Για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, στην πραγματικότητα, στις 14 Δεκεμβρίου 2023, 3 χιλιάδες κορίτσια παρακολούθησαν ζωντανά έναν αρκετά σημαντικό αγώνα, αυτόν μεταξύ της Περσέπολις και της Εστεγκλάλ - το λεγόμενο Shahrāvard-e Sorkhābi (κόκκινο και μπλε ντέρμπι), ένα από τα πιο δημοφιλή ντέρμπι στον κόσμο.
101 Derby passed until finally some female fans could attend the most crowded football match in Iran.
— OpenStadiums (@openStadiums) December 14, 2023
Historical day for women’s rights activists and the fight for equal access to public spaces will continue.#IranianWomen pic.twitter.com/L7gxz9yBaZ
Στο στάδιο Azadi, λοιπόν, έλαβε χώρα ένα γεγονός που ήταν ακόμη μικρό σε κλίμακα, αλλά με σαφή ιστορική αξία: ακόμη και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "προφανή πρόοδο" που καταγράφεται στη χώρα. Βλέποντας τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, ωστόσο, είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.
Female Fans, Tehran's men football derby, December 2023.
— OpenStadiums (@openStadiums) December 15, 2023
42 years old dream! pic.twitter.com/NzE0gA4Von
Η Ιρανή ακτιβίστρια Maryam Shojaei, ιδρύτρια του κινήματος #Noban4Women, εξήγησε ότι τελικά δεν υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουμε: «Είναι αλήθεια, οι γυναίκες μας δεν έχουν μπει στο γήπεδο για το ντέρμπι της Τεχεράνης από την Επανάσταση». δήλωσε σε συνέντευξή της στη γερμανική DW . «Αλλά είναι σαφές ότι η ιρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έχει ακόμη παραιτηθεί από το να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης: το στάδιο Azadi μπορεί να φιλοξενήσει 78 χιλιάδες ανθρώπους, αλλά μόνο 3 χιλιάδες εισιτήρια έχουν κρατηθεί για τις γυναίκες. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα».
Η ποδοσφαιρική επανάσταση των γυναικών του Ιράν
Πρέπει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν όταν είχε επίσης χαλαρώσει λίγο η απαγόρευση εισόδου των γυναικών στα γήπεδα, και μάλιστα "πειραματικά", συνέβησαν κάποια όχι ακριβώς ευχάριστα πράγματα: με αφορμή για παράδειγμα το παιχνίδι που έδωσε η εθνική ομάδα ανδρών το 2022 στην πόλη Μασάντ, στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας, οι υπεύθυνοι είχαν εμποδίσει τις γυναίκες να μπουν στις κερκίδες, παρά το γεγονός ότι είχαν κανονικό εισιτήριο εισόδου- κάποιες από αυτές που είχαν επαναστατήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel , «αποτράπηκαν» από τη διαμαρτυρία τους με σπρέι πιπεριού.
Στην Τεχεράνη, όπως αναμενόταν, δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι γυναίκες φιλοξενήθηκαν σε ξεχωριστό - ή μάλλον: αποκλεισμένο - τομέα του σταδίου από όλους τους υπόλοιπους, για να τις κρατήσουν χωριστά από τους άνδρες. Οι συμμετοχές ήταν επίσης χωρισμένες ανά φύλο. Ο αναγκαστικός διαχωρισμός είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί.
Η Maryam Shojaei το εξήγησε με μια απλή αλλά και πολύ δυνατή εικόνα: «Το να ξαναδώ τις γυναίκες στο στάδιο Αζίντι ήταν συγκινητικό, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή ένα κορίτσι από το Ιράν δεν μπορεί να απολαύσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα καθισμένη δίπλα στον πατέρα της: σε άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, ωστόσο, όλα αυτά είναι δυνατά».
Εν ολίγοις, το ποδόσφαιρο συνεχίζει να αποτελεί όχημα (αργής) προόδου αλλά και κοινωνικής διαμαρτυρίας: «Πολλά κορίτσια», εξηγεί η Shojaei, «εμφανίζονταν και εξακολουθούν να εμφανίζονται στις πύλες των γηπέδων, πριν από τους αγώνες. Το κάνουν ακόμη και αν δεν μπορούν να εισέλθουν. Και δεν πρόκειται για ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά για απλές οπαδούς του ποδοσφαίρου που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα απλό γεγονός όπως ένας αγώνας».
Το κάνουν για να δώσουν ένα επιπλέον σήμα/αίτημα για αλλαγή, για να ανακινήσουν κάτι που ήδη ξεκάθαρα κοχλάζει, μια ροή που μάλλον δεν θα μπορεί πλέον να ανακοπεί...
Esteghlal will face Persepolis in Iranian football's top game.
— DW Sports (@dw_sports) December 13, 2023
A limited number of women will be allowed to attend the game, also due to international pressure on Iran‘s regime. pic.twitter.com/LGSwZrhIW5