Βίγκμαν

Σαρίνα Βίγκμαν: Το πρότυπο που χρειάζεται το ποδόσφαιρο γυναικών

Βασίλης Μπαλατσός

Η τεχνικός της Αγγλίας, Σαρίνα Βίγκμαν, μπορεί να έχασε δεύτερο συνεχόμενο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο παραμένει ένα σπάνιο πρότυπο για τις γυναίκες τεχνικούς και όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους.

Από τα πολλά προσόντα της Σαρίνα Βίγκμαν ξεχωρίζει η... Ολύμπια ψυχραιμία της. Παρόλο που η ομάδα της Αγγλίας έχασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, όπως και η ομάδα της Ολλανδίας τέσσερα χρόνια νωρίτερα, παρέμεινε ήρεμη, περπατώντας στον αγωνιστικό χώρο και παρηγορώντας τις συντετριμμένες παίκτριες της, πριν πάει στον πάγκο της Ισπανίας για να συγχαρεί τις νικήτριες.

«Μας έδωσε αυτοπεποίθηση να πιστέψουμε στον εαυτό μας και πολλή ηρεμία σε καταστάσεις όπου έχουμε δεχτεί πίεση», εξήγησε σε δηλώσεις της η αμυντικός της Αγγλίας, Λούσι Μπρόνζ.

Αν και «υστερεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Βίγκμαν κέρδισε τα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με την Αγγλία το 2022 και την πατρίδα της, την Ολλανδία, το 2017. Η 53χρονη κόουτς εκτός από κορυφαία προπονήτρια της χρονιάς είναι και ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες και όλους όσοι ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ζήτημα ισορροπίας

Δεν είναι μόνο η επιτυχία που κάνει την Βίγκμαν να ξεχωρίζει. Ήταν η μόνη γυναίκα κόουτς που πέρασε στους προημιτελικούς αυτού του τουρνουά και μία από τις μόλις 12 που συμμετείχαν. Αυτός είναι ένας αριθμός υψηλότερος από το 2019 (εννέα) και το 2015 (οκτώ), αν και και τα δύο αυτά Παγκόσμια Κύπελλα είχαν οκτώ λιγότερες ομάδες. Η αναλογία γυναικών προς άνδρες προπονητές δεν αλλάζει πολύ.

«Θα ήταν ωραίο να βελτιωθεί η ισορροπία και πρέπει να εργαστούμε για να το βελτιώσουμε. Η UEFA να το κάνει αυτό, η FIFA να το κάνει αυτό, οι ομοσπονδίες πρέπει να το κάνουν και επίσης να δώσουν ευκαιρίες στις γυναίκες», είπε μετά τον τελικό του 2023 στο Σίδνεϊ.

Από την πλευρά της η Τζιλ Έλις, που κέρδισε τα δύο προηγούμενα τουρνουά με τις ΗΠΑ, συμφωνεί. «Πιστεύω ότι οι γυναίκες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κορυφαίο επίπεδο. Νομίζω ότι αυτό που βλέπετε, όσον αφορά τους αριθμούς, είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να επενδύουμε σε ευκαιρίες. Δεν μπορούμε να ορίσουμε έναν προπονητή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει υποστήριξη γύρω της ή ότι είναι εκπαιδευμένη για να είναι έτοιμη για αυτή τη θέση όταν φτάσει η ώρα», είπε.

Ο... μονόδρομος της εξέλιξης

Η επιτυχία προπονητριών όπως η Βίγκμαν και η Έλις δεν οδήγησε, μέχρι στιγμής, στο να αναλάβουν γυναίκες κόουτς ανδρικές ομάδες με τον ίδιο τρόπο που οι άνδρες συχνά προπονούν γυναίκες. Ενώ η Βίγκμαν συνδέεται μέσω δημοσιευμάτων με τη θέση της πρώτης προπονήτριας της ανδρικής ομάδας της Ολλανδίας η Έλις υποστηρίζει πως είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα.

