Bibiana Steinhaus-Webb

Μπιμπιάνα Στάινχαους-Ουέμπ: Η νέα πρωτοπόρος πρέσβειρα των γυναικών διαιτητών

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η Μπιμπιάνα Στάινχαους-Ουέμπ δείχνει το δρόμο σε γυναίκες διαιτητές να ασχολήθούν με το επάγγλεμα, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Η διαιτησία γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αποκτήσει μια νέα ηγέτη: τη Μπιμπιάνα Στάινχαους-Ουέμπ. Ένα όνομα ήδη γνωστό στο χώρο του ποδοσφαίρου, ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής της προώθησης της γυναικείας διαιτησίας, εκπροσωπώντας τη FIFA. Η Γερμανίδα πρώην διαιτητής αποτελεί πρωτοπόρο στον χώρο, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ποδοσφαίρου Γυναικών. Επιπλέον, έχει σφυρίξει σε αγώνες ανδρών στην Bundesliga, ανοίγοντας δρόμους για τις γυναίκες στο ανδροκρατούμενο αυτό πεδίο.

Η Στάινχαους-Ουέμπ, εκτός από διαιτητής, εργάζεται και ως αστυνομικός. Απέκτησε την άδειά της από την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το 1995. Μια δεκαετία αργότερα, έγινε διεθνής υπό την αιγίδα της FIFA, ενώ από το 2008 μέχρι το 2021 εργάστηκε σε εννέα διοργανώσεις της Ομοσπονδίας. Στο νέο ρόλο που έχει αναλάβει, θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της διαιτησίας γυναικών σε όλα τα επίπεδα και κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των πρωταθλημάτων και των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών της FIFA, σε συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες.

Η ίδια δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη για το νέο μου ρόλο στη FIFA, όπου επιθυμώ να συμβάλω στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της γυναικείας διαιτησίας. Η FIFA έχει δείξει ισχυρή δέσμευση να ανεβάσει το επάγγλεμα σε νέα ύψη, ως αναπόσπαστο μέρος του ποδοσφαίρου, και είναι τιμή μου να προσφέρω την εμπειρία μου και να στηρίξω τις γυναίκες διαιτητές σε όλο τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, επαίνεσε την Στάινχαους-Ουέμπ: «Η εξαιρετική εμπειρία της Μπιμπιάνα ως πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, σε συνδυασμό με την εις βάθος γνώση της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες διαιτητές σήμερα, θα μας βοηθήσει σημαντικά να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά κορυφαίων διαιτητών».

Η παρουσία της Γερμανίδας σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην πρόοδο της γυναικείας διαιτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2022, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών στο Κατάρ, η Στεφανί Φραπάρ κατέγραψε το όνομά της στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα σε αυτή τη διοργάνωση. Επιπλέον, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, επιλέχθηκαν μεικτές ομάδες για το ποδοσφαιρικό τουρνουά, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ενσωμάτωσης των γυναικών σε κορυφαίες διοργανώσεις.

Στην Ισπανία, οι γυναίκες διαιτητές ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία το 2022, μετά από μια ιστορική απεργία που οδήγησε σε συμφωνία για αυξήσεις στις αμοιβές και βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας τους. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία του VAR έχει ήδη εισαχθεί σε διοργανώσεις ποδοσφαίρου γυναικών, όπως οι τελικοί του Κυπέλλου και του Super Cup, η παρουσία του στη Liga F, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Αυτό αποτελεί έναν από τους στόχους για το άμεσο μέλλον, καθώς η ενίσχυση της διαιτησίας στις γυναικείες λίγκες αποτελεί κομβικό στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]