Οι αξιωματούχοι της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι απαιτούνται 2,9 δισ. δολάρια (2,7 δισ. ευρώ) σε δαπάνες υποδομών για να φτάσουν οι εγκαταστάσεις ακαδημιών της χώρας σε αποδεκτό επίπεδο, καθώς το άθλημα αντιμετωπίζει αυξημένο ενδιαφέρον μετά την επιτυχία του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.
Η συμμετοχή των γυναικών θα αυξηθεί κατά περίπου το 1/3 φέτος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εγγραφών, ενισχύοντας τη θέση του ποδοσφαίρου ως το πιο διαδεδομένο ομαδικό άθλημα στη χώρα. Η Ομοσπονδία της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει την έκθεση για το legacy του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτή την εβδομάδα, και θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ενός ελέγχου 1.900 εγκαταστάσεων και 4.350 γηπέδων σε όλη τη χώρα.
Το σημαντικότερο εύρημα είναι ένα «σωρευτικό κενό εγκαταστάσεων» ύψους 2,9 δισ. δολαρίων που απαιτείται για να φθάσουν οι εγκαταστάσεις των ακαδημιών της χώρας σε αυτό που η FA θεωρεί αποδεκτό επίπεδο.
Η έκθεση καταφθάνει μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη έναρξη του προγράμματος επιχορήγησης των γυναικείων αθλητικών εγκαταστάσεων Play Our Way, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων (186 εκατ. ευρώ), το οποίο ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε κατά τη διάρκεια του περσινού τουρνουά.
Η επικεφαλής του ποδοσφαίρου γυναικών και της κληρονομιάς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αυστραλίας, Σάρα Γουέλς, δήλωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στις υποδομές.
«Το ποδόσφαιρο, ως το μεγαλύτερο άθλημα συμμετοχής της Αυστραλίας που βασίζεται σε συλλόγους, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών ελλείψεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η σημαντική αύξηση της συμμετοχής», δήλωσε. «Η διασφάλιση μιας δίκαιης κατανομής των κονδυλίων μέσω αυτού του προγράμματος επιχορήγησης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή οποιασδήποτε διεύρυνσης του χάσματος των εγκαταστάσεων στο ποδόσφαιρο».
Η έκθεση διαπίστωσε ότι μόνο 2/5 αποδυτήρια των συλλόγων είναι φιλικά προς τις γυναίκες - με αρκετές καμπίνες τουαλέτας και ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες - και μόνο 1/4 διαθέτει προσβάσιμες τουαλέτες.
Μόλις τα μισά από τα γήπεδα της χώρας χαρακτηρίζονται ως έχοντα "καλή" επιφάνεια παιχνιδιού, ενώ 2/3 έχουν υποβαθμισμένη αποστράγγιση. Περισσότερα από τα 2/3 των γηπέδων διαθέτουν φωτισμό, αλλά μόλις το 1/4 έχει το επίπεδο φωτισμού των 100 lux που συνιστάται για την τέλεση αγώνων.
Η αντιμετώπιση των ελλείψεων με τα αποδυτήρια θα κόστιζε περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Η έκθεση σημειώνει ότι υπήρξαν κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές επενδύσεις στο ποδόσφαιρο, όπως το νέο «Home of the Matildas» στη Μελβούρνη και το «Sam Kerr Football Centre» στο Περθ. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «σημαντική ανεπάρκεια στις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις».
«Καθώς οι απαιτήσεις συμμετοχής αυξάνονται, η πίεση στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των 2.400 και πλέον συλλόγων σε εθνικό επίπεδο, που βρίσκονται ήδη σε επίπεδα κορεσμού, απαιτεί άμεση προσοχή από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης - ομοσπονδιακά, πολιτειακά και τοπικά», ανέφερε η έκθεση. «Επομένως, θα είναι ζωτικής σημασίας οι αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων των ποδοσφαιρικών συλλόγων βάσης να επωφεληθούν ουσιαστικά από το πρόγραμμα επιχορήγησης της αυστραλιανής κυβέρνησης 'play our way'"»
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. δολαρίων για εγκαταστάσεις γυναικείου αθλητισμού στο αποκορύφωμα του ενθουσιασμού γύρω από τις Matildas κατά τη διάρκεια του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τα κονδύλια είναι διαθέσιμα για όλα τα αθλήματα, αλλά η ομοσπονδιακή υπουργός αθλητισμού, Anika Wells, δήλωσε τότε: «Προβλέπεται ότι το ποδόσφαιρο, ως το άθλημα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Αυστραλία, θα χρειαστεί σημαντική χρηματοδότηση μετά το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που έγινε ποτέ».
Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ενήλικες συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στο ποδόσφαιρο πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα AusPlay της κυβέρνησης - περισσότεροι από το κρίκετ και τους κανόνες της Αυστραλίας μαζί - και περισσότερα από 750.000 παιδιά επίσης συμμετείχαν.