσα από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Περίπου 1 δισεκατομμύριο συνδρομητές παρακολούθησαν τη διοργάνωση του 2019. Φέτος, υπήρξε 100% αύξηση, με τους διπλάσιους, 2 δισεκατομμύρια κόσμου, να συνδέονται στο εκάστοτε τηλεοπτικό κανάλι σε κάθε γωνιά της γης για χάρη του Μουντιάλ.
Αντίστοιχα, 21.756 θεατές κατά μέσο όρο βρίσκονταν στο γήπεδο το 2019. Το 2023, ο ίδιος αριθμός φλέρταρε με τις 30.000!
Και δεν είναι μόνο η θεαματικότητα αυτή που μαρτυρά την όλη ανάπτυξη. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός πως οι κραταιές δυνάμεις του ποδοσφαίρου γυναικών, τα ακλόνητα φαβορί, όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, αποχαιρέτησαν από νωρίς. Ή το ότι ο μέσος όρος διαφοράς γκολ στις νίκες μειώθηκε σημαντικά (από 2,10 σε 1,80). Αυτά είναι δηλωτικά της συνολικότερης αλλαγής, της βελτίωσης που έχει υπάρξει σε κάθε χώρα, σε κάθε εθνική ομάδα.
Ταυτόχρονα, πιο θετικά έδειξαν τα πράγματα και όσον αφορά τα έσοδα των ομάδων, υπήρξε σχετική αύξηση της τάξης του 300%. Για παράδειγμα, η πρωταθλήτρια Ισπανία έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ έπαθλο. Βέβαια, η αντίστοιχη πρωταθλήτρια στους άντρες, Αργεντινή, γέμισε τα ταμεία της με 40 εκατομμύρια, γεγονός που σίγουρα αφήνει χώρο για μεγαλύτερα βήματα. Άλλωστε η FIFA δημόσια έχει θέσει ως στόχο της να καταφέρει στο Μουντιάλ Γυναικών του 2027 να επιτύχει την ίση πληρωμή.
«Πάντα το έλεγα και ο κόσμος με περνούσε για τρελή, αλλά πιστεύω πως το ποδόσφαιρο γυναικών στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των αντρών», αναφέρει η πολύ επιτυχημένη παλαίμαχος και άλλοτε αρχηγός της Νέας Ζηλανδίας, Ρεμπέκα Σμιθ.
Ακόμα και τώρα, μετά από τον σεισμό του Μουντιάλ του 2023, η σκέψη της, σε πρώτη φάση φαντάζει σουρεαλιστική, όμως αλήθεια, είναι τόσο... τρελή; Αν το ποδόσφαιρο των αντρών περπατάει, τότε αυτό των γυναικών... τρέχει, κάνοντας γιγαντιαία βήματα.
Και το αντίκτυπό τους ηχεί στον ποδοσφαιρικό πλανήτη με συνέπεια και σταθερότητα. «Ακόμα και οκτώ ή εννιά χρόνια πρν, τα πράγματα δεν είχαν καμία σχέση με τώρα», δήλωσε κατά το Μουντιάλ γυναικών ο Τζέιμι Γκόμεζ της ομοσπονδίας της Αυστραλίας. «Η αλλαγή στο παιχνίδι των γυναικών είναι δραματική, από άποψη συμμετοχής, ενδιαφέροντος, εμπορίου. Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Αλλά ταυτόχρονα είναι μόνο η αρχή».