γυναικεία ομάδα βόρειας κορέας

Γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας: Σύμβολο εξουσίας και προπαγάνδας ή αντίστασης;

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η γυναικεία ομάδα της Βόρειας Κορέας, η οποία αποτελεί μια από τις βιτρίνες του καθεστώτος εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, έφτασε μια ανάσα από τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς του Παρισίου.

Οι φαρδιές κόκκινες ή λευκές φανέλες τους, χωρίς το λογότυπο του κατασκευαστή και μόνο με τη σημαία τους ως έμβλημα, μοιάζουν να προέρχονται από άλλη εποχή. Ωστόσο, οι ποδοσφαιρίστριες της Βόρειας Κορέας έφτασαν μια ανάσα -μια νίκη μακριά- στο γράψουν μια από τις μεγαλύτερες σελίδες της ιστορίας τους.

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, απέσπασαν ισοπαλία 0-0 με την Ιαπωνία στην πρώτη από τις δύο αναμετρήσεις που θα καθορίσουν ποια από τις δύο αυτές χώρες της ασιατικής ζώνης θα πάει στο Παρίσι 2024. Στο δεύτερο παιχνίδι που διεξήχθη σήμερα 28 Φεβρουαρίου στο Τόκιο, οι Βορειοκορεάτισσες ηττήθηκαν 2-1 κι έχασαν έτσι την ευκαιρία να λάβουν μέρος στην πρώτη τους μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012.

Η χαμένη αυτή ευκαιρία όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ομάδων γυναικείου ποδοσφαίρου στον κόσμο, υψηλότερα από τη Βραζιλία και την Αυστραλία μεταξύ άλλων .... Από τότε που επέστρεψε από μια τετραετή περίοδο αδράνειας που προκάλεσε η πανδημία, η Βόρεια Κορέα, ή Chollima όπως είναι επίσης γνωστή, έχει αποκαταστήσει την κατάταξη της FIFA στην ένατη θέση και δείχνει σημάδια ότι μπορεί να γίνει και πάλι μια περιφερειακή δύναμη.

Η ομάδα, στην πραγματικότητα, μπορεί να υπερηφανεύεται για την ένδοξη ιστορία της και συχνά τίθεται το ερώτημα πώς αυτό το κράτος ανέδειξε μια τόσο τρομερή αθλητική οντότητα. Για να απαντήσουμε σε αυτό πρέπει να εξετάσουμε τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο που έχει το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τι θα σήμαινε για το έθνος συνολικά η πρόκριση στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το Λονδίνο του 2012.

«Ενσάρκωση των εθνικών αξιών Χονγκ Κονγκ»

21 Δεκεμβρίου 1989: Ο μελλοντικός ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ δήλωσε το θαυμασμό του για τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου μετά το διεθνές ντεμπούτο της εναντίον της Κίνας. Η ήττα με 4-1 που υπέστη εκείνη την ημέρα δεν κατάφερε να μεταπείσει την αισιοδοξία του τότε δεύτερου στην ιεραρχία.

«Πρέπει να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο γυναικών. Πρόσφατα, οι ικανότητες της γυναικείας ποδοσφαιρικής μας ομάδας έχουν βελτιωθεί κάπως. Μπορεί να είναι σε θέση να κερδίσουν διεθνή τουρνουά στο εγγύς μέλλον», είπε σύμφωνα με ένα βιβλίο για τον βορειοκορεατικό αθλητισμό με τίτλο Bukan Cheyuk Jaryojip το οποίο επικαλείται ο Gurdian.

Αυτή ήταν μια εποχή που το γυναικείο παιχνίδι βρισκόταν σε κατάσταση υπανάπτυξης. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας πάντα αγωνιζόταν να κάνει πρόοδο στο ανδρικό ποδόσφαιρο και μια ευκαιρία εντοπίστηκε με τη γυναικεία ομάδα. Διατέθηκαν σημαντικοί πόροι και τέθηκε το σχέδιο μιας βορειοκορεατικής ομάδας ικανής να επιτύχει στην παγκόσμια σκηνή.

Ο αθλητισμός παραμένει συνυφασμένος με τις πολιτικές ατζέντες στη Βόρεια Κορέα. Μια ομάδα ικανή για διεθνείς επιτυχίες παρουσιάζεται συνήθως στις μάζες στην πατρίδα ως αντιπροσώπευση της δύναμης του έθνους, ενισχύοντας το δημόσιο ηθικό και την εμπιστοσύνη στο κυβερνών καθεστώς.

Η προσέγγιση αυτή απέφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει τρία Κύπελλα Ασίας, τρεις Ασιατικούς Αγώνες και τρία Πρωταθλήματα Ανατολικής Ασίας. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών Κ20 το 2006 αποτελεί ίσως το αποκορύφωμα του εντυπωσιακού τους ρεκόρ. Η επιτυχία στις περιφερειακές διοργανώσεις τους επέτρεψε επίσης να διατηρήσουν μια υψηλή θέση στην κατάταξη της FIFA, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, στην πέμπτη θέση στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Η ιδιαίτερα εντατική προπόνηση που λαμβάνουν οι παίκτριες σε επίπεδο νέων επιτρέπει επίσης τη συνεχή αξιοποίηση της τεχνικής και της ποδοσφαιρικής ευφυΐας. Εδώ μπορεί να εντοπιστεί μια ομοιότητα μεταξύ του στυλ παιχνιδιού και των μιλιταριστικών ιδεωδών της βορειοκορεατικής ιδεολογίας που παρουσιάζονται τακτικά στο λαό της.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο εν ενεργεία ανώτατος ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει σε αυτές τις γραμμές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Από τότε που επέστρεψαν στη δράση η φόρμα τους είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Από τα 13 παιχνίδια που έχουν δώσει έχουν κερδίσει τα 10, έχουν φέρει μία ισοπαλία και έχουν υποστεί δύο ήττες, μια ήττα με 4-1 από την Ιαπωνία στον τελικό των Ασιατικών Αγώνων του 2023, κι αυτή που τους στέρησε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Παρισίου.

Οι πρόσφατες επιτυχίες περιλαμβάνουν μια νίκη με 4-1 επί της γειτονικής Νότιας Κορέας, μια νίκη με 2-1 επί της Κίνας και τέσσερις αγώνες στους οποίους πέτυχαν διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Μετά την εμφατική νίκη με 4-1 επί της Νότιας Κορέας, οι παίκτριες της Βόρειας Κορέας έλαβαν μια προσωπική επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Η επιστολή απέδωσε τη νίκη τους στη «στρατηγική επίθεσης που αναπτύσσει το Κόμμα μας» και διεκδίκησε τη νίκη τους ως δική του, υπογραμμίζοντας πώς η επιτυχία της ομάδας αξιοποιείται ως σύμβολο εθνικής ισχύος.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]