«Δεν νομίζω πως είμαστε μακριά. Το έχουμε δει στις ΗΠΑ σε άλλα αθλήματα. Είχαμε γυναίκες assistant coach στο NFL, στο Major League Baseball και στο NBA. Νομίζω ότι θα πρέπει να μην παίζει ρόλο το φύλο αν είσαι καλός κόουτς. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν έχουμε σχεδόν καθόλου γυναίκες προπονήτριες στους νέους. Νομίζω ότι είναι επειδή είναι ένα σκληρό περιβάλλον. Οι γονείς είναι σκληροί, μερικές φορές, ασκούν κριτική. Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι ένας μεγάλος προπονητής είναι κάποιος που ουρλιάζει και φωνάζει, επειδή κάνει κάτι», ανέφερε.

Ενώ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και το περσινό EURO στην Αγγλία έχουν δει το προφίλ του ποδοσφαίρου γυναικών να εκτοξεύεται στα ύψη και τους αριθμούς των κοριτσιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να αυξάνονται διαρκώς αυτές οι αλλαγές δεν φαίνεται να «επηρεάζουν» τις προπονήτριες. Μια έρευνα της FIFA το 2019 διαπίστωσε ότι περισσότερα από 13 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έπαιζαν ποδόσφαιρο, αλλά μόνο το 7% των προπονητών παγκοσμίως ήταν γυναίκες.

«Βοηθάει να βλέπεις γυναίκες στο προσκήνιο, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, γιατί αυτό που μπορείς να δεις, μπορείς να γίνεις», είπε η Βίγκμαν στη συνέντευξη Τύπου πριν τον προημιτελικό του Μουντιάλ.

«Φυσικά αυτό που ελπίζουμε είναι να έχουμε περισσότερες γυναίκες προπονήτριες ποδοσφαίρου στο κορυφαίο επίπεδο και η ισορροπία να γίνει καλύτερη από ό,τι είναι τώρα», είχε πει νωρίτερα στα νοκ άουτ. «Φυσικά και οι άνδρες είναι ευπρόσδεκτοι. Υπάρχουν πολλοί άνδρες που έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά αν η ισορροπία είναι καλύτερη, θα εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να ξεκινήσουν την προπονητική».

«Είναι απαραίτητο να εμπλακούν περισσότερες γυναίκες στο ποδόσφαιρο»

«Δεν αρκεί μόνο να κερδίζεις, πρέπει να είσαι τέλεια σχεδόν σε όλα», είπε η κόουτς της Τσέλσι, Έμα Χέις, η οποία έχει κερδίσει δεκάδες τρόπαια με τον αγγλικό σύλλογο και ανακηρύχθηκε η καλύτερη τεχνικός της FIFA στο 2021, σε πάνελ σε εκδήλωση στο Σίδνεϊ λίγο πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Ίσως να έχω αποδεχτεί αυτόν τον διαρκή έλεγχο με την πάροδο των ετών και όσο μεγαλώνω γίνεται ευκολότερο», συνέχισε. «Όταν σκέφτηκαν να γίνω πρώτη προπονήτρια, όταν ήμουν στους Chicago Red Stars, αυτές ήταν οι μέρες που πρωτοξεκίνησε το Twitter και ήμουν συγκλονισμένη με αυτά που έβλεπα. Στις αρχές της καριέρας μου, δυσκολεύτηκα με αυτό. Τώρα έχω κάποιους σαφείς κανόνες. Δεν θα διαβάσω μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έναν λόγο και αυτός είναι αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό για να προστατέψεις την αυτοπεποίθησή σου».

Η αυτοπεποίθηση της Βίγκμαν είναι απίθανο να έχει επηρεαστεί από την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αυστραλία, όπως και η φήμη της. Αναμφίβολα αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες, αλλά είναι σαφές πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στο ποδόσφαιρο γυναικών.

«Είναι απαραίτητο να κάνουμε περισσότερα για να εμπλακούν περισσότερες γυναίκες στο ποδόσφαιρο. Ελπίζω όλοι να είδαν ξανά πως οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι εμπνευσμένες ώστε να παίξουν ποδόσφαιρο ή να προπονήσουν», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση της η Βίγκμαν. Κάτι παραπάνω ξέρει...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]