north korea u20

Γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου Βόρειας Κορέας: Υπερασπίστηκε αήττητη το «στέμμα» της

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η ομάδα ποδοσφαίρου U20 της Βόρειας Κορέας, ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη φορά, κατακτώντας αήττητη το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών, στην Μπογκοτά.

Η Βόρεια Κορέα κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U20 της Fifa, επικρατώντας της Ιαπωνίας με 1-0 στην Μπογκοτά. Πρόκειται για το τρίτο «χρυσό» μετάλλιο που κατακτούν στη διοργάνωση, επίτευγμα που αποτελεί ρεκόρ. Οι Κορεάτισσες είναι πλέον η πιο επιτυχημένη ομάδα στην κατηγορία τους, ξεπερνώντας ακόμα και ισχυρές δυνάμεις του ποδοσφαίρου γυναικών, όπως οι Γερμανία και ΗΠΑ.

«Είνα δύσκολο να εκφραστούμε αυτή τη στιγμή, αυτό ήταν το όνειρο τόσων πολλών από εμάς για τόσο πολύ καιρό», δήλωσε η αρχηγός της Βόρειας Κορέας, Τσάε Ουν Γιονγκ μετά την τελευταία αναμέτρηση.

«Ο τελικός ήταν δύσκολος, όπως άλλωστε τον περιμέναμε, όμως καταφέραμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παίξουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του προπονητή μας.»

Η Βόρεια Κορέα δεν είχε ανίπαλο στο τουρνουά και ο ρυθμός της ήταν καταιγιστικός, διαλύοντας την Αργεντινή, την Ολλανδία και τη Βραζιλία, φτάνοντας με άνεση μέχρι τα ημιτελικά. Έμειναν μέχρι το τέλος αήττητες.

Ο θρίαμβος της Βόρειας Κορέας στο Μουντιάλ U20, είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτος, δεδομένου ότι η χώρα δεν συμμετείχε σε καμία αθλητική διοργάνωση από το 2020 και ύστερα, όταν «ξέσπασε» η πανδημία του κορονοϊού.

Η ομάδα U20 γυναικών επέστρεψε στη διεθνή σκηνή τον Μάρτιο της τρέχουσας χρονιάς για να αγωνιστεί στο Ασιατικό Κύπελλο στο Ουζμπεκιστάν, όπου έδειξε από πολύ νωρίς πως είναι η πλέον υπολογίσιμη αντίπαλος.

Σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους τους (οι οποίοι βρίσκονται στην 111η θέση της κατάταξης της FIFA), οι γυναίκες της Βόρειας Κορέας είναι μια δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς βρίσκεται ένατη στην αντίστοιχη λίστα, ψηλότερα από χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστραλία.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατακτήσει τρία Κύπελλα Ασίας, τρεις Ασιατικούς Αγώνες και τρία Πρωταθλήματα Ανατολικής Ασίας.

Οι Βορειοκορεάτες, ωστόσο, σπάνια έχουν την ευκαιρία να δουν τις εθνικές τους ομάδες να αγωνίζονται εντός έδρας, λόγω των περιορισμένων συγκοινωνιακών συνδέσεων της χώρας με τον... έξω κόσμο. Η Βόρεια Κορέα δεν φημίζεται για τις διπλωματικές της σχέσεις επομένων οι «εντός έδρας» αγώνες διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε Κίνα ή Μέση Ανατολή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]